ITWatch

Fra jetjagere til it-branchen – Steven Payne udskiftede F-16-fly med AV-løsninger

MIN KARRIEREVEJ: Steven Andrew Payne er uddannet automekaniker i Glostrup og flymekaniker fra Flyvevåbnet. I dag sælger han audiovisuelle løsninger og brænder for videokonference-teknologi. Det kan virke som et drastisk karrieskift, men for den 43-årige mekaniker var det naturligt – han har altid vidst, at han skulle arbejde med teknik.

Steven Payne er til daglig AV Solution Advisor hos Comm2ig. | Foto: PR

Da Steven Payne blev færdiguddannet automekaniker, var det udelukkende, så han kunne arbejde som flymekaniker i Forsvaret. Han blev sendt til Vojens, hvor han fik muligheden for at udleve sin drøm som mekaniker på F-16 jagerfly.

Misforholdet mellem et spirende familieliv og natarbejde tvang dog F-16-mekanikeren til at flytte tilbage til København, hvor han begav sig i kast med den danske AV-branche.

Steven Payne fortæller i dette interview sin historie fra København til Sønderjylland og tilbage igen, og hvorfor han udskiftede jobbet som flymekaniker med et job i it-branchen.

Hvordan har din karrierevej set ud?

"Fra jeg var helt lille, har jeg altid villet være flymekaniker. Derudover havde jeg en forkærlighed for flyvevåbnet, så det lå lige til højrebenet, at jeg skulle være flymekaniker i Forsvaret. Jeg var nødsaget til at tage en automekanikeruddannelse for at komme i betragtning til uddannelsen og blev færdiguddannet automekaniker i Glostrup. Derefter blev jeg optaget på flymekaniker-uddannelsen på Flyvestation Værløse."

"Da jeg blev færdig i 1998, blev jeg sendt til Vojens og tildelt at arbejde som mekaniker på F-16 fly. Så jeg rykkede teltpælene op og flyttede fra København til Sønderjylland for at arbejde med jetjægere."

"Det var super spændende, sjovt og udfordrende, og på trods af at jeg var rigtig glad for arbejdet som flymekaniker, stoppede jeg i flyvevåbnet og flyttede tilbage til København. Jeg savnende simpelthen mine venner og familie for meget, og på daværende tidspunkt havde jeg lige mødt min nuværende kone. Vi skulle til at have børn, så det ville ikke fungere med mit natarbejde. Derfor valgte jeg at gå ind i en ny branche."

"Jeg kom til Dansk Data Display, der lavede audiovisuelle-systemer i 2008. Her startede jeg fra bunden som montør, hvor jeg arbejdede mig op og blev mere eller mindre selvkørende. Jeg fik en interesse for disse it-systemer, som gjorde, at jeg senere også påtog mig tekniker-rollen."

"Jeg blev hurtigt træt af at være ham med boremaskinen, der skulle bore alt udstyret op på væggen. Så jeg bevægede mig ind i salgs-delen, hvor jeg også startede helt fra bunden og skulle lære at snakke med leverandører og kunder."

"Med min baggrund som tekniker og montør havde jeg nemt ved at få teknik og behov til at mødes og udarbejde tilbud til mine kunder. Det har jeg haft stor succes med og har i dag arbejdet tre år hos Comm2ig som 'AV Solution Advisor' – det hedder min titel i hvert fald på mit visitkort."  

Hvorfor valgte du et job i it-branchen?

"Jeg kom til en skillevej, hvor jeg ikke kunne arbejde med fly mere, qua min familie og uønsket natarbejde. Da jeg skulle finde noget andet at arbejde med, snakkede jeg med en ven, der arbejdede i AV-branchen, som nævnte, at de havde utroligt travlt i branchen. Jeg søgte så et job i Dansk Data Display, hvor jeg fik jobbet og har været i branchen lige siden."

Steven Payne har i en årrække arbejdet som mekaniker på F-16 jagerfly. | Foto: PR
Steven Payne har i en årrække arbejdet som mekaniker på F-16 jagerfly. | Foto: PR
 

Var det din oprindelige plan eller et tilfælde, at du er endt i it-branchen?

"Jeg har altid været interesseret i teknik. I dag smelter al teknik mere eller mindre sammen med it og bliver it-baseret. Så det var ikke min oprindelige plan at ende i selve it-branchen, men jeg har altid vidst, at jeg skulle arbejde inden for noget med teknik. Så da jeg skiftede til it-branchen, faldt jeg også meget hurtigt til rette, hvilket også er grunden til, at jeg blevet i branchen."

"Mit egentlige skifte til it-branchen var først rigtigt i 2018, da jeg fik et job i Comm2ig. Det er den første "rigtige" it-virksomhed, jeg har arbejdet i. Op til 2018 arbejdede jeg hovedsageligt i av-virksomheder, hvor jeg udelukkende arbejdede med audiovisuelle løsninger. I dag er it-delen og av-delen smeltet sammen i Comm2ig."

Hvad er den største forskel på it-branchen dengang og nu?

"Alt er blevet digitalt. Da jeg kom ind i branchen i 2008, var det stadig meget analogt, hvorimod alt er mere it-baseret i dag. Tingene er blevet mere intuitive og smarte – men også mere komplekst."

Hvordan ser en klassisk arbejdsdag ud for dig?

