Huawei om breve til statsministre: "Man kan diskutere om vi har udlagt os lidt upræcist"

Kinesiske Huawei kæmper for livet i Danmark. Selskabets nordiske chef siger i dette interview med ITWatch, at selskabets mange breve rettet til danske statsministre har været upræcise, og han håber på politisk afklaring for selskabet, der kæmper for at levere 5G-udstyr til teleselskaberne. TDC har sagt nej, og dermed har Huawei kun ét selskab tilbage som mulig kunde.

Foto: Thomas Peter/REUTERS / X90176

Kinesiske Huawei er under massivt pres i Danmark.

Det skyldes, at den danske statsminister har ophøjet teleinfrastruktur til et sikkerhedspolitisk anliggende. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde for nylig til Berlingske, at "vi er nødt til at sikre os, at vi kan stole på leverandørerne, og at de er troværdige. Og det gælder for alle dele af 5G-netværket."

Huawei blev ikke nævnt ved navn, men meldingen kom netop, som det er blevet afsløret, at selskabet har sendt en stribe breve til danske statsministre. Brevene er blevet udlagt som, at Huawei truer med forringede danske erhvervsmuligheder i Kina, hvis selskabet ikke behandles som ønsket.

Derfor er presset på Huawei steget, og Kenneth Frederiksen, Huaweis vicedirektør for Central- og Østeuropa samt Norden, står nu frem for at forklare sig på vegne af selskabet. Og han står i en udsat situation.

Storkunden TDC, der skabte grobund for, at Huawei overhovedet kunne få fodfæste i Danmark i 2013, har fravalgt det kinesiske selskab igen og er gået tilbage til svenske Ericsson, og nu har Huawei kun mobilselskabet 3 at fæste sin lid til i forhold til at fastholde en position i Danmark.

Vi ønsker, at mobiloperatørerne får en afklaring på, om de kan udbygge 5G med brug af vores udstyr eller ikke. Det forsøger vi at få en afklaring på fra myndighederne.

Kenneth Frederiksen, Huaweis vicedirektør for Central- og Østeuropa samt Norden

Kenneth Frederiksen vil gerne have budskabet ud om, at han med Huawei kan levere de mest moderne løsninger til danske teleselskaber, men erkender i dette interview, at der står alt muligt andet på spil.

Grundlæggende er hans store problem, at den nye danske telepolitik har gjort hverdagen mere end almindelig svær for det kinesiske selskab.

"Vi ønsker, at mobiloperatørerne får en afklaring på, om de kan udbygge 5G med brug af vores udstyr eller ikke. Det forsøger vi at få en afklaring på fra myndighederne," siger norske Kenneth Frederiksen.

"Efter de sidste udtalelser fra statsministeren er der skabt en usikkerhed, som gør, at mobiloperatørerne ikke har overblik over, hvad de skal gøre," siger han.

Nordmanden henviser til, at man netop skal i gang med en stor teknologisk omstilling af telenettene med indkøb af 5G-udstyr, som Huawei kæmper hårdt for. Og i det lys er statsministerens udtalelser vanskelige for selskabet.

"Når der er denne usikkerhed, så forsinkes operatørerne i denne udrulning, som vil gå ud over selskaberne. Det vil koste dem penge, og man får ikke adgang til den bedste teknologi på et tidligt tidspunkt," siger Kenneth Frederiksen.

Men teleselskabernes interesse er, at finde en leverandør, der ikke er omgivet af politisk diskussion.

3 parat til at vælge fra

Mobilselskabet 3 har jo sagt, at de er parat til at vælge en anden end jer, hvis det giver problemer politisk, og det er vel det, sagen handler om?

"Ja, det er det. Det handler også om politik, som præger branchen i øjeblikket," siger han.

I et interview med ITWatch sagde mobilselskabet 3's adm. direktør, Morten Christiansen, følgende om valget af Huawei eller ej som leverandør af 5G:

"Det er ikke politisk comme il faut at bruge Huawei længere, slet ikke herhjemme i øjeblikket. Og derfor er spørgsmålet, om det bliver ved med ikke at være det."

Så hvis det bliver en politisk forhindring at have Huawei, er I så parate til at skifte?

"Ja, det kan vi godt ende i. Det er en faktor, der betyder noget," sagde topchefen tilbage i februar.

Kenneth Frederiksen mener, at Danmark over flere år har etableret sig som en meget stærk nation indenfor teknologiske løsninger, hvilket er opnået gennem fri konkurrence uden politisk indblanding.

"Jeg kan ikke helt få overblikket endnu over, hvad der har ændret sig, men jeg mener, det er muligt at bevare fri konkurrence og samtidig sikre, at der er en sikker teleinfrastruktur i landet."

doc7as61l6vsrr1hyufha69.jpg
Norske Kenneth Frederiksen er Huaweis vicedirektør for Central- og Østeuropa samt Norden. Foto: Huawei/PR

Men der er ingen, der taler om god infrastruktur nu. De taler om sikkerhedsrisici og om politiske problemer, når det kommer til jer.

