ITWatch

Ny app skal komme uforudsete bilproblemer i forkøbet

Det er naturligt, at sådanne teknologier kommer ind på markedet, siger professor i data science.

Foto: Colourbox

Det skal være slut med uforudsete bilproblemer i hverdagen for danske erhvervsdrivende.

Det er målet med en ny app fra SOS Dansk Autohjælp, der via et stik i bilen får oplysninger, så algoritmer eksempelvis kan forudse, hvornår bilens batteri dør.

Derudover aflæses fejlkoder i bilen, som kunden så får ind på sin app, så vedkommende for eksempel ved, om bilen bryder sammen om 20 kilometer.

Bilens fejlkoder sendes også direkte til alarmcentralen hos SOS International, så vejhjælpen kan nå at reagere og få fejlen rettet, før nedbruddet sker.

"Det er naturligt, at sådanne teknologier kommer ind på markedet," siger professor i data science ved Danmarks Tekniske Universitet Jan Larsen.

Finder sammenhænge i data

Teknologien bag appen går ikke ind og behandler data i stor stil, da den primært aflæser fejlkoder.

Der er dog enkelte elementer, der kan minde om data science. Det går ud på at finde mønstre og sammenhænge i data, som eksempelvis kan bruges til at forudse forskellige typer behov.

"Det er en teknologi, der er på vej ind alle steder. Det er i biler, når vi køber ting på nettet, når vi er på hospitalet, eller når Facebook serverer nyheder til os. Algoritmerne kommer ind i vores dagligdag alle steder," siger Jan Larsen.

Derfor mener han, at det er vigtigt, at de nye teknologier bliver diskuteret, så man forholder sig til, om man vil have teknologien tæt på ens hverdag.

"Det handler om at forstå rækkevidden af, hvad sådanne teknologier kan. Det er en fantastisk teknologi, der virker vanvittigt godt. Men man skal tage stilling til, hvad man ofrer."

Deling og brug af data er de seneste år blevet et emne, der bliver diskuteret oftere og heftigere. Der har især været fokus på teknologigiganterne Facebook og Google, som tjener stort på at indsamle og videregive data om brugerne.

"Der er slet ikke nogen tvivl om, at der vil komme meget mere af det her. I langt de fleste tilfælde ser jeg, at det vil være en fordel, så det kan forbedre vores liv."

"Men vi skal forholde os til det, for det kan også være meget problematisk, siger Jan Larsen.

/ritzau/

Rogaczewski: Danmark halter efter når det kommer til investeringer i forskning  

DI: Brug flere forskningsmidler på kunstig intelligens og robotter 

Mere fra ITWatch

Visma køber dansk lagerstyringssystem

Den norske koncern køber igen op og får denne gang danske Rackbeat, der udvikler et lagerstyringssystem målrettet små og mellemstore virksomheder, i stald.

Venturefond: Tech-markedet svømmer i kapital og mere er på vej

Det heftige aktivitetsniveau blandt investorer i de danske tech-selskaber har presset værdiansættelserne kraftigt opad, og der er risiko for, at nogle får funding, de ikke er klar til at få.  Det stiller høje krav til venturefondene, forklarer partner i Preseeds nye privatfinansierede tech-fond.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs