Norlys-selskab går ind i Tyskland: Vi gør det ikke for vores blå øjnes skyld

Opennet formidler i dag fiberforbindelser til 1,1 mio. adresser i Danmark. Nu rykker virksomheden på sine internationale ekspansionsplaner. 
Henrik Møller Nielsen (til højre), der her står ved siden af Kristian Olaf Plet Freiesleben, der er direktør for Opennets internationale forretninger, oplever stor tysk efterspørgsel på en open acces-platform på fiberområdet. | Foto: PR
Henrik Møller Nielsen (til højre), der her står ved siden af Kristian Olaf Plet Freiesleben, der er direktør for Opennets internationale forretninger, oplever stor tysk efterspørgsel på en open acces-platform på fiberområdet. | Foto: PR

Ud fra navnet at dømme syntes det næsten at ligge i kortene, at udsynet var internationalt, da Norlys i slutningen af 2017 etablerede datterselskabet Opennet. 

Alligevel har den 25 mand store virksomhed brugt sine første seks leveår på alene at udbrede sit forretningskoncept i Danmark. 

Det bliver der ændret på nu med etableringen af datterselskabet Opennet Germany, hvor hensigten er at kopiere det danske forretningskoncept til det tyske marked. 

Opennet blev stiftet som en non-profit-enhed med det klare formål at bygge bro, i form af en markedsplads, mellem fibernetværksejere og tjenesteudbydere for at gøre fiber relevant for flere. Inden da havde fiberkunder de facto været bundet til den tjenesteudbyder, der nu engang var tilgængelig via den fiberforbindelse, der var lagt ind i ejendommen.

Ved at indgå aftaler med netværksejere, som ved at åbne sine net kan indgå ”mange-til-mange-relationer” med tjenesteudbydere, søger Opennet en konstellation, der kommer alle parter til gode. 

Netværksejerne får ifølge forretningskonceptet en bedre udnyttelsesgrad af nettet, tjenesteudbyderne når ud til flere husstande, og slutkunderne kan vælge mellem flere udbydere.

Netværksejerne bestemmer selv prissætning og kommercielle vilkår, men Opennet håndhæver, at vilkårene er ens for alle. 

I dag har Opennet aftaler med 10 fibernetværksejere og 15 tjenesteudbydere, der indbyrdes har indgået 66 samarbejdsaftaler med Opennet som bindeled. 

Opennet formidler derigennem fiberforbindelser til 1,1 mio. danske adresser. 

Et godt sted at starte

Nu er selskabet klar til at rykke mod udlandet. 

En plan, der blev offentliggjort allerede i maj 2023 på ITWatch

”Der findes ikke mange som os i udlandet. I flere af vores nabolande er der meget at hente i forhold til at åbne nettene og samtidig sikre en højere udnyttelse af den investering, der er lavet i fibernettene. Samtidig er vores forretningssetup let at flytte. Lidt simpelt sat op er det en veldefineret samarbejdsmodel og en it-platform,” udtalte Henrik Møller Nielsen, adm. direktør i Opennet, dengang til ITWatch. 

Planerne er nu blevet så konkrete, at Opennet melder sig klar til at åbne et kontor i Neumünster i Slesvig-Holsten til efteråret med forventning om, at den første tyske fibernetsejer vil være i drift på Opennets platformen i første halvår af 2025.

”Tyskland er på vej igennem en udvikling på digitalisering og fiberudrulning, som Danmark har været igennem de senere år. Så timingen passer godt i forhold til at gå ind i Tyskland,” siger Henrik Møller Nielsen til ITWatch.

Han oplever i Tyskland en stor efterspørgsel på en open acces-platform, hvor fibernetværksejere og tjenesteudbydere kan indgå samarbejder, og han erfarer, at det tyske marked minder om det danske.

”I Danmark har vi 10 netværkspartnere, fra store til små, og det ligner også det, vi ser i Tyskland med mindre og lokale netværk,” siger han.

Direktøren oplyser, at Nordtyskland er længere fremme i fiberudrulningen end Midt- og Sydtyskland.

”Så det er et godt sted at starte og så brede det ud derfra,” siger han.

Opennet er lige nu i gang med at rekruttere lokale ansatte til det nye kontor. Der bliver i første omgang tale om en organisation på mindre end 10 ansatte, alle lokalkendte, der taler sproget, som i starten vil arbejde tæt sammen med og blive lært op af den danske organisation.

Ikke for vores blå øjnes skyld

Henrik Møller Nielsen erfarer, at der er et stort kommercielt potentiale i Tyskland, og han ser store muligheder i markedet, både nu og på sigt. 

”Vi går ikke ind i en international satsning for vores blå øjnes skyld. Vi er der for at skabe en forretning,” siger han.

Vil I tage et fee pr. kundeforhold på platformen, eller hvordan kommer I til at tjene penge?

”Specifikke priselementer kan jeg ikke kommentere, men det er naturligt, at netejerne betaler alt efter deres engagement med os, og efter hvor meget, de får ud af en netåbning,” siger Henrik Møller Nielsen. 

Han oplyser, at Opennet har fået ”klare indikationer på”, at virksomheden er i stand til at tiltrække netværksejere til platformen, og nævner, at en gruppe tyske netværksejere allerede har meddelt, at de vil åbne deres fibernet gennem Opennet. 

Lang indflyvning

Da Opennet offentliggjorde ekspansionsplanerne i maj 2023 lød ambitionen, at selskabet skulle have ”rodfæstet sig senest i første kvartal 2024”.

Hvad har forskubbet projektet?

”Ja, det er rigtigt (at projektet er blevet forskubbet, red.). Der er flere lande, der var og fortsat er interessante at gå ind i. Processen frem mod i dag har taget lidt længere tid, end vi i første omgang havde regnet med, da det er svært at planlægge på forhånd, hvad det konkrete forløb i det givne land indebærer. Indflyvningen på det danske marked i 2017 tog også lidt længere tid, end vi havde regnet med. Men der har hele tiden været interesse (fra de tyske aktører, red.), og den har været usvækket gennem forløbet,” siger Henrik Møller Nielsen.

Ekspansionen bliver finansieret af Opennets moderselskab Norlys, men Henrik Møller Nielsen ønsker ikke at sætte beløb på udgiften.

”Det kan jeg ikke komme præcist ind på. Men Opennets forretningsmodel er i sit udgangspunkt kompatibel med det tyske marked, og det betyder, at måden, vi gør tingene på, langt hen af vejen også kan bruges i Tyskland,” siger han.

Hvornår skal investeringen være tjent hjem?

”Det tager nogle år, inden vi er så langt. Når du har med åbning af infrastruktur at gøre, er der en lang indflyvning i forhold til at få skabt tilbagebetaling. Til gengæld er det en stabil forretning,” siger Henrik Møller Nielsen. 

Lægger I alle jeres æg i den tyske kurv, eller har I også blik på andre lande?

”Vi kommer til at kigge på andre markeder, men vi fokuserer i den kommende periode 100 pct. på at få fodfæste i Tyskland. Vi har også planer om yderligere ekspansion i Tyskland og andre markeder” siger Henrik Møller Nielsen

Opennets seneste årsregnskab, for 2023, vidner om en bruttofortjeneste på 22 mio. kr. og et driftsoverskud, udtrykt ved ebitda, på 4,2 mio. kr. 

Begge dele udgjorde en tilbagegang i forhold til 2022. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også