ITWatch

Klumme: Disruptionrådet bør fokusere på disse tre ting

Skal den teknologiske udvikling succesfuldt indlemmes i digitaliseringen af samfundet, bør rammer skabe plads og muligheder i stedet for forhindringer, skriver Philip Wiig, landechef for Accenture Danmark i denne klumme.

Foto: PR/Accenture

De sidste par uger er Linkedin og nettet svømmet over med nogle videoer fra virksomheden Boston Dynamics og deres nye robot.

En menneskelignende robot, der kan springe mellem to skamler, gå gennem snefyldt terræn med 11 kg på nakken og sågar slå saltomortaler uden at miste balancen. Det er mildest talt imponerende. Og netop dette eksempel er værd at fokusere på, nu hvor Disruptionrådet mødes i Nordjylland.

Præcis denne robot, og hvordan vi reagerer på den, er nemlig et godt billede på, hvor vi er i udviklingen. Vi er målløse over, hvad teknologien kan og drømmer hurtigt scenarier op for, hvad det kan give af muligheder for virksomheder og mennesker.

Men det hele er stadig meget ukonkret, og rigtig mange virksomheder har svært ved at forholde sig til, hvordan de skal udnytte kunstig intelligens, sensorer, data, IoT og så videre.

Og det er måske et af de vigtigste fokusområder for Disruptionrådet i disse dage – ikke kun at drømme fremtidsscenarier op, men i stedet fokusere på, hvordan vi som samfund bedst skaber rammerne for at kunne udnytte de nye teknologiske muligheder.

Den største hindring for at udnytte teknologierne er i virkeligheden vores samfundsstruktur og grundrammer som uddannelse, kompetencer, lovgivning og elementære systemer som trafikregler og infrastruktur.

Alt kan teknologisk i store træskolængder lade sig gøre i dag, men det er rammerne, der lige nu sætter en stopper for anvendelsen af teknologien.

Lovgivning spænder ben

Tag blot eksemplet fra Vesthimmerlands Kommune, hvor de ville indføre selvkørende busser. Teknologien er nogenlunde moden og klar, men nu har lovgivningen spændt ben for kommunen, og finansieringen er heller ikke på plads.

Der er ingen tvivl om, at de selvkørende busser vil tøffe rundt i hele Danmark på et tidspunkt, men det tager tid at få rammerne på plads, og det kræver indledende investeringer, inden vi kan høste gevinsterne.

Og præcis de samme begrænsninger finder vi ude i virksomhederne. Naturligt nok er virksomheder startet med at investere i det, der bliver omtalt som intelligente robotter (men som i realiteten mere minder om sofistikerede algoritmer og "traditionel" automatisering).

Det er, fordi der ligger en god business case i robotterne. Og robotterne er uden tvivl et skridt på vejen for at disrupte traditionelle virksomheder og tvinge dem ud af deres comfortzone, men det rykker ikke rigtigt i forhold til at udtænke og implementere nye innovative forretningsmodeller.

Ifølge både en undersøgelse fra Dansk Erhverv samt Accentures egen research, er nogle af de udfordringer, der står i vejen for at danske virksomheder udvikler disruptive forretningsmodeller og bliver bedre til at udnytte digitaliseringen blandt andet, at virksomhederne simpelthen mangler kompetencerne og tiden – ifølge dem selv.

Og her er vi inde ved kernen af udfordringen. For man kunne måske foranlediges til at tro, at vi ville blive 'reddet' automatisk af de kommende generationer, de er jo digitalt indfødte?

Skal udvikle og ikke kun forbruge

Den skræmmende virkelighed er dog, at Danmark er et af de lande, hvor de unge interesserer sig mindst for at lære om big data-analyse, bygge apps og programmere. I USA er de unge på flere områder dobbelt så interesserede i disse områder og i Indien er tallene endnu højere.

At være digitalt indfødt og kunne anvende digitale teknologier er ingenlunde det samme som at udvikle dem. Ligesom du heller ikke bliver en dygtig ingeniør af at kunne styre en drone.

Så min opfordring til Disruptionrådet i de næste to dage vil være at fokusere på tre ting.

Først og fremmest hvordan vi får fjernet de barrierer, der står i vejen for at forløse potentialet for de teknologiske muligheder, og dernæst hvordan vi får det gjort det mere konkret for danske virksomheder, hvordan de skal arbejde mere innovativt og udfordre deres nuværende forretning.

Endelig er det helt afgørende, hvordan vi får vendt udviklingen hos de kommende uddannelsesårgange, og får dem til at se mulighederne og potentialet i at arbejde med teknologi.

Vi har ikke brug for flere drømmescenarier og ukonkrete tilgange – de er tegnet op allerede. Vi har brug for at løfte de eksisterende muligheder for øjnene af os.

Klumme: Glem alt om bredbåndspuljen 

Klumme: Bekæmp den kriminelle underverden på det mørke internet 

Klumme: Hype om kunstig intelligens er farlig 

Klumme: Gyldent øjeblik for øget fart på digitalisering 

Mere fra ITWatch

Devoteam-boss udvider sin direktørpost

Devoteams Søren Nielsen overtager posten som øverste chef for selskabets management-forretning efter den nuværende partner stopper. Dermed får han et endnu større ansvarsområde under sig.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs