ITWatch

Odenses robotvirksomheder har fart på

Antallet af robotvirksomheder og ansatte i industrien er vokset kraftig på bare to år, viser en ny analyse om robotklyngen i Odense.

Borgmester Peter Rahbæk Juel går efter, at Odense skal blive verdens bedste inden for robotter. | Foto: Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen

På to år er antallet af ansatte i robotindustrien i og omkring Odense gået fra 2200 i 2015 til 3200 sidste år. Det viser en ny analyse fra Odense Robotics, der er en del af erhvervsfremmeorganisationen Udvikling Fyn.

I samme periode er antallet af robotvirksomheder vokset fra 85 til 120.

"De nye imponerende tal viser, at vi har fat i noget helt rigtigt med samarbejdet mellem erhvervsliv, forskning, uddannelse og kommunerne i Udvikling Fyn," siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, i en pressemeddelelse som fortsætter:

"Udviklingen i robotklyngen går så hurtigt, at vi hele tiden skal skærpe vores ambitioner på robotområdet, fordi vores gamle mål hurtigt bliver forældede. Min klare ambition er, at vi skal huse verdens førende klynge for udvikling, produktion og anvendelse af robotter."

ITWatch sætter for tiden fokus på robotklyngen i Odense. I den forbindelse er det blevet fremført, at mangel på arbejdskraft kan være den største bremse for at indfri vækstpotentialet.

78 pct. af virksomhederne svarer i analysen, at tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft er en barriere for udvikling.

"Vi har brug for mange forskellige kompetencer, især erfarne udviklere og folk med teknisk og håndværksmæssig baggrund. Udfordringen kræver en fælles indsats at løse og virksomhederne bærer et stort ansvar," fortæller Henrik Anker, formand for Odense Robotics advisory board og adm. direktør i robotfirmaet Gibotech.

"Derfor er mit store ønske for i år, at vi virksomheder får mere fokus på de unge og begynder at tager flere lærlinge og praktikanter, så vi løbende uddanner fremtidens arbejdskraft," siger han.

43 pct. af virksomhederne fynske robotklynge er etableret efter 2010 og halvdelen eksporterer deres produkter til udlandet. Ifølge Mikkel Christoffersen, forretningschef i Odense Robotics, har "vi kun set toppen af isbjerget" i forhold til vækst:

"Vækstpotentialet er langt fra indfriet for robot- og automationsvirksomhederne. Vi ser adskillige virksomheder med stærke vækstambitioner, der opererer på et globalt marked med høje vækstrater. Samtidig vokser klyngen med en masse startups, der står på tærsklen til spændende udvikling og meget store vækstmuligheder," fremhæver han.

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs