Huawei-direktør: "Historien viser at tingene løser sig – også politisk"

ÅRET DER GIK: Kenneth Fredriksen overdriver ikke, når han kalder 2020 et "krævende" år. Den nordiske Huawei-direktør har i den grad haft sit at se til i året, der er gået, hvor den ene dårlige sag har efterfulgt den anden. Trods udfordringerne står nordmanden stadig, og han accepterer, at han står forrest på øretævernes holdeplads.
Foto: Siu Chiu/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Siu Chiu/Reuters/Ritzau Scanpix

"Året er på alle måder gået helt efter planen," siger norske Kenneth Fredriksen og slår en latter op.

Ironien er så tyk, at den ikke er til at tage fejl af – også selvom dagens interview foregår via Zoom, og humor nogle gange kan være svær at afkode igennem en skærm.

Men når Huaweis nordiske direktør lægger ud med at påstå, at 2020 er gået efter planen, kan ingen vist være i tvivl om, at der er tale om en joke. For det seneste år har i den grad været brolagt med udfordringer og skandalesager for det kinesiske selskab – også på de danske breddegrader.

ITWatch møder den nordiske Huawei-direktør til et tilbagekig på et året, der er gået. Kenneth Fredriksen lægger hurtigt ironien på hylden og trækker i mere alvorlige miner.

"Vi kigger tilbage på et år, som alle vel er enige om, har været ret uforudsigeligt," siger han.

Coronapandemien er naturligt en af de faktorer, der har gjort 2020 svært at forudsige – også for Huaweis danske forretning – men usikkerheden bunder i den grad også i den massive debat og de mange sager, det kinesiske selskab har kæmpet med det seneste års tid i Danmark.

Der var blandt andet sagen om truende breve til danske statsministre, regeringens udmelding om ny lovgivning på 5G-området og en uheldig lancering af en Youtube-serie til børn.

Der har været mange sager i løbet af året, som har skabt røre omkring jer som selskab. Hvilken dag var var din værste dag på kontoret i forhold til de mange debatter, der har været om Huawei?

"Det værste, der kan ske for mig og for selskabet, er altid, at man taber business. At vores kunder ikke vil lave forretning med os. Så for mig har den tungeste dag på jobbet været, når kunder har valgt andre leverandører til 5G-udruldningen," siger Kenneth Fredriksen.

"Så kan man altid gøre sig refleksioner om, hvorfor de har taget de beslutninger. Men det, som smerter mig og os som selskab mest, er, når vi ikke vælges af vores kunder."

Farvel til 3 – og det danske marked

Da Huawei-direktøren gik ind i 2020, var det med et håb om, at teleselskabet 3 ville vælge det kinesiske selskab, efter TDC i 2019 havde valgt Ericsson, og TT-netværket (Telia og Telenors fælles netværk) var gået med Nokia.

Men i november stod det klart, at 3 også har valgt at droppe Huawei i både Sverige og Danmark, og dermed er Huawei helt ude af Danmark, når det gælder teleinfrastruktur.

"Der er en cyklus, hvis vi ser på infrastrukturmarkedet. Det må man leve med som leverandør i den her branche. At man vinder og man taber forretninger," siger Kenneth Fredriksen.

"Konkurrenten, som nu har vundet kontrakten, var jo i en tilsvarende situation for fem år siden, hvor vi kom ind i markedet og overtog store dele af markedet. Så det kører i cyklusser, og vi må selvfølgelig være forberedt på, at vi ikke kan være dem, som altid vinder."

TDC har tidligere understreget, at deres beslutning om at vælge Ericsson var rent kommercielt funderet. Ifølge Huawei-direktøren har det dog i høj grad været politisk motiveret, at teleselskaberne generelt har valgt Huawei fra.

"Det er selvfølgelig trist, at vores kunder ikke vælger udelukkende på grund af teknologi, men at man tager politiske hensyn. Det er ikke sådan, det burde være, men okay, nu er det der, vi er."

"Men historien viser, at tingene løser sig – også politisk. Og med tanke på indkøbscyklussen så betyder det, at vores forretning inden for infrastruktur muligvis går ned i en periode, men det betyder ikke, at vi ser på Danmark som et tabt marked for altid. Absolut ikke." 

Hvad har været det sværeste for jer, hvis vi ser på det danske marked i forhold til 5G?

"Det har vel egentlig været den usikkerhed, som har eksisteret i markedet en god tid i Danmark," siger Kenneth Fredriksen.

"Vi venter på en endelig lovgivning i Danmark, men der har været en debat, som har skabt meget usikkerhed for vores kunder. Det har gjort, at vi har brugt meget tid på vores partnere, hvor vi har forsøgt at få vores budskab ud om, at det er vigtigt, at vores kunder får tydelighed og klarhed omkring, hvad man kan og ikke kan gøre."

