ITWatch

Klumme: Virksomheders cloud-brug kalder på moderne netværksteknologi

Cloud-bølgen har betydning for vores netværk i virksomhederne, der gør det lettere at opdatere medarbejdernes gennem avancerede netløsninger som SD-WAN, lyder det fra Citrix danske kommercielle chef i denne klumme.

Foto: PR

Cloud er blevet en central faktor i virksomheders it-infrastruktur – og det med rette. Fordelene ved cloud-baserede applikationer er mange: Det bliver nemmere at udrulle opdateringer på de ansattes computere, sikkerheden skærpes som resultatet af, at de seneste opdateringer er installeret, og medarbejderne kan nemt benytte forretningskritiske programmer og filer, selv når de arbejder fra andre steder end på virksomhedens kontor.

Samtidig udfordrer det imidlertid netværksløsningerne, når der skal tages højde for, at mange brugere fra hver deres lokation har behov for konstant, stabil og hurtig tilslutning. Uagtet om medarbejderne bruger Salesforce, Office 365, videomøde-programmer eller fildelingstjenester, er det nødvendigt, at de kører gnidningsfrit. Generelt lyder kravet, at tjenesterne kører lige så godt som lokalt installeret software.

Har betydet forsinkelser

Løsningen på den udfordring er såkaldt Software-Defined Wide Area Networking eller SD-WAN. Traditionelt bruger mange WAN, hvor al trafik bliver dirigeret fra fjerne adgangspunkter tilbage til en central hub, hvor trafikken bliver overvåget og underlagt regler fra firewallen, før den routes ud på internettet. Denne trafikale detour medfører store forsinkelser – høj latency – hvilket resulterer i dårlige brugeroplevelser.

I modsætning tillader SD-WAN brugerne at benytte den hurtigste forbindelse til de nødvendige cloud-tjenester, uden at trafikken nødvendigvis skal forbi virksomhedens datacenter. Der vil stadig forekomme latency, når brugeren benytter tjenesten – det er uundgåeligt – men forsinkelsen er reduceret til et absolutte minimum, fordi brugeren med SD-WAN automatisk forbinder til nærmeste netværkspunkt, hvor det er muligt at tilgå cloud-tjenesten.

Mere end effektivisering

SD-WAN rummer mere end blot en effektiv dirigering af netværkstrafik. Arkitekturen byder også på et lag af software mellem virksomhedens netværk og Amazon Web Service, Azure, Google-cloud eller en helt fjerde cloud-udbyder. Her bliver brugen af båndbredden optimeret, således at bestemte kategorier af netværkstrafik bliver prioriteret over andre. Det kan være videokonferencer, som bliver prioriteret højest, mens e-mailtrafik bliver nedprioriteret. I praksis er resultatet, at der ikke kommer udfald midt i videomøderne, på trods af at der bliver sendt og modtaget e-mails med store filer vedhæftet. Med andre ord sikrer software-laget en optimal udnyttelse af båndbredden uagtet brugernes aktuelle aktiviteter.

Også når det gælder ’Software som en Service’-applikationer som Office 365, garanterer SD-WAN ligeledes en suveræn brugeroplevelse, fordi den tillader IT-afdelinger at skifte let og hurtigt fra den traditionelle hub-arkitektur til den direkte tilslutning til cloud-tjenesten. Det reducerer latency, flaskehalse og antallet af fejl, og samtidig frigiver det båndbredde på virksomhedens netværksforbindelse til anden trafik.

Særlige områder

Særligt effektivt bliver det i områder, hvor det tidligere har været svært at få adgang til hurtige netværksforbindelser. På nationalt plan gælder det blandt andet på byggepladser, hvor der bliver sendt og modtaget store filmængder i form af byggetegninger, mens det for globale virksomheder er særligt nyttigt i forhold til salgskontorer. Her og i adskillige andre brancher optimerer teknologien forbruget og sikrer, at de rette opgaver bliver prioriteret. Samtidig kan man opnå store besparelser, fordi virksomhederne vil kunne tage springet fra dyrere MPLS-forbindelser.

Over en bred kam byder SD-Wan altså på et utal af fordele, som det gør muligt fuldt ud at drage nytte af glæderne ved cloud-applikationer. Kort sagt bliver det nemmere at udnytte hele virksomhedens båndbredde, ligesom medarbejderne kan være effektive, fordi de ikke skal døje med forsinkelser og frustrationer grundet langsomme internet-tjenester og udfald. Det giver i sig selv god mening. Skal man have det maksimale ud af den nyeste internetbaserede software, skal den understøttes med den nyeste netværksteknologi.

Klumme: Flere virksomheder skal få øjnene op for IoT

Klumme: Den svære opgave at kommunikere om brug af offshoring

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger