Klumme: Brugertillid er en forudsætning for kunstig intelligens

EU-Kommissionens forslag til forordning om kunstig intelligens er blevet kritiseret fra flere sider. Nogle mener, at forslaget vil hæmme innovation og reducere europæiske virksomheders konkurrenceevne. Men det er lige modsat.
Josefin Rosén, AI-ekspert og Principal Advisor Analytics, SAS Institute | Foto: SAS Institute / PR
Josefin Rosén, AI-ekspert og Principal Advisor Analytics, SAS Institute | Foto: SAS Institute / PR
Af Josefin Rosén, AI-ekspert og Principal Advisor Analytics, SAS Institute

EU-forordningen om AI er en milepæl i forhold til at få borgerne til at stole på og føle sig trygge ved at anvende AI.

Alene det, at der rent faktisk er et forslag, betyder, at emnet indtager en højere placering på dagsordenen hos både organisationer og virksomheder, hvilket er et stort og vigtigt skridt i sig selv.

Det øger chancerne for, at AI-drevet innovation bliver en realitet over en bred front - i samfundet og i erhvervslivet.

Men der skal mere end blot love og regler til, for at AI kan leve op til sit fulde potentiale. Selve innovationsprocessen for AI-produkter skal tilpasses til at inkorporere bæredygtighed og etiske krav fra starten – uden at det bliver en administrativ flaskehals.

Vi kan ikke tilføje etik og bæredygtighed retrospekt, det skal med fra starten.

Her er mine fire tips til at få succes med en troværdig og bæredygtig AI-innovation:

1. Bevidsthed. Kommunikation er nøglen til at skabe bevidsthed om vigtigheden af bæredygtighed, når man udvikler AI-produkter. Vi skal ikke vige tilbage for svære spørgsmål. Gennemsigtighed skal være til stede fra begyndelsen. Bevidsthed om de potentielle risici ved AI skal være en central del af strategien.

2. Diversitet. Hvilken del af en virksomhed bør ”eje” AI? Svaret er selvsagt, at alle dele bør eje AI. Det er ikke et one-man show. Jo mere mangefacetteret et team er, jo mindre risiko er der for at afspejle individuelle skævheder i de data, som AI-applikationen er baseret på.

3. Kontinuerlig kontrol. Det er ikke en engangsforeteelse, ved hjælp af en tjekliste at sikre, at alt ser godt ud. I stedet skal man løbende overvåge hele livscyklussen fra data til beslutning, så applikationen fungerer korrekt og retfærdigt også over tid.

4. Den menneskelige faktor. Vi skal arbejde sammen med AI, ikke ved siden af eller bagved. AI kan hjælpe os med at tage store skridt fremad, men for at lykkes skal samarbejdet mellem menneske og maskine være i fokus. Behandl AI, som om det var en del af dit team.

AI udgør mere end nogensinde en afgørende konkurrencefordel.

Det gælder ikke mindst innovationsprocessen i virksomhederne. Innovation er væsentlig i forhold til at skabe bæredygtighed i forretning og drift.

Det er afgørende at imødekomme markedets og befolkningens behov. Og det er en garanti for, at virksomhederne er konkurrencedygtige på længere sigt.

Derfor er jeg overbevist om, at forslaget til EU-forordningen vil føre til, at europæiske virksomheder opnår en fordel i forhold til kinesiske og amerikanske virksomheder.

Hidtil har forholdet været omvendt. Kina og USA er foran Europa, når det kommer til kunstig intelligens, det er en kendsgerning.

Men når vi fuldt ud implementerer de regler og bestemmelser, der giver vores AI-produkter et etisk og bæredygtigt kvalitetsstempel, vil de være mere sikre at bruge. Og det vil være en kæmpe konkurrencefordel.

For i sidste ende er det det, der tæller: AI skal anvendes af mennesker, og hvis folk stoler på AI, vil de gerne bruge mere AI. Det vil være et selvspillende klaver af tillid, innovation og bæredygtighed.

Jeg er overbevist om, at europæisk AI-innovation går en lys fremtid i møde. Ikke på trods af EU-regler – men takket være dem.

Klumme: Har corona skabt en ny guldalder for innovation?

Klumme: Konservative investeringer i teknologi er en spændetrøje for vækst

Klumme: Nyt år, nye tider, nye trends – men hvilke?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også