Klumme: Ny teknologi skal bane vejen for fremtidens smarte grønne byer

Regeringen og dansk erhvervsliv har i fællesskab taget klimaudfordringerne på sig. Men for at nå de ambitiøse mål, er det helt centralt, at de største byer herhjemme og i udlandet også hurtigt leverer på dagsordenen med en gennemgribende brug af ny teknologi til at drive den grønne omstilling over de kommende år, skriver Peter Møller Kristensen, adm. direktør, HP Danmark
Foto: PR / HP
Foto: PR / HP
Af Peter Møller Kristensen, adm. direktør, HP Danmark

Over hele verden rykker folk fra landet mod byen som aldrig før. Alene København skal hvert år finde plads til 10.000 ekstra indbyggere, og den udvikling forventes at forsætte i mange år endnu. Det skaber et hårdt pres på både infrastrukturen og ressourcerne i verdens største metropoler og et øget behov for byudvikling med fokus på bæredygtighed, innovation og borgerinddragelse.

Lige præcis dette er kernen i Smart Cities. Byer fra Cambridge til Singapore laver data om til digitale simulationer i realtid for at skabe intelligente byer, der dels kan forbedre serviceydelserne til deres borgere – og dels skabe grønnere byer. Grundlæggende er der tre tendenser, som øger behovet for, at vi udvikler mere smarte byer, der kan bidrage til at løse en række af de klimaudfordringer, som bliver stadig mere aktuelle.

Stigende urbanisering            

Først og fremmest foregår der en hastigt stigende urbanisering på globalt plan. I dag bor lidt over halvdelen af den globale befolkning allerede i byerne, men FN forudser, at den andel vil være steget til hele 68 pct. i 2050. Denne udvikling skaber en voksende efterspørgsel for smarte teknologier, der kan gøre byer mere bæredygtige og effektive. Det kan f.eks. være løsninger, der kan hjælpe med at gøre trafikafviklingen, energiforsyningen og affaldshåndteringen mere grøn.

For det andet er byerne en af de store bidragsydere til klimaproblemer. Byerne forbruger to tredjedele af verdens energi og er ansvarlig for mere end 70 pct. af den globale CO2 udledning. Samtidig ligger 90 pct. af de urbaniserede områder ved kystlinje, og derfor er byområderne særligt sårbare over for klimaforandringer. Af den grund vil en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne i byerne være et vigtigt bidrag på vej mod en mere bæredygtig fremtid.

For det tredje har den teknologiske udvikling haft stor indflydelse på, hvordan vi indretter vores samfund. Teknologi er i dag en fuldt integreret del af vores liv. Generelt set er det globale marked for Smart City-løsninger voksende, og ifølge internationale analyser er USA i dag det største marked, mens den største vækst foregår i Asien.

Danmark i førertrøjen

Danmark står i en unik position til at blive et af de førende lande, når det komme til at skabe smarte byer. Det skyldes ikke mindst, at vi er langt fremme på digitaliseringsfronten og samtidig har en spirende underskov af innovative startups og virksomheder inden for cleantech. DAMVAD Analytics skønner, at der samlet set er en årlig omsætning af Smart City-løsninger på 32 milliarder kroner i Danmark og området beskæftiger 17.600 i fuldtidsjobs med f.eks. virksomheder som Grundfos og NCC.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi forstår de omfattende demografiske, socioøkonomiske og teknologiske tendenser i verdens storbyer, samt hvordan de forholder sig til hinanden. Smart Cities vil også fremadrettet være et satsningsområde, som kan hjælpe os med at fremtidssikre byerne i Danmark og et muligt eksporteventyr, hvor vi kan levere innovative løsninger til grønnere og mere velfungerende byer i hele verden. Med så meget på spil, er vi nødt til at tænke fremad og skabe en bedre fremtid for vores land og vores verden, hvor Smart City-teknologi bør være en del af løsningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også