Martin Thorborg om arbejde under corona: Jeg har ikke haft én eneste yes-oplevelse

MIN KARRIEREVEJ: Martin Thorborg savner at gå på arbejde og samspillet med medarbejderne. Coronanedlukningen har forvandlet Dinero-direktørens opgaver til rugbrødsarbejde. "Jeg kan mærke, at jeg ikke kan bidrage til arbejdet på samme måde," lyder det fra topchefen.
Martin Thorborg er lige nu adm. direktør i Dinero | Foto: Dinero/PR
Martin Thorborg er lige nu adm. direktør i Dinero | Foto: Dinero/PR

Corona-epidemien har forvandlet arbejdslivet for de fleste danskere. Det samme gælder for Martin Thorborg, direktør i Dinero.

En lang karriere i it-branchen har ellers budt på massevis af forskelligartede erfaringer, men corona-nedlukningen har forvandlet topchefens arbejdsliv på en radikal måde.

ITWatch har snakket med it-profilen, hvor han fortæller om "rugbrødsarbejdet" under corona og de personlige udfordringer det fører med sig.

Ifølge Dinero-stifteren er der nemlig ikke opstået noget magi under corona. Han kan ikke vente til at komme tilbage på arbejdspladsen, så magien kan vende tilbage.

It ved et tilfælde

Martin Thorborg er i dag adm. direktør for regnskabsplatformen Dinero, men for mange er han nok mest kendt som stifteren af Danmarks første søgemaskine, Jubii.

Det lå dog overhovedet ikke i kortene, at han skulle arbejde i it-branchen – og slet ikke, at han skulle springe ud som selvstændig.

En mangeårig jagt på en karriere som politibetjent, der blandt andet bød på en uddannelse som kontorassistent ved Frederiksberg Politi, samt et ophold ved den danske livgarde, blev skudt til jorden af et pludseligt ansættelsstop i politiet i 1990'erne.

Hvordan har din karrierevej set ud?

"Jeg prøvede mange forskellige ting i livet, som ikke gik godt. Både skole- og arbejdsmæssigt. Jeg brugte fire år på at blive politibetjent. Jeg blev uddannet kontorassistent ved Frederiksberg Politi og var i livgarden, fordi jeg manglede et år, før jeg var gammel nok til at søge ind i politiet. Det var en streg i regningen, da der kom ansættelsesstop i politiet."

"Så jeg begyndte at sælge computerspil fra en butik på Falkonér Allé og blev selvstændig – det var bestemt ikke noget, som jeg havde et særligt ønske om. Det var lige, da CD-rommen var ved at blive stor, hvilket gjorde, at folk ikke længere kunne piratkopiere spillene længere. Det hjalp mig kraftigt."

"Butikken blev til Cybernet, som var en af Danmarks første kommercielle internetudbydere. Vi lavede en pakke, hvor man fik det hele på en diskette – alle de nødvendige programmer for at bevæge sig rundt på nettet. Cybernet blev så senere hen til Jubii, som blev den første søgemaskine i Danmark."

"Den solgte jeg så i 2000, og i 2003 åbnede jeg SpamFighter, som var et it-sikkerhedsfirma, hvor jeg producerede spamfiltre og optimeringsværktøjer. I dag sidder jeg som adm. direktør i Dinero, som jeg var med til at stifte for otte år siden. Selskabet er i dag ejet af Visma-koncernen."

Hvorfor valgte du et job i it-branchen?

"Jeg var med ret tidligt. Jeg startede allerede med at købe en Commodore VIC-20, da jeg gik i folkeskolen og begyndte at programmere lidt på den. Da jeg så blev ældre, købte jeg en "bambus-PC", som jeg brugte til at spille en masse computerspil og hygge mig på."

"Da jeg fandt ud af, at jeg hverken kunne blive politibetjent eller nogle af de andre forskellige planer, jeg havde, stod jeg på bar bund og tænkte: "Hvad kan jeg egentligt godt lide?", og alt kom tilbage til, at jeg godt kunne lide at sidde med min computer – det var min indgang til branchen."

Var det din oprindelige plan eller et tilfælde, at du er endt i it-branchen?

"Det har aldrig været min oprindelige plan at gå ind i it-branchen. Jeg ville være ingeniør ligesom min far. Min drøm var at arbejde for Sony i Japan, fordi min far arbejdede sammen med nogle ingeniører derfra, og dem var jeg vildt fascineret af."

"Så det var lidt tilfældigt, at det blev it-branchen. Jeg kom primært ind i branchen, fordi jeg kunne lide at spille computerspil."

Hvordan ser en klassisk arbejdsdag ud for dig?

"Før corona var jeg på Dineros kontor fire ud af fem dage om ugen. Den femte dag bruger jeg typisk på foredrag, skrive bøger eller hjælpe forskellige forretninger, jeg har investeret i."

"En typisk arbejdsdag er jo at gå rundt og snakke med folk, høre hvordan det går og inspirere til udviklingen. Generelt set bare have fingeren på pulsen og holde folk glade."

