Klumme: Disse fem teknologi-trends skal it-chefen holde øje med i 2018

Landets it-chefer og it-afdelinger er godt i gang med at lægge planer for det næste år. Men hvilke nye teknologier og trends kan it-chefen med fordel drage nytte af og investere i det kommende år? Det kommer KMD's CTO, Hans Jayatissa, med et bud på i denne klumme.
Flere teknologitrends er fortsat relevante, selv om de har været oppe en del år, skriver KMD's tekniske direktør, Hans Jayatissa | Foto: PR/KMD
Flere teknologitrends er fortsat relevante, selv om de har været oppe en del år, skriver KMD's tekniske direktør, Hans Jayatissa | Foto: PR/KMD
Af Hans Jayatissa, CTO, KMD.

Analysehuset Gartner afholdt for godt halvanden måned siden deres årlige symposium og kom med bud på, hvad de næste store teknologi-trends bliver.

Med et nyt år lige rundt om hjørnet er det for mange it-chefer og it-afdelinger netop tid til at overveje, hvilke teknologi-trends der er væsentlige for deres forretningsområde det kommende år.

Hvis man kigger på mange af de teknologi-trends, som vi efterhånden har talt om en del år, er flere fortsat relevante at arbejde videre med og følge udviklingen i for langt de fleste virksomheder og organisationer.

Her er særligt tre store dagsordener, som er værd at bemærke – og hvis du ikke er i gang med at undersøge de tre områder, så er det på tide at komme i gang.

1. Cloud

Infrastruktur er blevet software-defineret og dermed mindre afhængig af de fysiske rammer som fx maskiner, datacentre og lokaliteter.

Hvis du ikke er i gang med at undersøge de forskellige cloud-løsninger både som infrastruktur og softwareplatforme, så er det på høje tid, for lige om lidt vil cloudens fordele med fleksibel skalerbarhed, forbrugsbaseret afregning og kontinuerlig innovation være standard i mange virksomheder.

Det gælder for langt de fleste virksomheder, at fremtidens it-arkitektur ligger i skyen.

2. Data

Her giver opsamling, sammenstilling og analysen af eksisterende og nye typer af data anledning til ny indsigt og forretningsmæssige muligheder.

Teknologierne bag er blandt andet Internet of Things (som ofte ses som nye kilder til data), Business Intelligence (som omfatter sammenstillingen og analysen af data), og Predictive Analytics (som handler om at gennemskue trends og forudsige hændelser på baggrund af data).

Data er en vigtig dagsorden, da den åbner for nye optimeringer internt og nye eller forbedrede produkter til markedet.

3. Sikkerhed

Her taler vi om mitigeringen af de konsekvenser, det har, at alle vores systemer efterhånden er åbne systemer, som skal kunne tilgås fra omverdenen.

Det betyder, at gammeldags sikkerhedsmodeller, som fokuserer på, at alt fortroligt foregår bag lås og slå, ikke længere fungerer. I stedet er man nødt til meget mere granuleret og intelligent at kunne skelne mellem tilladt og ikke-tilladt systeminteraktion.

Man er derfor nødt til kontinuerligt at arbejde med nye værktøjer, metoder og processer, som kombinerer tilgængelighed og sikkerhed.

Bevar værdien i eksisterende systemer

Udover de tre dagsordener, som mange allerede har taget stilling til og måske er i gang med at overføre til deres organisation, er der særligt to yderligere og nyere trends, som er værd at holde øje med i 2018.

4. Legacy

Et område, som er særdeles relevant for mange it-afdelinger – og som flere bokser med – er legacy. Legacy handler om, hvad man skal gøre med sin efterhånden meget store portefølje af eksisterende systemer.

Her har den førende holdning de seneste mange år været, at legacy er dårligt, da det hindrer organisationens agilitet og typisk ikke understøtter nye forretningsprocesser og -områder. På den anden side har det været småt med alternativerne.

En total udskiftning/genskrivning er ofte en meget stor, omkostningstung og risikabel affære, og der er flere eksempler på fejlslagne projekter.

Den nye trend er at acceptere fakta og indse, at de eksisterende systemer indeholder mange års indsigt og dermed værdi, og at de ikke forsvinder.

Denne holdningsændring betyder, at man mere skal fokusere på, hvordan man bevarer værdien uden at give køb på modernisering og fleksibilitet.

Her er de to løsningsmodeller, som I skal overveje:

  1. Et "mindre" system med forholdsvis enkel funktionalitet vil lettest kunne maskinkonverteres til en moderne platform.

  2. Større systemer vil man i stedet åbne med programmerings interfaces (API’er), hvor man kan ”klippe” delfunktionalitet ud og erstatte med nyudviklet eller udvide med ny funktionalitet, der interagerer med det eksisterende gennem sådanne interfaces.

5. Intelligent edge

Intelligent edge er en anden ny trend, der handler om, at de mange ting i "Internet of Things" ikke længere blot er dumme sensorer, der leverer data ind til en fælles hub, som derefter intelligent tolker og agerer på disse.

I stedet er tingene selv intelligente, kan alene tage beslutninger på baggrund af egne data og interagere med andre intelligente ting for derigennem at skabe en mere adaptiv realtidsoplevelse.

Det gælder eksempelvis, når forskellige komponenter i en selvkørende bil arbejder sammen, og når forskellige lavfrekvens trackere udveksler data med hinanden i stedet for hver især at være på internettet.

Sådanne arkitekturer gør det muligt at skabe et netværk af intelligente ting, der hurtigt - og mere fejltolerant - kan skabe et resultat. Du bør overveje, hvordan det kan udnyttes til nye produkter og løsninger - og til optimeringer internt.

Det er vigtigt at slå fast, at de mange nye teknologier kan udnyttes af alle typer af virksomheder – både store og små. God arbejdslyst i 2018 – det bliver et spændende år.

Klumme: Kære it-chef, det er tid til at modernisere systemerne

Klumme: Disruptionrådet bør fokusere på disse tre ting

Klumme: Syv trends driver virksomhedernes it-udvikling i 2018

Klumme: Kunsten at bekæmpe en cyberwar 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også