ITWatch

Klumme: Byd de digitale tvillinger velkommen

Digitale tvillinger har potentialet til at løse komplekse udfordringer på tværs af et væld af industrier. Men det er langt fra en simpel opgave at konstruere en effektiv digital tvilling. Baseret på input fra vores kunder har Amazon Web Services (AWS) leveret et teknologifundament, der gør digitale tvillinger mere tilgængelige. Nu har vi brug for ambitiøse innovatorer, der vil bygge videre på det.

Foto: PR

Prøv at forestille dig, at du til enhver tid har adgang til en digital spejling af dit produkt, din virksomhed – eller endda din by.

Fænomenet kaldes for en ”digital tvilling”, og denne type løsninger bliver i stigende grad introduceret af cloud-udbydere som Amazon Web Services (AWS). Jo flere data, der føres ind i replikaen, jo tættere ligner den sin ”tvilling” i den virkelige verden.

Ved at studere den digitale tvilling kan du få detaljeret indsigt i virkningerne af potentielle beslutninger. Hvilken effekt giver det for eksempel at ændre komponenter eller processer, lave skift i miljø eller justere forsyningskæder? Alt sammen uden at påvirke den fysiske modpart i den virkelige verden.

I sin enkleste form giver opbygningen af en digital tvilling virksomheder mulighed for at få realtidsindsigt i kørende processer eller udstyr. Tager man skridtet videre, er vi i stand til at køre scenarier og for eksempel teste produkter eller fabriksdrift – eller at lægge en 3D-visning ned over eksisterende datasystemer for at finde nye måder at øge effektivitet, produktivitet og ydeevne.

Er vindmøllen optimeret?

Intelligent brug af digitale tvillinger kan simulere tekniske funktioner i noget, der ligner det produktions- eller driftsmiljø, en løsning skal køre i. Dermed kan vi tjekke effektivitet og reaktionsevne for eksempelvis vindmøller eller komponenter til racerbiler. Gevinsterne er blandt andet hurtigere time-to-market for nye produkter, højere produktkvalitet og i sidste ende en bedre indtjening for virksomhederne.

De seneste år har været præget af stor ustabilitet i forsyningskæderne, og det har givet virksomhederne en ny bevidsthed om, at sårbarheder her kan gøre det vanskeligt at imødekomme kundernes efterspørgsel. Derfor ser vi flere og flere virksomheder bruge simuleringsmulighederne og indsigter fra virtuelle forsyningskædetvillinger til at opdage og tilpasse sig forstyrrelser mere proaktivt.

Mulighederne stopper dog ikke ved optimering af produkter og produktion. Digitale tvillinger giver også globale virksomheder, politikere og andre kritiske interessenter de data, de har brug for, til at løse komplekse samfundsudfordringer i den virkelige verden – og den tilgang kan være nyttig i mange forskellige sektorer, lige fra sundhed og infrastruktur til fritidsliv og rumfart.

I løbet af de kommende år kan vi forvente at se en bred anvendelse af tvillingeteknologien. IDC har forudsagt, at i perioden fra 2021 til 2027 vil antallet af simuleringer, der kører som digitale tvillinger, øges fra 5% til 60%. Og MarketsandMarkets analytikere anslår, at markedet vil udgøre 48,2 milliarder dollars allerede i 2026. Der er med andre ord et kæmpe vækstpotentiale.

Bevidste fly booker selv tid til service

Virksomheder med store, værdifulde aktiver som bygninger, skibe og fly bruger digitale tvillinger til at få realtidsindsigt i aktivernes sundhed. Det sker blandt andet ved at bruge maskinlæring til at forudsige vedligeholdelsesbehov og bestilling af reservedele, før et nedbrud indtræffer.

I rumfartsindustrien kører forskerne simuleringer på digitale kopier af deres jetmotorer, mens deres kolleger flyver rundt i verden. Forskere ved Cranfield University i Storbritannien har ud fra denne metode udviklet ”bevidste fly,” som er i stand til selv at booke tid til vedligeholdelse, når behovet er der. Det sparer både tid og omkostninger.

I Australien har ingeniør- og entreprenørvirksomheden John Holland valgt at bruge AWS IoT TwinMaker til overvågning af miljøpåvirkninger i byggeriet. John Holland opererer i stærkt regulerede brancher, og kan med hjælp fra digitale tvillinger overvåge deres miljøpåvirkning og dokumentere compliance med gældende lovgivning. Platformen indsamler, analyserer og viser miljødata i en 3D-repræsentation af byggepladsen, så den miljøansvarlige løbende kan overvåge data og indsamle dokumentation.

Her i Danmark har vi også set flere eksempler på værdiskabende brug af digitale tvillinger. Blandt andet har en produktionsvirksomhed skabt en digital kopi af hele forsyningsnetværket, så det er muligt at simulere konsekvenserne, hvis én eller flere leverandører bliver påvirket af kritiske faktorer.

I et andet eksempel har en dansk virksomhed genskabt hele bygninger som digitale tvillinger for at få det fulde overblik ned til mindste detalje, inklusiv hvor mange skriveborde, der er optaget og hvilke toiletter, der bliver benyttet mest. Det gør det muligt at optimere håndtering og planlægning af ressourcer, lige fra opvarmning af lokaler og fordeling af toiletpapir til hvor mange kantinemedarbejdere, der er brug for.

Skal være tilgængeligt for flere

Den store udfordring i dag er at skabe de platforme, der gør det nemt at bygge effektive digitale tvillinger med begrænsede ressourcer. Det er nemlig ikke en simpel opgave. Ud over en dyb indsigt i business casen skal der indsamles data, opbygges viden og sammensættes de rigtige kompetencer i virksomheden – bare for at komme i gang på et nogenlunde niveau. Derfor finder vi mange af de første anvendelser i kapitalstærke brancher som rumfart, energiforsyning og tung industri. Men metoden giver også stor mening i mindre virksomheder i takt med at adgangen til teknologien bliver demokratiseret.

Det er en af grundene til, at vi har valgt at lancere AWS IoT TwinMaker, en tjeneste, der gør det nemmere for udviklere at skabe digitale tvillinger gennem brug af cloud. Her får man et brugervenligt værktøj, som kan samle input fra flere datakilder i et standardiseret og ensrettet format. Det sænker indgangsbarrieren for mindre og mellemstore virksomheder, der gerne vil eksperimentere med mulighederne i teknologien til at udvikle deres forretningsmodel.

I en usikker verden, hvor mange faktorer i både forsyningskæder og markeder hurtigt kan ændre sig, byder digitale tvillinger på nye muligheder for at simulere risici og trusler i et ufarligt miljø. I sidste ende kan det betyde, at vi kan undgå flere fejl og træffe bedre valg – både i virksomhederne og på samfundsniveau. Derfor fortjener de digitale tvillinger at blive udbredt til mange flere anvendelser.

Vi har kun lige set begyndelsen.

Klumme: Data-analystiske færdigheder er kritiske for konkurrencefordelen

Klumme: Gør karriere med metaverset som makker

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs