Klumme: Varmt vand er nøglen til grønnere data

Data skal køles med varmt vand i stedet for luft. Det er der mange fordele ved, mener Tina Borgbjerg fra Lenovo, som her giver et indblik i den nyeste vandkølingsteknologi.
Foto: Thomas Tolstrup/Lenovo/PR
Foto: Thomas Tolstrup/Lenovo/PR
Af Tina Borgbjerg, direktør for Lenovos Data Center Group i Norden og Benelux

Tusindvis af servere arrangeret i hvad der minder om endeløse rækker i en bankboks uden vinduer. Her bliver enorme mængder data bearbejdet for at afvikle simulationer, der skal hjælpe med at forudsige fremtidige naturkatastrofer som tsunamier og jordskælv.

Supercomputeren LRZ SuperMUC-NG i München er én af de 10 hurtigste i verden, men på trods af at der bliver kværnet ubegribeligt store mængder data, er der ualmindeligt stille. Faktisk er der mindre larm end på et gennemsnitligt storkontor. Antallet af blæsere er nemlig ganske få, fordi supercomputeren er kølet med vand – varmt vand.

Det er langt fra en tilfældighed, at netop vand er valgt til at køle supercomputeren. Vi er nemlig nået til et punkt, hvor traditionelle, luftkølede løsninger ikke længere slår til.

Blæsere kan kort sagt ikke flytte tilstrækkelige mængder varme, hverken i supercomputere eller i datacentre. I takt med at kravet til computerkraft stiger, stiger strømforbruget også og dermed temperaturen. Den udvikling begynder nu at overstige luftkølingens evner, og her er vi nødt til at kigge mod vand.

Heldigvis er det langt fra et dårligt skifte.

Vand er fyldt med fordele

Det kan lyde mærkværdigt, at varmt vand køler bedre end luft. Ikke desto mindre er det en realitet.

Vandets temperatur ligger et sted mellem 45 og 50 grader, hvilket er markant lavere end servernes processorer, og det er dermed muligt at flytte op mod 90 pct. af varmen. Ved hjælp af denne teknologi har det været muligt at reducere strømforbruget for LRZ SuperMUC-NG med 40 pct., og man har dermed opnået store økonomiske besparelser og samtidigt mindsket miljøpåvirkningen.

Køleteknologien har også den afledte fordel, at vandet løber i et lukket kredsløb. Det gør det muligt at udnytte overskudsvarmen til at danne elektricitet eller som fjernvarme til omkringliggende bygninger som svømmehaller og væksthuse.

Til sammenligning sender luftkølede anlæg overskudsvarmen direkte ud i atmosfæren, hvor det risikerer at påvirke nærmiljøet.

De langsigtede fordele ved vandkøling er med andre ord udtalte, ikke bare for datacentrene, men for samfundet og klimaet. Og så er det netop nu den bedste teknologiske løsning til at håndtere de stigende temperaturer i supercomputere.

Supercomputerne har stor betydning for udviklingen af vores datacentre – præcis ligesom i motorsportsverdenen, hvor de teknologiske landvindinger i Formel 1 smitter af på udviklingen af personbiler.

Vandkølingsteknologien fra supercomputeren i München kan med andre ord også bruges i datacentre i dag, og med de mange fordele, der følger med teknologien, er der ingen tvivl om, at det er sådan, vi skal køle vores data i fremtiden.

Klumme: "Alle vores rådgivere er optagede – vent venligst"

Klumme: Er edge en mulighed, trussel eller distraktion for teleoperatørerne? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også