Kvinder i it? Der er masser

På kvindernes internationale kampdag har ITWatch kastet et blik på antallet af kvinder på topstillinger i danske it-virksomheder. Antallet er imponerende og hos IT Branchen mener man, at der er sket en positiv udvikling.
Marianne Dahl Steensen, topchef for Microsoft Danmark. | Foto: PR/Microsoft
Marianne Dahl Steensen, topchef for Microsoft Danmark. | Foto: PR/Microsoft

Der mangler kvinder i danske it-virksomheder. Sådan hedder det i det daglige i debatten, og der er et betydeligt fokus på at få flere kvinder til at gå ind i branchen og deltage på topniveau.

I brancheforeningen IT-Branchen har man endda en særlig gruppe bestående af en stribe af de kvinder, der bestrider lederposter i den danske it-sektor, som har til formål at fremme kvinders position i branchen. Men er topposterne støvsuget for kvinder i den danske it-branche?

Nej, langt fra.

ITWatch har gennemført en helt uvidenskabelig gennemgang af de toneangivende danske it-selskaber, og her er der striber af kvinder på de absolutte topposter, og der kommer hele tiden nye til. Måske har vi glemt nogle, men antallet af kvinder på topposter er mange og stigende.

Alene de sidste dage er der kommet to mere til. Således er it-distributøren Alsos toppost blevet besat af en kvinde, hvilket kom frem i går. Her træder Camilla Krogsgaard ind på posten som direktør for den danske forretning.

I mandags kunne ITWatch fortælle, at Citrix har hentet Anette Vainer ind på topposten, hvor hun erstatter en mand. Altså to store stillinger på bare en uge.

Striber af topplacerede kvinder

Og ser man ned over sektoren generelt, er der striber af kvinder ved roret. I iværksætterhuset Founders House er Tine Thygesen direktør.

Ser man hos Microsoft herhjemme, er begge dele af selskabet ledet af en kvinde. Microsoft Danmark er ledet af Marianne Dahl Steensen, mens Microsoft Developement Center, der har sit udspring i Navision, er ledet af Charlotte Mark.

Hos Oracle Danmark har Ingrid Mjøen ansvaret, mens et af de største it-selskaber herhjemme, KMD, ledes af Eva Berneke. Hendes tidligere arbejdsplads TDC ledes af Pernille Erenbjerg. FDC, der leverer it-løsninger til primært forsikringsselskaber, ledes af Birthe Elkjær.

Flere kendte

Queue-IT har Camilla Ley Valentin i spidsen, mens Google Danmark har Malou Aamund som chef. Hos Schneider Electric er Helene Egebøl boss, mens serieiværksætteren Mette Lykke, der blev kendt på salget af Endomondo, står bag To Good To Go som chef.

Hos Momondo er Pia Vemmelund i spidsen, mens lønselskabet Bluegarden er ledet af Monika Juul Henriksen.

Går man tilbage til de store internationale spillere, så ledes Dells operationer i Central- og Østeuropa af Anja Monrad, mens Avanade Denmark har Marianne Lindhard Moe i spidsen.

Retter man blikket mod det offentlige er Ministeriet for Offentlig Innovation ledet af Sophie Løhde (V), et ministerium, der udstikker rammerne for offentligt it. Herunder er Digitaliseringsstyrelsen ledet af Rikke Zeberg.

Ser man på brancheforeningerne, er der også en stribe kvinder i spidsen. Dansk IT har den tidligere politiker Rikke Hvilshøj i spidsen, mens den større brancheforening IT-Branchen ledes af Birgitte Hass, der har været direktør for FDC før sit nuværende arbejde.

IT-Branchen glæder sig

Og hos netop IT-Branchen glæder Mette Lundberg, der ud over også at være kvinde er direktør for kommunikation og politik, sig over de mange kvinder på topposterne.

"Vi begynder at se flere kvinder på topposterne, og jeg er sikker på, at hvis man gennemgår branchen i dag, er der sket en stigning," siger hun.

"Tidligere har antallet stort set ikke flyttet sig, men det er min opfattelse, at der sker noget nu."

Hvorfor er det vigtigt at få kvinder ind i it?

"Det er det, fordi vi skal bruge de ressourcer, der er, og her er det vigtigt at få fat i kvinderne."

Men er det fordi, de er kvinder, eller bare fordi de udgør en ressource?

"Det handler om at få så meget talent ind i branchen som muligt, og her spiller det ind, at man prioriterer mangfoldighed," siger hun.

Iværksætter: Mangel på kvindelige programmører gør it-løsninger for maskuline 

Læs serien om kvinder i it-branchen her

Direktør i Bluegarden: "Der er godt nok mange jakkesæt og ganske få stilletter" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også