Robotterne buldrer frem på Fyn og flere nye selskaber leverer trecifret vækst

De fleste kender Universal Robots - spydspidsen i robotklyngen i Odense. Men firmaerne Mobile Industrial Robots og On Robot slår den kendte robotproducent på vækstraterne.
Niels Jul Jacobsen oplever massiv vækst med sit robotfirma Mobile Industrial Robots. | Foto: Malte Oxvig
Niels Jul Jacobsen oplever massiv vækst med sit robotfirma Mobile Industrial Robots. | Foto: Malte Oxvig

Trecifret vækst.

Det er noget af en mundfuld, men ikke desto mindre ambitionen hos robotproducenten Mobile Industrial Robots (MIR) i Odense.

Selskabet holder til i byens randområde tæt på Facebooks kommende datacenter i en lavpraktisk bygning, som kombinerer kontorområde med produktionshal.

Der er ikke så meget fikumdik, og på den måde udtrykker bygningen ambitionen for produktet, en selvkørende robot til indendørs transport. Den går under betegnelsen en såkaldt kollaborativ robot, fordi den er let at tage i brug og være omkring i modsætning til tidligere tiders industrielle robotter, som skulle være skærmede og ofte krævede en ingeniøruddannelse at indstille.

"En robot skal være simpel at bruge, den skal være brugervenlig, og så skal den have en god pris, så virksomheden hurtigt får sine penge tilbage efter en investering," lyder opskriften ifølge medstifter Niels Juul Jacobsen til ITWatch, som er taget til Fyn for at sætte fokus på Odenses succes som robotby.

Mål om 200 mio. kr.

Selv om den odenseanske robothistorie strækker sig flere årtier tilbage, er der skrevet flest kapitler de sidste omkring 10 år. På ryggen af robotproducenten Universal Robots' gennembrud er flere virksomheder skudt op, som for tiden leverer vækstrater, der slår den succesfulde robotproducent.

Et af de fremtrædende eksempler er MIR, som kun har fem år på bagen, men sigter mod en omsætning på 1 mia. kr. i 2020. På tre år er toplinjen løftet fra 5 mio. kr. til 77 mio. kr., og ved udgangen af 2018 er målet 200 mio. kr.

Årsagen er, at selskabets robot til indendørs transport – en slags selvkørende bil i miniformat – giver en god return on investment for virksomhederne, forklarer Niels Juul Jacobsen.

"Den koster ikke så meget og er let at tage i brug. Virksomhederne skal ikke lave alt muligt om, men kan nærmest nøjes med at tage robotten ud af boksen."

Niels Jul Jacobsen er et levende eksempel på, hvordan den succesfulde robotindustri i Odense er et skabt i krydsfeltet mellem iværksætternes gå-på-mod og den viden, der over årene er opbygget om robotteknologi på dels Mærsk Mckinney Møller Instituttet under Syddansk Universitet og i de andre virksomheder, der efterhånden danner en klynge på omkring 110 selskaber.

Omkring år 2010 underviste han på universitetet og kunne konstatere, at den nye teknologi kredsede om selvkørende biler. Året efter gik han i gang med et sats på en ny type robot.

"Ved at være først til at tage den teknologi ind til robotterne på fabriksgulvet kunne vi være først på markedet," fortæller han.

Sad i UR's bestyrelse

I 2013 tog han orlov fra universitetet, og året efter sagde han op for at hellige sig sin virksomhed.

"Idéen var i tråd med Universal Robots at gå efter det brede marked i form af de virksomheder, der har et simpelt behov," fortæller Niels Juul Jacobsen med henvisning til, at UR har haft så stor succes med sin robotarm, at det 13 år gamle selskab i dag omsætter for 1,1 mia. kr.

Han sad selv i bestyrelsen for Universal Robots fra 2008-15 og lærte en hel masse i perioden, som han har kunnet trække på i MIR.

"Det var en kæmpe åbenbaring at se, hvordan man ledte et værkstfirma. Jeg var vant til at lave teknologien og kunne det, men havde egentlig ikke styr på salgsdelen på samme måde."

Det havde Enrico Krog Iversen til gengæld. Han kom ind i Universal Robots i 2008, indførte et simpelt koncept om at fordoble omsætningen hvert år og trak sig ud med en stor pose penge i 2015, da Universal Robots blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kr.

I dag står han i spidsen for On Robot, som i lighed med MIR går efter at tredoble omsætningen med sin griber – en hånd – der kan kan kobles til Universal Robots' arm.

"Jeg drejer på nogle håndtag, der hedder struktur, fokus og kun at gøre det, der skaber værdi," forklarer Enrico Krog Iversen om vækst-opskriften, som han benyttede hos Universal Robots og viderefører hos On Robot.

"Og så pakker jeg en kuffert og tager ud og presser på nogle døre og finder nogle mennesker, der har lyst til at købe produkterne. Der er masser af salgsarbejde i det. Når du kommer ind i en opstartsvirksomhed, er direktørjobbet meget operationelt."

Udnytte hinandens styrker

Samtidig tænker selskabet globalt og ser hele verden som sit marked, som Enrico Krog Iversen udtrykker det.

"Hvis du tænker globalt, så laver du fra starten en global virksomhedskultur. On Robot er ikke en dansk virksomhed. On Robot er en global virksomhed med base i Danmark."

Årsagen til den trecifrede vækst skal findes i, at det er nemt at tage robotten i brug i modsætning til tidligere tiders robotter, som krævede, at virksomheden måtte tilkalde en ingeniør for at få den installeret.

"Vores griber er super nem at integrere og programmere. Så man er meget hurtigere i gang med vores end andres. Den giver en fleksibilitet, som du ikke får med andre gribere."

Faktisk har On Robot integreret sin hånd med Universal Robots arm i en grad, så den dels kan klikkes på hånden, men også kan installeres i den software, som Universal Robots har udviklet.

Enrico Krog Iversen medgiver, at det gør On Robot meget afhængig af et andet selskab. Men han peger på, at det har givet god mening, fordi Universal Robots "ubetinget er markedslederen" inden for kollaborative robotter.

"På sigt kommer vi til at migrere over på andre platforme, så vi får en faldende afhængighed," forklarer han.

Men som ITWatch tidligere har beskrevet, så skyldes succesen på den anden side netop, at man har udnyttet hinandens styrker på kryds og tværs i miljøet.

Det har været opskriften på den trecifrede vækst.

Du kan læse de tidligere artikler om robotklyngen her:

Historien om robotterne i Odense handler om svejsere, ildsjæle og en stor pose penge

Universal Robots fik robotmiljøet i Odense til at blomstre med sine arme

Talentmangel er største faldgrube for robot-eventyret i Odense

Robotfirmaer advarer: "Den nuværende udlændingepolitik er en seriøs begrænsning" 

Odenses robotvirksomheder har fart på 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også