Ny debat om mangel på fintech-talent: Hvordan sikrer vi de rette kompetencer til en sektor i vækst?

TALENTTØRKE I FINTECH: Fintech-sektoren har desperat behov for flere talenter, lød det i sidste måned fra sammenslutningen Copenhagen Fintech Policy. Men hvor stort er problemet, hvad kan man gøre for at øge landets tiltrækningskraft, og hvordan undgår man, at det ender med et nulsumsspil, hvor de løntunge virksomheder løber med talentet? FinansWatch spørger en række aktører i ny debatserie.
Thomas Krogh Jensen, adm. direktør i Copenhagen Fintech, åbner debatserien sammen med resten af Copenhagen Fintech Policy, der tæller Dansk Industri, Finansforbundet, Dansk Industri, Forsikring & Pension og Finans Danmark. | Foto: Copenhagen Fintech/PR
Thomas Krogh Jensen, adm. direktør i Copenhagen Fintech, åbner debatserien sammen med resten af Copenhagen Fintech Policy, der tæller Dansk Industri, Finansforbundet, Dansk Industri, Forsikring & Pension og Finans Danmark. | Foto: Copenhagen Fintech/PR
AF MALTE OXVIG OG JEPPE MAAGAARD HOLM

Arbejdsmarkedet i finanssektoren er i opbrud. Fra finanskrisen og frem til 2016 forsvandt mere end 10.000 arbejdspladser i banker og realkreditinstitutter ifølge Finansforbundet, mens nye stillinger opstod inden for særligt it og compliance.

I løbet af et halvt årti er fintech-selskaber gået fra at knopskyde til i dag at tælle i alt 280 fintech-virksomheder, der har skabt i omegnen af 2300 jobs. Også i den mere traditionelle bankverden vokser behovet for it-arbejdskraft og nye fintechløsninger.

Mens sektoren for finansiel teknologi har vokseværk, kan mængden af fintech-talenter til gengæld ikke følge med, og ifølge sammenslutningen Copenhagen Fintech Policy Forum har sektoren nu desperat brug for flere kloge hoveder.

Sådan lød det for et par uger siden i et opråb fra sammenslutningen, der tæller Copenhagen Fintech, Dansk Industri, Finansforbundet, Finans Danmark og Forsikring & Pension.

Organisationerne kom i den forbindelse med ni anbefalinger til, hvor samfundet kan sætte ind for at øge Danmarks talentudvikling og Danmarks talentiltrækning indenfor fintech.

Anbefalingerne var udarbejdet med input fra ni danske fintech-selskaber. Herunder November First, hvis adm. direktør Mikael Nilsson i en artikel i indeværende medie efterfølgende kritiserede de anbefalinger, som sammenslutningen var endt med.

Ifølge ham går man et stykke ad vejen med anbefalingerne, men problemet bliver ikke løst. Han pegede på, at mindre fintech-virksomheder taber lønkampen med større finansielle spillere, fordi det simpelthen ikke er muligt at matche det, de kan tilbyde dygtige talenter.

Og løn er vigtig, men ikke afgørende, lød det efterfølgende fra en af landets mest etablerede virksomheder inden for finansiel technologi, datacentralen BEC Financial Technologies, der ifølge virksomhedens HR-direktør mærker konkurrencen, men stadig formår at tiltrække det nødvendige talent.

Hos fintech-selskabet Newbanking er tiltrækningsudfordringen blevet så stor, at medstifter og direktør Christian Visti Larsen hele tiden overvejer, om det ville være mere rentabelt at flytte virksomheden ud af landet.

Men hvor stort er problemet, og hvilke værktøjer kan man tage i brug for at sikre den rette talentmasse i dansk fintech? Hvad skal man gøre nu, og hvad kan man gøre på den længere bane? Og hvordan undgår man, at kampen om talent ikke bliver et nulsumsspil, hvor de store, etablerede og løntunge virksomheder løber de dygtigste talenter?

I en ny debatserie på FinansWatch udlægger en række aktører deres syn på sagen.

Her kan du blandt andet læse indlæg fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening, IT-Universitetet, Finansforbundet og Finanssektorens Uddannelsescenter.

Copenhagen Fintech Policy Forum åbner ballet med et fællesindlæg, som du kan læse her. I indlægget udfolder sammenslutningen tre af sine ni anbefalinger. Blandet peger organisationerne på, at Erhvervsministeriet i samarbejde med uddannelser, virksomheder og ministerier hurtigt bør igangsætte et arbejde, som skal klarlægge, hvordan start-up-virksomheder i Danmark kan styrkes i den globale konkurrence om arbejdskraft og talenter.

Læs det første indlæg her:

Debat: Fortsat fintech-vækst kræver bedre adgang til talent 

Læs den øvrige dækning af problemstillingen her:

Datacentral mærker konkurrencen om talenter: "Det kræver fuldt fokus" 

Fintech-direktør overvejer at forlade Danmark: "Det handler om, hvad der er bedst for forretningen. Ikke for Danmark eller mig selv"

Fintech-chef i kritik af egne anbefalinger: "Det er et ringe resultat men det er et resultat"

Finansorganisationer i opråb om mangel på talenter til fintech-branchen

(Denne historie er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

Betalingsselskab udvider forretningen

Ny betalingsapp vil gøre op med betalingsterminaler hos erhvervsdrivende 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også