ITWatch

Klumme: It-industrien skal blive mere bæredygtig, ikke kun fordi det er nødvendigt, men også fordi vi allerede kan

Den globale it-branche står bag en uendelig række produkter, som er nødvendige for virksomheder såvel som forbrugere i den moderne verden. Derfor har vi også et ansvar for at tænke bæredygtighed mere ind.

Foto: PR

I it-branchen gør vi en dyd ud af at udvikle nye innovative produkter, som gør hverdagen lettere for brugerne - i hjemmet, på farten og på kontoret. Oveni dette arbejder vi også på at skabe innovation, som gør samfundet mere effektivt og hverdagen lidt sjovere.

Så langt så godt. Men der er et område, som er på vej til at blive et mindst lige så vigtigt innovativt parameter: bæredygtighed. Vi lever i en verden, hvor vi ikke bare kan fortsætte som hidtil, når det kommer til det aftryk, vi sætter på naturen. Fordi kunderne efterspørger det, og fordi det er det rigtige at gøre – men også fordi vi kan.

Jeg vil her fremhæve nogle af de steder, hvor it-branchen med fordel kan sætte ind for at mindske det aftryk, vi sætter på miljøet. Vi kan og skal alle sammen blive endnu bedre, og derfor bør vi udveksle erfaringer på området.

Genbrugeligt emballage

Emballage betyder meget for miljøaftrykket. Hardware skal fragtes uskadt fra fabrikker til kunderne, og her sker mange innovative udviklinger i brug af alternative materialer. For eksempel bruger vi hos Lenovo emballage af bambus- og sukkerørsfibre, fordi det 100 procent bionedbrydeligt og samtidig mere modstandsdygtig over for stød. Det betyder mindre pakker, og så er der plads til at transportere flere pakker på hver enkelt palle. Det sparer i sig selv rigtig meget CO2.

Vandkøling giver mindre CO2

Et andet område, hvor it-virksomheder sætter et stort aftryk på naturen, er datacentre. Der er heldigvis allerede et stærkt stigende fokus på energiforbrug i datacentre, og der er også mange steder at sætte ind. Et af de mest virkningsfulde områder er køling, da det bruger enorme mængder energi. Når en servers ydeevne stiger for at følge med efterspørgslen, stiger temperaturerne også.

Vandkøling gør det muligt at nedkøle mindre arealer mere effektivt, og det kan ligefrem vise sig at være ikke bare en mere bæredygtig, men også en billigere løsning, da vandkøling bruger mindre strøm og derfor både er billigere i drift og betyder lavere CO2-udledning.

Mulighederne er der allerede i dag

Det er muligt at arbejde med bæredygtighed på rigtig mange andre områder, fx i forhold til materialer i produktionen af hardware, hvor det for eksempel er vigtigt at have fokus på brugen af de såkaldte konfliktmineraler (tin, tungsten, tantal og guld er de fire mest benyttede konfliktmineraler).

Vi er heldigvis mange, der ønsker at udvikle en grønnere produktion og en mere bæredygtig tech-industri. Der er rigtig meget at gøre og også meget, som kan gøres allerede nu – selv hvis vi kun forholder os til den teknologi, vi allerede har til rådighed i dag.

Klumme: Fremtidens kærlighedshistorie: Computere bliver vores bedste venner

Klumme: Netværket er nerven i den digitale omstilling af arbejdspladsen

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger