ITWatch

Klumme: I 2018 kommer gennembruddet for IoT

Fordelene ved Internet of Things (IoT) overskrider ifølge en global undersøgelse virksomhedernes forventninger, så vi kan sagtens sætte vores lid til hypen. Vi er dog bagud i Danmark sammenlignet med USA og Asien, og potentialet er derfor stort. Det skriver Arubas danske landechef, Morten Gransøe, i denne klumme.

IoT får sit gennembrud i 2018, skriver den danske landechef i netværksvirksomheden Aruba, Morten Gransøe. | Foto: PR/Aruba

I foråret meldte Dansk Erhverv ud, at de har store forventninger til potentialet ved IoT for dansk erhvervsliv. Udmeldingen var baseret på en analyse af otte brancher. Forventningerne var særligt store, når det handler om at skabe forbedringer og værdi inden for produktion, fremstilling og den offentlige sektor, og det er med god grund.

På trods af de rosenrøde forventninger ligger Danmark i den lave ”IoT-ende” i forhold til resten af Europa og ikke mindst USA. Det konkluderede en international undersøgelse tidligere på året, hvor Aruba talte med mere end 3.000 it-ansvarlige på tværs af nationaliteter. Vores undersøgelse viste, at 66 pct. af virksomhederne i USA i dag benytter IoT-teknologien, mens det ifølge Dansk Erhverv kun er 42 pct. af de danske virksomheder, der benytter teknologien.

Forskellige definitioner af IoT

At vi er bagud i Danmark, skyldes blandt andet, at det langt fra er alle brancher og virksomheder i Danmark, der er bevidste om IoT’s potentiale og værdi. Og det kan meget vel tænkes, at det faktisk også skyldes, at mange ikke er klar over, hvad IoT præcis dækker over. 98 pct. af dem, Aruba talte med i forbindelse med undersøgelsen, havde forskellige og modsatrettede definitioner af IoT – det vil sige, at stort set ingen ved præcis, hvad begrebet dækker over.

IoT er – modsat hvad mange tror – ikke at forbinde brødristere og køleskabe med internettet. Nuvel, produkterne eksisterer, selvom det er svært helt at forstå hvorfor. Det, der faktisk definerer IoT er brug af data til at udvikle nye unikke services og produkter. Det interessante er, hvordan de sensorer, som er forbundet med internettet, og som agerer på internettets præmisser med åbne forbindelser, der deler data frit, giver mulighed for nye uventede applikationer.

Som fx når Fords nye SYNC-system indeholder automatisk ambulance-service, hvis bilen er med i et uheld eller når et børnehospital i Boston på banebrydende vis bruger smartphones til at opdage og bekæmpe luftvejssygdomme.

Og det overbevisende er, at de virksomheder, der formår at knække koden til IoT, oplever et væsentligt afkast af deres investering. Fire femtedele af de virksomheder, der anvender IoT, ser en forhøjelse af forretningseffektivitet, og den gennemsnitlige ROI er 34 pct.

Gennembrud på vej

For at lykkes med IoT ude i virksomhederne, er det – næstefter at forstå det virkelige potentiale –  afgørende at få lagt en strategi for, hvordan IoT kan udnyttes. I denne proces kan det være en rigtig god idé at blive inspireret af andre. Fx eksemplet med Ford eller børnehospitalet i Boston eller noget helt tredje. Fælles for disse cases er, at de er startet som små eksperimenter, hvor det er muligt at fejle og gøre sig erfaringer undervejs, og så har de vokset sig større gennem et vedholdende fokus og en tro på ideen. I dag hviler Fords virksomhedsstrategi på forbundne biler, men det har taget dem mere end ti år at nå dertil.

Vi kan forvente, at 2018 bliver et gennembrudsår for IoT. Det bliver bakket op af vores data, for størstedelen af de virksomheder, vi har talt med globalt planlægger nemlig at anvende IoT-teknologier inden 2019. Vi skal bare huske hinanden på, at IoT ikke er brødristere og kaffemaskiner på internettet, potentialet er væsentlig større end det, og vi skal være ambitiøse, så vi kan udløse det enorme potentiale, der ligger her i Danmark.

Klumme: Fremtidens digitale leder – en chef ad gangen

Klumme: Disse fem teknologi-trends skal it-chefen holde øje med i 2018

Klumme: Tre ting enhver CIO bør have på dagsordenen 

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs