ATP ville ikke have købt TDC med australsk partner i dag

Macquaries skattefifleri kaster grus i TDC's ejerkreds. Under et år efter at et konsortium købte TDC for milliarder, siger ATP direkte, at pensionskassen ville have holdt sig fra et delt ejerskab med den australske investeringsbank i dag.
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Danmarks største investor ATP lægger yderligere luft til sin partner Macquarie. Årsagen er, at den australske investeringsbank er blevet rullet ind i et stort sagskompleks om svindel med udbytteskat for milliarder.

Nu siger ATP direkte, at pensionskassen ville være gået en stor bue uden om Macquarie og dens kapitalforvalter MIRA, hvis pensionskassen i dag fik mulighed for at indgå i et konsortium med sin autralske partner om at købe Danmarks største teleselskab.

"Havde ATP været bekendt med de pågældende forhold, havde ATP ikke foretaget investeringen i TDC med MIRA," skriver ATP i en redegørelse til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Svindlen med udbytteskat er blevet betegnet CumEX, og sagen har tidligere fået ATP til at lægge afstand til Macquarie i forhold til fremtidige investeringer. Men i redegørelsen skærper ATP tonen overfor den største aktionær i TDC.

"ATP var ikke ved tidspunktet for overvejelserne om TDC-transaktionen bekendt med Macquaries involvering i CumEX-transaktioner og ej heller bekendt med den nuværende topledelses angivelige viden om godkendelse heraf," påpeger ATP i redegørelsen, der er underskrevet af bestyrelsesformand Torben M. Andersen.

Et gigantisk projekt

Ifølge teleanalytiker Peter Kurt Nielsen er det uheldigt, hvis der begynder at opstå gnidninger mellem TDC’s ejere.

"De nye ejeres plan med TDC om at splitte selskabet op i Opco og Netco er et gigantisk projekt. Det kommer til at tage to-tre år, og der skal helst være enighed blandt ejerne," påpeger analytikeren fra ABG Sundal Collier.

"Hvis nogen af ejerne pludselig ikke føler, det var en god idé, så kan man spørge, hvordan det skal udvikle sig. TDC er relativ vital for Danmarks infrastruktur, så det er bedst, at der er et stabilt ejerforhold."

Samtidig understreger analytikeren, at man skal passe på med ikke at overfortolke meldingen fra ATP.

"Der er indsat en bestyrelse, som man må formode har en professionel tilgang til det."

Det er under et år siden, at konsortiet købte TDC for lidt mere end 40 mia. kr. Dengang måtte man forstå, at Macquarie var fundamentet for, at de danske pensionskasser gik ind i TDC.

"Macquarie har stor ekspertise inden for infrastruktur, og det er vigtigt, for at vi er med," lød begrundelse fra PFA's kommunikationsdirektør, Mikkel Friis-Thomsen. Han udtalte sig på vegne af alle tre pensionskasser.

Ville en anden vej

ATP ejer sammen med pensionskasserne PFA og PKA 50 pct. af aktierne i TDC, mens Macquarie sidder på den anden halvdel. I redegørelsen afviser ATP, at pensionskassen kunne finde på at sælge sin ejerandel.

"Et salg af ATP's ejerandele til f.eks. MIRA vurderes ikke at være hensigtsmæssigt. Et frasalg kan medføre yderligere usikkerhed om TDC, da de danske pensionskasser i så fald ikke længere har 50 pct. af ejerskabet og ikke vil kunne kontrollere væsentlige beslutninger i TDC, ligesom det vil åbne for, at dansk kerneinfrastruktur falder på udenlandske hænder."

Ejerskiftet i TDC har været skelsættende for teleselskabets fremtid. I januar fremlagde den nu forhenværende adm. direktør Pernille Erenbjerg planer om at fusionere med medieselskabet MTG og skabe en ny nordisk kæmpe inden for underholdning.

Men få dage senere kom det frem, at konsortiet var interesseret i TDC, og det blev begyndelsen til enden for Pernille Erenbjergs storstilede projekt.

Konsortiet ville en helt anden vej med TDC. De ville ikke fusionere med MTG, men havde i stedet set sig varme på infrastrukturen i form af kablerne og mobilmasterne. Siden har TDC solgt sit norske datterselskab Get for 16,5 mia. kr., og samtidig har ejerne indledt en opsplitning af selskabet i to dele. Opco med fokus på kunderne og Netco med fokus på infrastruktur.

Derudover har Pernille Erenbjerg forladt selskabet. Hun havde sidste arbejdsdag i fredags og blev erstattet af skotten Allison Kirkby.

ITWatch har forsøgt at få en kommentar fra ATP, men pensionskassen henviser til redegørelsen til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Politikere freder TDC: "Vi skal ikke bruge TDC i et hævntogt mod Macquarie" 

TDC-ejer vidste godt at australsk partner "ikke var duksedrenge"  

TDC-ejer samarbejdede med hovedmistænkt i sag om påstået svindel med dansk udbytteskat 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også