Klumme: Frygt ikke myterne - velfærdens digitale fremtid ligger i skyen

FN har kåret Danmark som verdens mest digitaliserede land. Alligevel verserer sejlivede myter om lagringen af vores data i "skyen" og hindrer muligheden for at høste nogle af digitaliseringens laveste hængende frugter. Det påpeger Frank Stjerne, chefkonsulent hos Kombit, i denne klumme.
Foto: PR/Kombit
Foto: PR/Kombit
Af Frank Stjerne, chefkonsulent hos Kombit

I regeringens netop offentliggjorte udspil, Digital service i verdensklasse, der skal sætte retningen for den videre digitalisering af den offentlige sektor, forekommer 'tryg' og 'sikker' hele 55 gange på dokumentets omtrent lige så mange sider.

Der er ingen tvivl om, at datasikkerhed, og ikke mindst lagringen af vores data, har fået øget politisk bevågenhed i de senere år: 

Store internationale sager, som Edward Snowdens afsløringer af CIA's overvågning af europæiske politikere, manipulation og misbrug af Facebook-brugeres data og russiske cyberangreb på valgsystemer har skabt en bred mistillid til myndigheders og private virksomheders omgang med vores data.

Kombit har som kerneopgave at sikre danskerne en kompetent, kosteffektiv og - frem for alt - tryg digitalisering af den kommunale velfærd. I den forbindelse vurderer vi, at cloud-teknologien, "skyen", i dag repræsenterer en rigtig god løsning til lagring af borgeres og det offentliges data.

Desværre støder vi alt for ofte på sejlivede myter, der kan stå i vejen for et retvisende billede af de mange muligheder med cloud-teknologi og virke som en stopklods for at benytte cloud-løsninger

Her er de tre væsentligste myter, vi i den forbindelse forsøger at afkræfte:

Myte 1: Hvis man lægger data i skyen, bliver det spredt i hele verden

Nej. Lad os tage afsæt i et eksempel som virksomheden Dropbox. Dropbox får, hvad de betaler for, når de benytter en cloudløsning. Dropbox bestemmer selv, i hvilken del af verden og i hvilket datacenter data lagres. Og uanset hvad de betaler for, så ved Dropbox præcis, hvor deres kunders data ligger.

Myte 2: Data er mest sikre i et lokalt datacenter frem for i en cloud

De store cloudleverandører har betydeligt flere økonomiske muskler til at investere i i både den digitale såvel som den fysiske sikkerhed. Kun ansatte med lovligt ærinde får adgang, og mange steder bruger man robotter.

Myte 3: Hackere har let spil i skyen

Hackere bruger ikke længere meget krudt på hacking af eksempelvis infrastruktur i skyen. De går i langt højere grad efter at bryde ind på hjemmesider og kundernes egen software for at stjæle ikke bare en enkelt brugers, men mange brugeres data. Hvis man har lavet et site, der er hullet som en si, så er det lige så hullet uanset, om man drifter det på sine egne servere i kælderen eller hos en cloud-leverandør.

En retvisende analyse af det økonomiske potentiale i cloud-teknologi er en omfattende, hvis ikke umulig opgave, men der er eksempler på, at man har opnået besparelser på helt op til 80 pct. ved at lægge data ud i skyen.

Samtidig giver skyen mulighed for at give myndighederne adgang til de nyeste teknologier til udvikling og drift af effektive og innovative it-løsninger. Disse sikre og skalérbare cloudmiljøer skal blandt andet være med til at sikre, at Danmark kan fastholde sin fornemme placering som verdens mest digitale land. Samtidig vil det forhåbentligt smitte positivt af på økonomien, så der kan leveres mere velfærd.

Derfor er det positivt, at regeringen med sit digitale reformspor vælger at satse på cloud-teknologien.

Klumme: Derfor bør teknologi og it spille en strategisk rolle i en M&A-transaktion

Klumme: Ja tak til digital service i verdensklasse

Klumme: Digitale labs er ikke kun for den digitale elite

Klumme: Svært ved at knække koden til en succesfuld digitalisering? Overvej en "mentor" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også