"Vi i Huawei har været åbne for at gå længere for blandt andet at sikre, at al data i Danmark behandles i Danmark. Når vi kommer til det politiske, så er det helt ude af vores kontrol. Vi ønsker, at man skal skrue kraftigt ned for debatten og tage de teknologiske valg uafhængigt af politisk beslutning," siger han.

Men I har jo lavet politisk påvirkning, når I har sendt breve til de danske statsministre. Derfor kan man vel godt forstå, at et teleselskab kan sige, at det giver mindre politisk støj at vælge Ericsson fra Sverige fremfor jer. Hvis man vælger jer, skal man ud og forsvare sig om sikkerhed, det politiske og relationer til den kinesiske stat.

"Jo, måske. Vi har ikke sendt breve til statsministeren, fordi vi ønsker at påvirke noget politisk," siger han og tilføjer, at det i stedet handler om, at "skabe klarhed om den usikkerhed, der har været i Danmark i nogle år."

"Det har påvirket vores kunder, og det har vi forsøgt at få en afklaring af. Vi har ikke ønsket at starte en politisk debat."

Nu siger Huawei-direktøren Kenneth Frederiksen, at man ikke kan basere en debat på udokumenterede påstande.

"Så vi opfordrer til en åben dialog om, hvad der kræves af os, for at kunne gøre forretning her. Valg af teknologi bør ikke styres af politiske beslutninger," siger han.

Jeres breve er læst sådan, at bruger man ikke Huaweis udstyr, kan det få betydning for dansk erhvervsliv i Kina. Så man sidder med opfattelsen af, at Huawei repræsenterer andre interesser i Kina end sig selv, og det er vel der, problemet ligger?

"Vi har ikke sagt, at det vil påvirke dansk erhvervsliv i Kina, men man kan diskutere, om vi har udlagt os lidt upræcist. Men pointen er, at vi som en af de største og mest anerkendte kinesiske selskaber følger udviklingen og oplever, hvordan forholdene er for at drive forretning i Danmark. Tager man danske selskaber som Mærsk og ISS, så er de gode eksempler på, hvordan det opleves at drive forretning i de enkelte lande."

Men ISS siger vel ikke til de kinesiske myndigheder, at hvis I ikke handler med os, kan I heller ikke handle med Mærsk?

"Det siger vi heller ikke. Det er det ikke, men det er måske sådan, danske myndigheder har opfattet det. Danmark har altid været et land med en åben fri konkurrence, vi håber vil fortsætte."

I brevet skriver Huaweis direktør ifølge Berlingske, der afslørede korrespondancen, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive "alvorligt påvirket", hvis Huawei kommer i "knibe".

Repræsenterer du selv et selskab, der er bygget på åben og fri konkurrence?

"Absolut. Vi er en del af en global værdikæde. Vi er et teknologiselskab, der går meget langt for at opbygge lokale partnerskaber, og det er baseret på åbenhed."

20131209-101805-pf-1920x1080we.jpg
I 2013 underskrev TDC og Huawei en kontrakt om 4G-netværket i Danmark. Samtidig fejrede Huawei, at selskabet havde været fem år i Danmark med en jubelfest på DAngleterre i København. Daværende minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (i midten) og den kinesiske ambassadør Mr. Liu Biwei (th.) deltog blandt andet i festen. Foto: Simon Fals/Politiken/Ritzau Scanpix

Hvad betyder det for jer, at teleinfrastruktur nu opfattes som et sikkerhedspolitisk emne?

"Det er uklart, hvad det får af betydning. Man bør de-koble de to ting. Det sikkerhedspolitiske og det teknologiske. Jeg tror grundlæggende bare, det er sådan, at bruger man den nyeste teknologi, så bruger man også den sikreste."

Men det er jo blevet rykket op som et sikkerhedspolitisk emne nu, som I skal forholde jer til. Hvad betyder det for jer?

"Det skal vi have afklaring på, hvad man mener med. For samtidig siger man, at man ikke vil pege på enkelte selskaber, så det er svært for os at tolke," siger han.

Huawei er ikke nævnt ved navn, når statsminister Mette Frederiksen har omtalt de nye udspil.

Så dette kunne lige så godt være rettet mod Ericsson og Nokia?

"Vi ønsker en afklaring af, hvad der menes for at kunne gøre vores position klar. Vores kunder skal vide, om de kan købe 5G af os eller ej."

Et valg der skabte debat

Da TDC valgte jer i 2013, skabte det debat. Nu har de valgt Ericsson igen. Hvorfor?

"Det må du spørge TDC om."

Men nu spørger jeg dig.

"De har vel fået en god løsning til konkurrencedygtige priser, og hvad der ligger bag, må du spørge TDC om."

Men I siger, at Europa og Danmark vil stå tilbage teknologisk, hvis man ikke vælger jer, så de må have taget andre valg?

"Det håber jeg ikke, men det må du spørge dem om."

