Milliard-fond ser gode muligheder for tech-investeringer trods stor konkurrence

TECH-INDUSTRIENS KØBMÆND: Trods coronakrise og usikkerhed har Via Equity rejst ny fond på 1,3 mia. kr. i løbet af det seneste år. Kapitalfonden, der har et skarpt fokus på tech-selskaber, mærker stor konkurrence om investeringsemnerne, men ser stadig "masser" af muligheder i markedet.
Foto: Hans Søndergaard/Via Equity/PR (illustration/logo: Jan Bjarke Mindegaard)
Foto: Hans Søndergaard/Via Equity/PR (illustration/logo: Jan Bjarke Mindegaard)

Coronakrisen har i den grad ført en stor portion usikkerhed med sig i mange brancher, men hos kapitalfonden Via Equity har der været ro på, selvom fonden midt under pandemien skulle rejse en ny fond.

"Vi har lige rejst vores fjerde fond, og det kunne vi gøre nemt og til tiden," siger Benjamin Kramarz, partner i Via Equity, til ITWatch.

Kapitalfonden havde en ambition om at rejse 1,3 mia. kr. til den nye fond, og i februar i år kunne Via Equity meddele, at fonden var en realitet.

Ifølge Benjamin Kramarz er den primære årsag til, at fonden er lykkedes med at rejse kapital, at Via Equity tidligere har leveret solide afkast til sine investorer. I kapitalfondens anden fond havde Via Equity således en såkaldt IRR (Internal Rate of Return, red.) på mere end 50 pct.

Derfor rystede Via Equity-folkene heller ikke på hånden, da pengene skulle hentes hjem, selv om coronakrisen buldrede afsted.

"Vi var ikke nervøse, men det er klart, at det var en ny udvikling i markedet, som man ikke lige havde set komme, og det var usikkert, hvad det ville have af betydning for vores muligheder, og hvordan investorerne ville se på situationen," siger Benjamin Kramarz.

"Men de store investorer, vi havde haft dialog med – eksempelvis J.P. Morgan, Nordea og Unigestion – de blinkede ikke med øjerne, så der var ikke et problem. Det er investorer, der tænker langsigtet, og hvor det ikke handler om øjeblikkets følelser, så alt var fint."

Fokus på tech

Via Equity, der blev etableret tilbage i 2006, investerer udelukkende i teknologibaserede virksomheder. I dag har fonden blandt andet ejerandele i selskaber som Adform og Advania, og tidligere har fonden haft investeringer i eksempelvis Conscia og KMD.

Det faktum, at Via Equity fokuserer på tech, betyder også, at kapitalfonden ikke har været særligt udsat generelt under coronakrisen, påpeger Benjamin Kramarz. Teknologi-sektoren har klaret sig godt under krisen, og det samme har Via Equitys selskaber, siger han.

Krisen har kun ført til, at endnu flere begynder at få samme fokus som Via Equity, lyder det.

"Der er mange gode selskaber i den sektor, som vi opererer i, og de selskaber har haft det rigtig godt under krisen og er blevet nogle endnu mere attraktive investeringsobjekter i det seneste år," siger Benjamin Kramarz.

"Så der er kommet endnu mere blus på markedet, fordi der dels er masser af penge, og derudover er der også rigtig mange generalist-fonde, som er begyndt at fokusere mere på specielt software-selskaber, som vi arbejder med."

Når Via Equity konkurrerer med generalist-fondene om en investeringsmulighed, slår Benjamin Kramarz især på, at kapitalfonden har solid erfaring med andre tech-selskaber. Fonden har flere gange arbejdet med at transformere eksempelvis software-virksomheder, påpeger han.

"Så når vi går ud og ser på et nyt selskab, som har en rigtig god markedsposition og et godt ledelsesteam, men som for eksempel har en gammel softwareplatform, der skal videreudvikles, så kan vi pege på et selskab, vi har ejet for fem år siden, og som har været igennem præcis den samme transformation."

