Klumme: Kunsten at bekæmpe en cyberwar

Automation og machine learning vil i fremtiden forbedre beskyttelsen mod cyberangreb, men hackerne er også helt med fremme i den teknologisk udvikling, skriver Mads Skalbo, regional direktør i Citrix for Danmark og Sverige, i denne klumme.
Udfordringen for virksomheder er, at de skal beskytte alle deres digitale aktiver, mens hackere blot behøver finde et enkelt svagt punkt for at gøre skade, påpeger Mads Skalbo. | Foto: PR/Citrix
Udfordringen for virksomheder er, at de skal beskytte alle deres digitale aktiver, mens hackere blot behøver finde et enkelt svagt punkt for at gøre skade, påpeger Mads Skalbo. | Foto: PR/Citrix
Af Mads Skalbo, regional direktør i Citrix for Danmark og Sverige

I sidste uge kom det frem, at 9 ud af 10 danskere ikke har styr på it-sikkerheden. Det vil en ny kampagne fra Finansministeriet gøre op med gennem gode råd og vejledning til, hvordan man som privatperson holder de it-kriminelle på afstand.

Selvom kampagnen er rettet mod privatpersoner, sender den også et budskab til virksomheder. For det har aldrig været vigtigere for virksomheder at beskytte sig mod internettets farer.

Så hvis du på noget tidspunkt har overvejet at arbejde inden for cybersikkerhed, så er det nu, du skal slå til, for tidspunktet har aldrig været bedre.

Statssponsorerede angreb og omfattende brud på it-sikkerheden hos virksomheder er efterhånden hverdagskost. Også i Danmark. Tænk bare på Mærsk, der har tabt 1,6 mia. kr. på det hackerangreb, der ramte virksomheden i sommer.

Den gode nyhed er, at mange virksomheder er velforberedte – men til den forrige krig, ikke den nuværende. Virksomhederne har de redskaber og strategier, der tidligere har kunnet bekæmpe hackere og andre it-kriminelle.

Men i disse tider, hvor hackerangreb i større eller mindre grad er en daglig udfordring, er det med at komme op i gear og få opbygget den rigtige sikkerhed, før det er for sent.

Fagfolk i høj kurs

En af løsningerne kan være automation. Færdigheder inden for Python/PowerShell er og vil også i fremtiden være i høj kurs, for jeg tror, at det bliver en udfordring at finde dygtige it-medarbejdere med færdigheder inden for både sikkerhed og automation.

Manglen på kvalificeret manpower er også en forklaring på, hvorfor it-sikkerhedsbranchen i stigende grad udvikler løsninger inden for machine learning og artificial intelligence.

Godt nok er det primært i markedsføringen, at disse løsninger vinder frem på nuværende tidspunkt, men mon ikke vi vil se virksomheder skille sig ud på netop disse parametre i fremtiden.

Vi skal heller ikke glemme, at machine learning og artificial intelligence også bruges af de it-kriminelle. Og hvis der er noget, vi kan lære fra dem, er det, at it-kriminelle er langt bedre til at spotte, hvilke teknologier der rent faktisk virker, og hvilke der blot giver en falsk følelse af sikkerhed.

Nemmere at være hacker

Ifølge Gartner vil 90 pct. af de nuværende applikationer stadig være i brug, når vi rammer 2023. Det betyder, at der vil være titusindvis af applikationer, som virksomhedens it-afdeling skal vurdere, forstå og sikre.

Det er altså mere fordelagtigt at være it-kriminel end virksomhed i den situation. Mens virksomhederne skal sikre alle tilgængelige aktiver, skal hackerne ofte kun finde ét enkelt svagt punkt for at vælte alle it-dominobrikkerne.

Men hvad er det så, der skal til? Cloud, machine learning, artificial intelligence er moderne begreber, der helt sikkert vil hjælpe i fremtiden, men som ikke løser det problem, vi står overfor lige nu.

Dertil kommer, at det er helt anderledes at opbygge et helt nyt, cloud-baseret firma end at drive en veletableret virksomhed med tusindvis af applikationer, hvoraf mange af dem er opstået gennem opkøb.

For at kæmpe mod den næste generation af hackere skal virksomheder være velforberedte og have ekspertgrupper af højtuddannede fagfolk. At gøre dem så effektive som muligt og give dem de rigtige værktøjer til at sikre virksomhedens aktiver vil give dem de bedste kort på hånden i bekæmpelse af fremtidens cyberwar.

Klumme: Glem alt om bredbåndspuljen 

Klumme: Bekæmp den kriminelle underverden på det mørke internet 

Klumme: Hype om kunstig intelligens er farlig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også