"Det er selvfølgelig trist, at vores kunder ikke vælger udelukkende på grund af teknologi, men at man tager politiske hensyn. Det er ikke sådan, det burde være, men okay, nu er det der, vi er," siger Kenneth Fredriksen, Huaweis nordiske direktør. | Foto: Huawei/PR

I maj meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske, at telekommunikation fremover skal anses som en del af den kritiske infrastruktur. I den forbindelse varslede hun, at regeringen vil fremlægge ny lovgivning, som blandt andet skal fastlægge, hvilke leverandører der må levere 5G-udstyr til Danmark.

Efterfølgende slog forsvarsminister Trine Bramsen (S) fast over for ITWatch, at regeringen ønsker at kunne udelukke 5G-leverandører fra lande, som Danmark ikke er allieret med.

Regeringen har netop sendt lovforslaget i høring, og efter planen vil det endelige lovforslag blive fremsat i februar. Selvom de danske teleselskaber allerede har fravalgt Huawei i den første 5G-udrulning, vil lovgivningen få stor betydning for det kinesiske selskab fremadrettet.

ITWatch interviewede Kenneth Fredriksen, inden udkastet til lovforslaget blev offentliggjort. Men generelt holder Huawei-direktøren godt øje med, hvad regeringen har tænkt sig at gøre på området.

"Ny teknologi er jo en vigtig del af digitaliseringen, og der er selvfølgelig vigtigt, at man får tydelige og klare beskeder om, hvilke rammebetingelser som gælder, så man fortsat kan lave langsigtede investeringer," siger han.

Huawei-direktøren drømmer naturligvis om, at selskabet fremadrettet kan være en del af det danske telemarked, som han betegner som et "spændende marked for Huawei", fordi Danmark er så langt fremme teknologisk. 

"Lovgivningen bliver formentlig formelt bekræftet i løbet af næste år, og det betyder, at man i hvert fald får rammebetingelserne på plads, som gør det muligt at åbne døre og lave investeringer."

"Forhåbentlig bruger Danmark tid på at udforme lovgivningen på en måde, så man opretholder fri og åben konkurrence internationalt, sådan at Danmark kan opretholde sin position i den digitale værdikæde. Hvis de gør det, er jeg overbevist om, at vi kan være konkurrencedygtige til at kunne komme tilbage i større og større grad på det danske marked."

Forsvarsministerens melding tidligere på året var blandt andet følgende: 

"... for at beskytte Danmark og danskerne, så ønsker vi at indgå i samarbejde med nogen, som vi i forvejen har tætte alliancer med," sagde Trine Bramsen (S).

Meldingen fra regeringen er, at man ønsker at udelukke leverandører fra ikke-allierede lande. Er det realistisk, at I kan være med i Danmark fremadrettet, som du ser det lige nu?

"Er det realistisk eller ikke realistisk. For mig er det vigtigt at få frem, at jeg tror, det er vigtigt for Danmark at etablere et regelsæt, som i udgangspunktet er dynamisk og fleksibelt."

"For til syvende og sidst er det en global værdikæde, og hvis man går i den retning, som man taler om i Danmark, så vil det blive svært for Danmark også at efterleve det. For den globale værdikæde vil fortsat være til stede i Danmark uafhængig, om vi er der eller ej."

Hvis man spørger Kenneth Fredriksen, er der ingen tvivl om, at den globale debat om Huawei har spillet ind på debatten herhjemme.

"Vi har set, at Danmark også har hæftet sig på den geopolitiske debat om os, som har gjort, at der har været meget usikkerhed for vores kunder, som har gjort det vanskeligt for dem tage beslutninger," siger direktøren.

"Vores kunder har selvfølgelig været påvirket af den debat, der har været i Danmark, og de har måske følt, at de har måtte tage valg, som de i udgangspunktet ikke ønsker, men som var påvirket negativt af debatten."

Et "krævende" år

Den massive debat har været med til at gøre 2020 til et "krævende" år, som Kenneth Fredriksen udtrykker det. Men han lader ikke sagerne påvirke ham personligt, understreger han.

"Det er en del af jobbet, når man bliver valgt som direktør. Og det er en del af prisen, når man er blevet et så stort og innovativt selskab som Huawei er blevet."

Kenneth Fredriksen mener, at Huawei bliver kigget ekstra meget efter i sømmene i forhold til andre selskaber.

"Vi bliver overvåget i alt, hvad vi gør. Det, at vi bliver kritiseret på den her måde, er måske også specielt typisk i Norden, hvor det er meget typisk, at man ser mere på dem, der er store og dygtige, fremfor dem som er små og svage."

"Så det er en del af jobbet, og det viser også, at vi er et innovativt, ledende teknologisk selskab, som mange har en mening om."

Grundlæggende er det tydeligt, at Huawei-direktøren ikke er fan af kritikken, men han erkender også, at Huawei ikke har håndteret alle sager perfekt.

"Det er jeg helt enig i. Brevene til de danske ministre håndterede vi ikke på en speciel god måde, hvilket jeg også har været tydeligt omkring tidligere," siger Huawei-direktøren og fortsætter:

"Men hvis vi eksempelvis ser på vores projekt med børne-tv. Det er med til at illustrere, at selv ting, man gør i de bedste hensigter, bliver kritiseret."

