ITWatch

Klumme: Nyt år, nye tider, nye trends – men hvilke?

Et nyt år er skudt i gang, og i denne klumme giver Stefan Pedersen fra Waveaccess sit bud på, hvad der i 2022 vil være de største strategiske fokusområder i it-branchen.

Foto: PR

Der er en lang tradition for at software og teknologibranchen omkring årsskiftet tager et kig i den såkaldte krystalkugle og spår om, hvad der vil ske i det kommende år. Vi gør det selv, og vi gør det gerne, og i år er ingen undtagelse. Jeg vil derfor give mit bud på, hvad der bliver de store strategiske fokusområder i 2022.

Corona har allerede nu tvunget en digitaludvikling igennem, som ellers først var forventet over de næste år. Men det stopper ikke her, og selvom corona kommer under kontrol, er der ingen garantier for, at mutationer eller andre pandemier ikke hurtigt, kan placere verden i en tilsvarende situation.

Derfor er digital investering og udvikling af effektive it-løsninger, der kan spille sammen med hjemmearbejde og distance learning altafgørende, i sammenhæng med inkorporering af avancerede teknologier der understøtter vækst og innovation.

Jeg forventer derfor at se følgende fem områder i fokus i 2022.

1. Generative Artificial Intelligence

Generative AI er på fremmarch med sin evne til, via machine learning, at uddrage læring udfra indhold og endda objekter. Med anvendelse indenfor softwareudvikling, targeted marketing og udvikling af medicin er det et område med mange muligheder. Gartner har anslået at det er område der i 2025 vil stå for 10 pct. af al data, der bliver produceret.

2. AI Engineering

AI er vokset voldsomt som interesseområde de seneste år og er gået fra nice to have til need to have.

Der er dog fortsat store udfordringer med udvikling af AI-løsninger, hvor der stadig bliver spildt mange ressourcer. AI engineering er vejen frem og vil udgøre en væsentlig forskel i de kommende år. Men det er ikke nødvendigvis indsigt og kompetencer de fleste virksomheder ligger inde med.

3. Autonomic Systems

Programmering som vi kender det og grundlæggende automatisering er ikke længere nok. Fremtiden stiller krav om langt mere avancerede løsninger som selv-tilpassende softwaresystemer, der lærer fra deres omgivelser. Det er skridtet videre end automatiserede eller autonome systemer som vi kender dem. Men det stiller også nye krav til udviklerne.

4. Hyperautomatisering

Hyperautomatisering hjælper til hurtigt at kunne identificere, undersøge og automatisere processer.

Det er et stærkt redskab i beslutningsprocesser og generelt ved kvalitetsoptimering. Det handler om at udnytte sine ressourcer, holde sig agil og hurtigt kunne omstille sig.

5. Distributed Enterprise

Der er blevet vendt op og ned på vores arbejdsmiljø. Vi er gået fra at være kontor-baserede til nu at arbejde alle andre steder. Det stiller nye krav til it- og datastrukturen. På samme vis er vores måde at gebærde os på i forhold til detailhandlen også ændret. Vi er blevet digitale for alvor. Men det må ikke påvirke kvaliteten af arbejde, processer eller værktøjer. Som virksomhed er man enten indstillet på at udnytte den mulighed eller se sig selv falde bagud.

Storm P har angiveligt engang sagt: "Det er svært at spå. Specielt om fremtiden." Det gør sig også gældende her, men jeg tør godt sige, at de fem områder jeg har anført her, kommer til at få en stor rolle. Men med det tempo verden udvikler sig, er det også sandsynligt at det kan blive med modifikationer. Det eneste der er sikkert, er at den teknologiske udvikling ikke står stille, og at vi må følge med.

Klumme: Rod og gamle it-systemer gør ondt på bundlinjen

Klumme: De fem vigtigste forudsigelser for it i 2022 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs