Robotfirmaer advarer: "Den nuværende udlændingepolitik er en seriøs begrænsning"

Dårlige sager om dansk udlændingepolitik spænder ben for robotvirksomhederne, der driver globale forretninger og konstant skal ansætte nye mennesker. "En del jobs og stillinger bliver oprettet i udlandet i stedet for i Danmark," lyder det fra adm. direktør
"Det er en modvilje mod at få velkvalificerede udlændinge til Danmark," siger Enrico Krog Iversen, adm. direktør i On Robot. | Foto: PR/Universal Robots
"Det er en modvilje mod at få velkvalificerede udlændinge til Danmark," siger Enrico Krog Iversen, adm. direktør i On Robot. | Foto: PR/Universal Robots

To af landets fremadstormende robotvirksomheder løfter pegefingeren overfor Danmarks udlændingepolitik. De er i en global branche og er derfor afhængige af at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, men en række dårlige sager har konsekvenser, lyder det.

Det er ikke blot bøvlet for virksomhederne, men rammer også Danmark som en boomerang, fordi landet dermed går glip af skattekroner og innovative miljøer.

"Den nuværende udlændingepolitik er en seriøs begrænsning for at drive international forretning ud af Danmark. Det får den konsekvens, at en del jobs og stillinger bliver oprettet i udlandet i stedet for i Danmark," fortæller Enrico Krog Iversen, adm. direktør i robotfirmaet On Robot, til ITWatch.

Han har en ambition om at tredoble omsætningen hvert år frem mod 2020, og er derfor afhængig af at kunne hyre arbejdskraft i udlandet. Det skyldes, at der ikke er nok talenter i Danmark, som ITWatch tidligere har beskrevet.

"En frygtelig sag"

Senest har en sag om den amerikanske gæsteprofessor Brooke Harrington vakt opsigt. Hun står til at få en bøde på minimum 13.500 kr., fordi hun ifølge myndighederne brød sin arbejds- og opholdstilladelse ved at holde oplæg for Folketingets Skatteudvalg og Skat om skattely uden at have ansøgt om tilladelse til at gøre det.

Hvis CBS-professoren bliver tilkendt bøden, mister hun retten til at søge opholdstilladelse i 15 år, selv om hun har boet otte år i Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har overfor DR bebudet, at hun vil se på, om reglerne for arbejdstilladelse "skal være mere smidige", men hun mener ikke, at de grundlæggende skal laves om.

Sagen har skurret i medstifteren af Universal Robots, Esben Østergaards ører:

"Det er en frygtelig sag og er slet ikke godt nok."

Han er i dag teknisk direktør i firmaet og understreger, at politikerne – både i Odense byråd og Folketinget - generelt har blik for at gøre det attraktivt at arbejde i Danmark. Men der er også knaster.

"Jeg er selvfølgelig ikke glad for, at vi har et land, der nogen gange skubber dygtige folk væk. De specialister, der gider flytte til vores vejr for at arbejde, skal vi gøre alt for at holde på."

De seneste år har Universal Robots  kunnet fremvise en årlig vækst på over 50 pct. og havde i seneste regnskabsår en omsætning på 662 mio. kr. I øjeblikket har firmaet 80 åbne stillinger på verdensplan.

Rødbedefarvet pas

Enrico Krog Iversen fra On Robot har allerede været ude for, at han ikke har kunnet ansætte de rigtige mennesker:

"Jeg har oplevet flere tilfælde, hvor folk enten ikke vil til Danmark eller ikke kan komme det, fordi de har valgt en partner uden et rødbedefarvet pas," fortæller han.

"Det er ret problematisk, når man driver en international ekspanderende virksomhed, at der er en modvilje mod at få velkvalificerede udlændinge til Danmark."

Ifølge Esben Østergaard ligger den største udfordring ikke så meget i selve reglerne som i det store papirarbejde. Men på sigt kan de dårlige historier godt få en effekt, vurderer han.

"Problemet er, at sagsbehandlingstiden er for lang. Men på lidt længere sigt kan jeg godt forestille mig, at folk ikke tør flytte hele familien herop, hvis det er svært at blive integreret og få permanent ophold."

Martin Thorborg dropper udenlandsk arbejdskraft: Vil ikke være til grin 

Talentmangel er største faldgrube for robot-eventyret i Odense

Statsselskab har sluppet et hav af robotter løs i administrationen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Photo: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også