Huawei lancerede i september et nyt projekt, som selskabets kommunikationschef Tommy Zwicky, der tiltrådte i juli, stod bag. Tanken var at lave Youtube-videoer til børn under navnet "Tech med Tommy", hvor Huawei ville lære børn om alt fra 5G og bluetooth til kunstig intelligens og cloud-tjenester.

Tommy Zwicky, der tidligere har været vært på DR-programmet Ultra Nyt og redaktør på JP/Politikens Hus' Børneavisen, skulle naturligt være frontfigur.

Tommy Zwicky, der er tidligere vært på DR's Ultra Nyt, tiltrådte som Huaweis nye kommunikationschef i Danmark i juli. I december sagde han op igen, og han har netop forladt det kinesiske selskab. | Foto: Maria Trustrup
Tommy Zwicky, der er tidligere vært på DR's Ultra Nyt, tiltrådte som Huaweis nye kommunikationschef i Danmark i juli. I december sagde han op igen, og han har netop forladt det kinesiske selskab. | Foto: Maria Trustrup

Allerede inden Youtube-kanalen blev lanceret, blev den mødt af kritik. Blandt andet fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

"Det er de facto den kinesiske stat, der dermed laver børne-tv til danskere via Huawei. Så groft forenklet kan det siges. Der bliver jeg bekymret, for alle kan sige sig selv, at det ikke ligefrem er verdens smarteste idé," sagde han til Altinget.

Ifølge Kenneth Fredriksen skyldes kritikken, at Huawei er så stor en spiller.

"Det illustrerer min pointe. At når man bliver så store og vigtige, som vi er i vores branche, så vil der altid være folk, som har en mening om, hvad vi gør," siger han. 

"Og så hjælper det selvfølgelig ikke, at man har et globalt pres på sig og et globalt narrativ, som lægger sig om os, og som har trukket mange overskrifter. Det er jeg med på. Det styrker engagementet imod os som selskab."

Tommy Zwicky har i øvrigt netop forladt Huawei igen. Han meddelte 15. december, at han stopper hos det kinesiske selskab. Angiveligt fordi han ikke kunne stå inde for, at Huawei skulle have testet et system, der kan alarmere om muslimer fra et undertrykt mindretal i Kina.

Begrundelsen til hans opsigelse fremgik af et opslag på Twitter, som dog senere er blevet slettet igen. Tommy Zwicky har ikke efterfølgende ønsket at stille op til interview om, hvorfor han siger farvel til Huawei efter under et halvt år hos selskabet.

Vil dekoble teknologi fra politik

Men tilbage til Kenneth Fredriksen og de kritiske sager. I mange tilfælde mener den nordiske direktør nemlig ikke, at der er meget retfærdighed over de sager, som rammer Huawei.

"Men det må vi leve med, og de debatter er vi villige til at tage. Vi har ingen problemer med at bruge energi på den kamp. Men til syvende og sidst vil vi helst bruge vores energi på at hjælpe vores kunder, så de har et så enkelt valg som muligt." 

Kommer der ikke et tidspunkt, hvor man ikke gider mere debat og flere kampe, hvor det er lidt svært at holde modet oppe?

"Det skulle man måske tro, men hvad skal jeg sige. En af mine chefer plejer at sige, at det værste grundlag for at gøre et godt stykke arbejde er, hvis man altid er i comfortzonen. Og jeg trives også bedst udenfor comfortzonen."

Kenneth Fredriksen understreger dog alligevel, at han helst undværede de mange udfordringer og debatten. Han så gerne, at politik bliver dekoblet fra teknologi.

"Jeg håber, at man kommer tilbage til en verden, hvor vi var for nogle år siden, hvor man forstod, at den bedste måde til at øge velfærd, velstand og teknologisk innovation er at samarbejde globalt. Danmark skal være en del af en global verden fremfor en delt verden." 

"Når man er teknologisk ledende, så må man også være forberedt på at tage kampe og stå forrest i stormen. Den proces, branchen og verden er igennem nu, er også en læringsproces. Jeg tror, det kommer tilbage til erkendelsen af, at globalt samarbejde er det, som faktisk driver verden bedst."

Spørgsmålet er, hvornår man kommer til den konklusion, påpeger Huawei-direktøren.

"Det er vanskeligt at sige, om det sker i løbet af næste år, eller om det tager 2-3-4 år, men jeg er overbevist om, at teknologi kommer til at udkonkurrere politik i det lange løb." 

"For mennesker, forbrugerne og selskaberne vil altid ønske at benytte den bedste teknologi, og det vil også være med til at definere politikken i det lange løb. Derfor mener jeg, at det vil meget vældig dumt af os at give op nu, for vi har meget at bidrage med, og vi er stærke nok til at komme igennem det her – og så må man bare acceptere, at verden ikke altid er så enkel."

Huawei-chef efter svensk farvel: "Jeg er chokeret" 

Minister vil kun have 5G-leverandører fra "allierede lande"

Huawei om breve til statsministre: "Man kan diskutere om vi har udlagt os lidt upræcist" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også