Men du ved det vel?

"Den usikkerhed, der er i Danmark, har naturligvis betydning for kundernes valg af leverandør. Og den har betydning for operatørernes valg af leverandør. Og det bør afklares, for det er en langsigtet investering."

Men der har været en debat om, at I som selskab er påvirket af den kinesiske stat. Har du et indtryk af, om TDC har været under påvirkning af den danske stat, før de fravalgte jer?

"Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg har ikke siddet på den side af bordet, og det er ikke mig, der skal kommentere den slags spørgsmål."

20131129-102552-pf-1920x1080we.jpg
TDC opgraderer sit 4G-mobilnet i 2013, der blev bygget og drevet af kinesiske Huawei. Her ses nyt sendeudstyr, der er blevet sat op i Helsingør. Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix

I er ved at forhandle om at være leverandør til 3 på 5G i Danmark. Hvad sker der, hvis de ikke vælger jer?

"Det betyder, at vi taber muligheden for at levere 5G til dem, men vi kan så håbe på, at vi kan levere til dem i Sverige. De har set med åbne øjne på os, og det burde de danske myndigheder se til."

Men hvis I ikke får 3 som dansk kunde, er I så ude af Danmark igen?

"Absolut ikke. Vi er et standhaftigt selskab. Vi vil stadig have markedet for slutbrugerprodukter som telefoner. Dertil leverer vi udstyr til fastnet, og den slags forpligtelser vil vi leve op til."

Håber på afklaring

I statsministerens seneste udspil understreger hun, at de nye stramme regler også kommer til at gælde Grønland og Færøerne.

Risikerer du, at I ryger ud af Færøerne og Grønland, hvis du ikke får en aftale i Danmark, når det nu er et sikkerhedspolitisk spørgsmål med valg af leverandør?

"Jeg tænker, at det er vigtigt at få den afklaring af statsministeren. Vi vil efterleve alle de krav, der kan blive stillet. Vi ønsker en afklaring."

Konsekvensen af at være den bedste er, at mange ønsker vores position, og det gælder ikke bare i Danmark, at vi har den type debat.

Kenneth Frederiksen, Huaweis vicedirektør for Central- og Østeuropa samt Norden

Føler du, at I som selskab bliver dårligt behandlet herhjemme?

"Konsekvensen af at være den bedste er, at mange ønsker vores position, og det gælder ikke bare i Danmark, at vi har den type debat. Den drives af mange udokumenterede påstande, og samtidig er vores kunder glade for vores produkter. Så det er det, vi fokuserer på," siger Kenneth Frederiksen.

"Nej, vi føler os ikke dårligt behandlet, men vil meget gerne have klare linjer og få brudt den store usikkerhed med, hvor vi står, så vi kan komme i gang her i landet."

Men ryger du ud af 5G i Danmark, er du på vej ud af telebranchen her på infrastruktur?

"5G er den nye teknologi, der over en langsigtet proces skal implementeres i Danmark og i nabolandene, og det politiske har vist sig meget ustabilt, særligt den seneste tid. Teknologiske valg baseret på politik er en dårlig idé. Vi er en af de få, der er tilbage, der kan levere den moderne teknologi til telebranchen."

Alt andet end teknologi

Men der er ingen, der taler teknologi længere. De taler om det kinesiske styre, om påvirkning af statsministeren, om sikkerhedspolitik, om Trump og lignende?

"Vi er et privat, internationalt kinesisk selskab, der efterlever alle regler. Og den sikkerhedspolitiske risiko er at vælge en teknologi, der ikke er den mest moderne."

Men tilbage til brevene. Skulle I have ladet være med at sende dem, når du siger, at de måske er lidt upræcise?

"Vi skulle nok have haft en åben dialog med de danske myndigheder, hvor vi fik afklaret spørgsmålene."

Så det var en fejl?

"Nej, vi ved, at der er åbenhed om den slags i Danmark, og vi har ikke forsøgt at skjule det. Vi har sendt dem for at få reglerne afklaret."

Men var det en god idé at sende dem?

"Man kan altid diskutere, om det var en god eller en dårlig idé. Vores intention var at få en afklaring og forklare, hvor vi står."

Private breve

I havde ikke regnet med, at de ville blive offentliggjort? I regnede med, at det var et privat brev til en statsminister?

"Vi er helt klar over, at der er åbenhed, og kommunikationen er offentlig. Det vidste vi, det er normal praksis i mange lande."

Men det kan jo være, at de breve betyder, at I mister jeres forretning i Danmark?

"Jeg tror ikke, at danske myndigheder vil straffe en virksomhed for at sende breve."

Men jeg tænker også mere på 3. De har sagt, at de er parate til at fravælge Huawei som 5G-leverandør, hvis det giver politisk ballade.

"Og der tror jeg, at de mener, at vi mangler en afklaring af de regler, der gælder."

Avis: Huawei forsøgte at påvirke statsminister i truende tone

Statsministeren varsler ny tele-lovgivning med fokus på 5G-leverandører