Savner du at gå fysisk på arbejde?

"Ja, det gør jeg. Jeg savner interaktionerne med mine medarbejdere. Jeg kan mærke, at jeg ikke kan bidrage til arbejdet på samme måde. Jeg går normalt meget rundt, snakker med folk og kommer med idéer, som vi "bouncer" frem og tilbage – det kan man sgu ikke nu."

"Alt arbejde, jeg har i dag, er rugbrødsarbejde. Der opstår intet spontant – og det er det spontane, der er spændende for mig. Det er altid i det spontane, at der kommer en idé, hvor man tænker: "Den sidder lige i skabet" – det er sgu aldrig i et planlagt møde. Det bliver bare ordinære idiot-idéer, som alle andre kan få."

"Det er, når man mindst venter det, at magien opstår. Der er ikke opstået noget magi i år. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme tilbage og mærke gejsten i teamet igen. Rent arbejdsmæssigt har jeg ikke haft én eneste "yes-oplevelse" i år. Det er dét peak, som jeg arbejdsmæssig lever af - det har der ikke været nogen af, siden marts måned."

Hvad er de største fordele ved at arbejde i it-branchen i dag?

"De høje lønninger – det er da en kæmpe fordel."

"Og så synes jeg, at det er en utrolig kreativ branche – man kan rigtig meget med it. Vi i en situation med AR som bliver kæmpestort, og hele kunstig intelligens-delen, som vi kun har kradset lidt i overfladen på."

Hvad er de største ulemper?

"Vores branche er jo notorisk kendt for, at folk arbejder alt for meget. Rent branchemæssigt bliver der arbejdet rigtig hårdt, og alt for mange timer i mange forskellige virksomheder. Hvis man kommer ind på en arbejdsplads, hvor det forventes mange timer, er det svært at stå imod presset. Det vil jeg sige en ulempe."

"Jeg er selv en af årsagerne til det. Jeg har selv advokeret for, at medarbejdere skulle have sengen stående på kontoret – det kan jeg kun skamme mig over i dag. Jeg var ikke klogere dengang.

"Så jeg har måske også har en del af ansvaret for at rydde op og sende nogle mere sunde signaler, ved at signalere, at vi burde kunne klare vores arbejde i it-branchen på maks. 37 timer om ugen."

Ville du anbefale andre at gå denne vej?

"Ja, jeg synes, det er en fed branche. Kreativiteten og at være helt forrest i udviklingen er fedt. Derudover er it-branchen en forkælet branche. Vi er meget højt lønnede og gode til at overlæsse it-medarbejdere med goder. I it-branchen vil man måske gennemsnitligt se, at virksomhederne har lidt bedre kaffe og lidt bedre frokostordninger end de fleste andre brancher."

"En dygtig programmør er i vanvittig høj kurs. Jeg tror ikke, der er mange andre brancher, hvor medarbejdere bliver kontakte så meget af headhuntere. Det gør, at man bliver nødt til at passe ekstra meget på sine medarbejdere. Derfor forkæler vi dem som sindssyge."

"Til gengæld forventes der måske også, at man arbejder mere end 37 timer om ugen. Jeg har det fint med "kun" at arbejde 37 timer om ugen og blive røvforkælet."

Hvis du ikke var blevet ansat i it-branchen, hvad havde du så kastet dig over?

"Det var jo min drøm at komme i politiet dengang, så det kan godt være, at jeg havde siddet på hittegodskontoret nu og været en glad lille tyk mand og spist donuts og talt timer, indtil jeg skulle hjem. Det er ren spekulation."

"For at være ærlig havde jeg nok været selvstændig med noget i en anden branche. Jeg ville ikke kunne fortælle dig i, hvilken branche, men nok et sted med højt til løftet og mulighed for kreativ tænkning. Så jeg var sgu nok endt i it-branchen uanset hvad."

Hvordan kobler du af i din fritid?

"Jeg er et familiemenneske. Jeg bruger tid med min kæreste og mine tre børn."

"Derudover elsker jeg at sidde på Twitter og læse nyheder – jeg er en nyhedsjunkie. Jeg elsker at vide, hvad der foregår i verden. Min kæreste er sikkert enig i, at jeg bruger alt for meget tid på Twitter."

"Jeg kan også godt lide at debattere med mine følgere på Facebook og LinkedIn – det synes jeg også er sjovt."

"Lige nu er der en kæmpe ballade kørende på mine sociale medier. Jeg fik en HPV-vaccine og tog et billede af det, hvor jeg skrev "corona next", og så gik folk amok. Jeg tror, at samtlige "anti-vaxxers" er inde på min profil i øjeblikket og beder til, at mine arme falder af, når jeg får min coronavaccine. Det er nok deres vådeste drøm."

Følg serien "Min karrierevej" her

EG-topchef startede som kørende tekniker og leder i dag 300 ansatte

Fra jetjagere til it-branchen – Steven Payne udskiftede F-16-fly med AV-løsninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også