Mange år på bagen

Via Equity hjælper her selskaberne med at bringe nye kræfter i spil i både bestyrelsen og ledelsen, og det kan eksempelvis være kompetencer fra tidligere porteføljeselskaber, som har siddet med lignende udfordringer.

"Jeg tror, det er meget tydeligt for de selskaber, vi kigger på, at når vi snakker om, hvordan vi kan hjælpe dem med forskellige former for strategiske initiativer, så er det noget, vi har gjort før og har stor ekspertise i. Det er ikke noget, vi skal spørge nogle konsulenter om, hvordan man skal gøre," siger Benjamin Kramarz og fortsætter:

"Det kan vi kun gøre, fordi vi har været i markedet i så mange år. Det er klart, at hvis vi havde været nystartet, så havde det været svært. Men fordi vi har været her siden 2006, og vi af mange – heriblandt vores nye investorer i fond fire – bliver set som Nordens førende softwareinvestor, så er det et relativt overbevisende argument over for selskaberne."

Selvom fonden givetvis ikke har arbejdet med et selskab i en specifik branchevertikal, kan erfaringerne fra andre selskaber sagtens bruges, lyder det.

"Vi har helt sikkert set samme udfordringer i en anden vertikal, som har lignende parametre omkring sig. Så vi har prøvet det før og set, hvad der fungerer – og selvfølgelig også hvad der ikke fungerer. Det er noget, vi har lært igennem 15 år, og det er en stor styrke for os."

Masser af konkurrence

Selvom Via Equity ifølge Benjamin Kramarz bringer andre ting til bordet end generalist-fondene, kan kapitalfonden godt mærke den store konkurrence om investeringsmulighederne i øjeblikket. Sådan var situationen dog også inden coronakrisen, påpeger Benjamin Kramarz.

"Det er rigtigt, at der er masser af konkurrence – både fra andre fonde og fra virksomheder, som laver strategiske opkøb. Men jeg er næsten sikker på, at hvis vi havde haft den her samtale for fem år siden, så ville jeg have sagt det samme," siger han.

Når nu der har været så meget konkurrence i mange år, betyder det så, at der begynder at være langt mellem de gode investeringsemner?

"Nej, vores oplevelse er, at der er masser. Vi bruger selvfølgelig tid og ressourcer på hele tiden at holde os ajourført med, hvilke virksomheder der er derude, og hvem der bevæger sig i forskellige retninger," siger Benjamin Kramarz og fortsætter:

"Vi forsøger aktivt at tage fat i virksomhederne og etablere en dialog tidligt, hvis vi tænker, at de er noget, vi godt kunne se os investere i på et tidspunkt. Og jeg vil mene, at der er masser at komme efter."

Benjamin Kramarz påpeger, at selvom Via Equity har et snævert teknologi-fokus, har fonden et relativt bredt geografisk fokus. Via Equity investerer både i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Tyskland.

"Hvis vi kun investerede teknologi-selskaber i Danmark, så kunne man godt stille sig spørgsmålet, om der på et tidspunkt ville være mangel på investeringsmuligheder," siger han.

Generelt giver det god mening at have et bredt fokus i forhold til geografi, mener Via Equity-partneren. For hvis et af markederne på et tidspunkt er lidt overophedet, kan fonden lægge sit fokus på et andet marked, hvor der måske er lidt flere muligheder for at finde interessante investeringsemner.

"Vi er nok lidt farvet af, at mange af os har danske rødder. Derfor bliver ens netværk forstærket, så vi har da en overvægt af danske virksomheder i forhold til markedets størrelse, men vi har også masser af investeringer i de andre markeder."

Chef i kapitalfond: "Vi ser os mere og mere som et softwareselskab"

Polaris: "Der er ingen tvivl om at it-selskaber er i høj kurs"

Nordisk venturefond kæmper med investorer i Silicon Valley om danske tech-startups 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også