"Jeg er meget ude og tale med kunder eller leverandører. Lige i øjeblikket har vi været meget udfordret af, at vi ikke kan afholde personlige møder."

"Jeg bruger rigtig meget tid på at tale med leverandører, optimere priser og udarbejde tilbud til kunder. Derudover bruger jeg meget tid på at videreuddanne mig selv i nye produkter og løsninger – jeg forsøger hele tiden at være inde i, hvad der rør sig på markedet."

Er det et problem, at du ikke kan afholde fysiske møder?

"Ja, det er det. Men mange af mine kunder er gengangere, så vi kender hinanden personligt efterhånden. Det gør Teams-møderne nemmere, fordi det ikke behøver at blive så personligt, da vi allerede har en god relation."

Savner du at gå på arbejde?

"Førhen arbejdede jeg meget hjemmefra. Jeg har det ganske fint med, at der er en balance mellem hjemmearbejde og sidde på et kontor med en masse forstyrrelser. Men jeg savner at køre ud til kunderne og holde møder. Den sociale del mangler jeg."

Hvordan tror du, at it-branchen adskiller sig fra andre brancher?

"Jeg tror, den adskiller sig utrolig meget – og på en meget positiv måde. Man har fundet ud af, hvor vigtigt it er for mennesker og virksomheder for at klare hverdagen og de udfordringer, der opstår. Blandt andet de udfordringer, der er opstået på grund af corona – vi ville ikke kunne holde vores erhvervsliv kørende uden it."

Hvad er de største fordele ved at arbejde i it-branchen i dag?

"I it-branchen er man frontløber i forhold til udviklingen, og man er hele tiden med på det nye og alt, hvad der sker. Når vi lytter til kundernes behov, videregiver vi informationen til leverandører og producenter, som derefter udvikler nye løsninger. Det er spændende at præge udviklingen af fremtidige it-løsninger."

Hvad er de største ulemper?

"Der er hård konkurrence blandt virksomheder i it-branchen generelt."

"Det er også svært at få leverancer under corona. Alle vores hylder er støvsuget for varer. Virksomheder ved, at hvis de skal sikre deres overlevelse, må de omstille sig til de digitale løsninger såsom videokonference-løsninger, som for tiden er i højsædet i vores branche. Det er svært for mig at levere en ordre de her dage, fordi der simpelthen ikke er noget på hylderne."

Ville du anbefale andre at gå denne vej?

"Ja, bestemt. Jeg elsker sammenholdet og den fart, der er på it-branchen. Men jeg vil selvfølgelig ikke anbefale en blomsterhandler at arbejde i branchen."

Hvis du ikke var blevet ansat i it-branchen, hvad havde du så kastet dig over?

"Det var jo det dilemma, jeg stod i, da jeg forlod flybranchen i 2007, så det er svært for mig at svare på. Jeg tror stadig det havde været inden for en eller anden form for teknik."

"Jeg har altid haft en drøm om at have mit eget firma og være min egen herre. Men før det kan ske, skal jeg bygge en solid baggrund op for at have noget at byde på, når jeg starter min egen virksomhed."

Du drømmer om at blive selvstændig?

"Ja, det gør jeg. Jeg kunne godt drømme om at blive selvstændig konsulent inden for av- eller it-branchen en skønne dag. Hvis virksomheder vil have den bedste mand på sagen, kunne de hyre mig for mine kompetencer, og så kunne jeg rådgive dem til den bedste løsning – det er en lille drøm, jeg har."

Hvordan kobler du af i din fritid?

"Jeg nørder en smule i min kælder med forskellige teknologiske løsninger. Det er alt lige fra smarthomes til videoovervågning – det bruger jeg lidt tid på i ny og næ."

"Jeg har ikke haft så meget tid til at pleje min egen egoisme. Jeg har to drenge, der begge går meget op i sport, og dem bruger jeg meget tid på at køre frem og tilbage. Så jeg har ikke rigtig selv tid at bruge tid på sport eller i fitnesscenteret. Jeg har før dyrket motocross, men det gør jeg ikke rigtig mere. Det ville jeg måske stadig køre, hvis jeg havde tiden og overskuddet til det."

Du kan læse tidligere afsnit i ITWatchs karriereserie her:

EG-topchef startede som kørende tekniker og leder i dag 300 ansatte

Tidligere topchef husker it-branchen som det vilde vesten: "Dengang kunne vi sælge hvad som helst til kunderne"

Opfinderdrøm var indgangen til it-branchen for topchefen fra Vejle

Birgitte Hass gik fra lobbyist til iværksætteri: Det var en facet jeg manglede

Rikke Hvilshøj om sin skæve vej ind i it-branchen: Jeg griber de muligheder som byder sig  

Mere fra ITWatch

Itm8 får nye ejere i stor handel

Kapitalfonden Axcel har købt it-virksomheden Itm8 i, hvad der ifølge Børsen er kapitalfondens største opkøb til dato. Partner erkender, at der er tale om en stor mundfuld.

Freelance it-konsulenthus lander rekordresultat

IT-konsulenthus landede i 2021 en omsætning på 618 mio. kr., og det er ny rekord for freelance-konsulenthuset. Usikkerheden i verden i forbindelse med pandemien og konflikten i Ukraine har haft positiv indvirkning på selskabets resultat, ifølge selskabets adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs