Klumme: Ja tak til digital service i verdensklasse

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er på rette vej, når hun med udspillet digital service i verdensklasse lægger op til at lave en digitaliseringspagt mellem staten, KL og Danske Regioner. Det skriver Betina Hagerup, direktør i KMD, i en klumme på PolicyWatch.
Betina Hagerup, direktør i KMD. | Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Betina Hagerup, direktør i KMD. | Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
AF BETINA HAGERUP, DIREKTØR I KMD

Innovationsminister Sophie Løhde har netop lanceret seneste spor i den stort anlagte sammenhængsreform: Digital service i verdensklasse er navnet på det nye deludspil, som bl.a. bygger på en såkaldt digitaliseringspagt mellem staten, KL og Danske Regioner.

Det synes jeg, som repræsentant for Danmarks størst it-virksomhed, er et utroligt positivt udgangspunkt. For vi har i Danmark om noget behov for en endnu stærkere sammenhængskraft i den offentlige sektor, så den digitale service, borgerne møder i Frederikshavn har samme kvalitet, som den, de møder på Frederiksberg.

Fremtidens offentlige sektor er digital, og derfor er det så positivt, at regeringen med Sophie Løhde i spidsen prioriterer en samlet og langsigtet koordinering højere end lavthængende frugter.

Store forventninger til kunstig intelligens

En nylig undersøgelse fra KMD Analyse indikerer, at beslutningstagere i kommunerne de kommende år har store forventninger til kunstig intelligens. Også i dette lys er det prisværdigt, at regeringen lægger op til en tværnational strategi, som skal gøre Danmark til ét af de førende lande på området inden 2025.

Det er et rigtigt og nødvendigt initiativ, for selvom Danmark er verdensførende på offentlig digitalisering, så løber udviklingen inden for kunstig intelligens i andre lande så stærkt, at vi skal satse hårdt på teknologien nu for at bevare momentum. Det indebærer i min optik ikke blot et stærkt samarbejde mellem de offentlige instanser men også en øget koordinering mellem det offentlige og leverandørerne.

Her vil jeg som repræsentant for en væsentlig aktør i branchen gerne understrege, at vi naturligvis vil lægge oprigtig interesse og energi i at få et sådant samarbejde til at fungere optimalt i de relevante fora. Ikke blot for vores egen men for branchens skyld.

Næste skridt i udviklingen inden for kunstig intelligens er robotter og systemer, som potentielt selv kan træffe afgørelser og gøre hverdagen lettere for borgerne med hurtigere sagsbehandling – også uden for normal åbningstid.

Løhde sætter barren højt

Det åbner op for en helt ny dynamik og tilgængelighed i den offentlige service men rejser også en række etiske spørgsmål om bl.a. borgernes mulighed for indsigt i de beslutninger, som de intelligente systemer træffer. Også på dette område har Sophie Løhde sat barren højt og vil bl.a. nedsætte et dataetisk råd, som skal rådgive om de principielle overvejelser, der knytter sig til digitaliseringen. Det er den helt rigtige vej at gå, for der er behov for en uafhængig instans, som kan guide både det offentlige og leverandørerne gennem de etiske krav, som man vil stille til fremtidens intelligente, offentlige systemer.

Alt i alt en stor og uforbeholden ros herfra til ministeren med et ønske om, at leverandørerne vil blive inddraget så meget som muligt i ikke blot de tekniske løsninger men også det koordinerende og rådgivende samarbejde. Det er ofte nærliggende at kritisere og sætte kiler ind i forhold til offentlige reformer.

Men når jeg læser det nye udspil, som både rummer ambitioner og konkrete initiativer til at føre den offentlige service ind i en ny tidsalder, så må jeg blot konstatere: Det er verdensklasse!

Denne klumme er oprindelig bragt på vores søstersite PolicyWatch.

Klumme: Digitale labs er ikke kun for den digitale elite

Klumme: Svært ved at knække koden til en succesfuld digitalisering? Overvej en "mentor"

Klumme: Sådan skal virksomheder forberede sig på generation Z og fremtiden

Klumme: Pas på hypen om den kunstige intelligens 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Photo: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også