Telia-topchef: Tele-konsolidering på vej i Danmark

Der er konsolidering på vej i den danske telesektor – og Telia vil tage en aktiv rolle, forklarer topchefen for Telia Company, Allison Kirkby.
Foto: Emilia Therese/TDC/PR
Foto: Emilia Therese/TDC/PR

Hvis der skal ske konsolidering i Danmark i de kommende år, kan det meget vel blive med Telia som enten opkøber eller måske ligefrem sælger.

Det afslørerede Telias topchef, den tidligere TDC-topchef Allison Kirkby, i forbindelse med Telia Companys regnskabsfremlæggelse fredag.

”Vi vil udnytte de konsolideringsmuligheder, der dukker op Danmark,” sagde hun uden at uddybe, om konsolideringen skal ske med Telia Company som sælger eller køber.

Udmeldingen fra topchefen kommer efter længere tids løs snak om Telias fremtid i Danmark. Selskabet er blevet overhalet af 3 og er nu det fjerdestørste mobilselskab herhjemme målt på mobilkunder.

Fredag kunne Telias danske afdeling fremvise fremgang i sit regnskab for fjerde kvartal, men sløjere tal for året som helhed, der, ifølge selskabet, var præget af høje omkostninger til blandt andet stigende elpriser.

Tror på konsolidering

Den midlertidige topchef i Danmark, Petr Cermak, har dog flere gange blankt afvist, at han er i gang med at sælge Telia Danmark fra. Tværtimod har han forklaret, at hans mandat er at fintune Telias danske del og at digitalisere og automatisere forretningen, samtidig med at produktudbud og priser skærpes.

Målet er, har han forklaret til ITWatch, at skaffe fremgang og vækst – ikke at fremprovokere et salg af forretningen.

Petr Cermak trådte til som direktør-vikar efter en pludselig direktørfyring i efteråret. Hans kontrakt udløber til marts, og selskabet har endnu ikke annonceret hans afløser, endsige løftet sløret for om rekrutteringsprocessen overhovedet har båret frugt.

Alligevel er Allison Kirkby fast i troen på, at den danske telebranche har for mange aktører, og at den konsolidering er nødvendig.

”Jeg tror fundamentalt på, at det er nødvendigt med konsolidering i Danmark. Der vil være mange bevægelige dele i Danmark i de kommende år. Vi har selv en stærk infrastruktur. Vi har en solid kundebase, der nu er begyndt at udvikle sig positivt igen, og vi er i fuld gang med at gøre forretningen mere slank og digital,” sagde hun fredag.

En deal-maker

Den lidt kryptiske udmelding vækker dog ikke opsigt hos teleanalytiker Fredrik Jungermann, der driver konsulentfirmaet Tefficient.

”Hun sender et signal om, at hun er åben for diskussioner. Det er måske ikke så overraskende. Men hun er en deal-maker. Vi kan se det både på, at Telia i øjeblikket sælger mastesites fra og fra hendes tid i Tele2, hvor hun solgte rigtig meget fra. Hendes filosofi er, at hvis man ikke kan blive stor nok, må man sælge fra, så noget andet kan få vækst,” siger han.

Han konstaterer dog samtidig, at Allison Kirkbys udmelding stritter lidt i forhold til, hvad der tidligere er meldt ud.

”Det er lidt i konflikt med, hvad Petr Cermak siger, når han siger, at man vil på en vækstrejse. Man har tidligere været utilfredse med lønsomheden i Danmark og fået nej til fusion, og nu ser vi, at man fra EU’s side er begyndt at godkende fusioner mellem teleselskaber andre steder i EU. Men i og med at de har bygget et fælles net med Telenor, vil det også være svært for dem at konsolidere sig med nogen anden,” siger han.

Fredrik Jungermann peger dog også på muligheden for at indgå joint ventures – for eksempel som en treenighed mellem Norlys, Telenor og Telia.

Telia-resultat rammes af højere elpriser

Telia udvider dækningsområde i aftale med Norlys

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også