ITWatch

Klumme: Flere virksomheder skal få øjnene op for IoT

Mange virksomheder tøver stadig med at tage Internet of Things til sig. Det er ærgerligt, for de går glip af et stort potentiale, lyder det fra Sigurd Leth, der er erhvervsdirektør i 3, i denne klumme.

Foto: 3/PR

I takt med at vores verden bliver mere forbundet, bliver vores enheder det samme. Med simkort i alt fra køleskabe til containere kan man sende data frem og tilbage, hvilket giver uanede muligheder for automatisering, analyse og optimering af arbejdsgange.

Men når mine medarbejdere og jeg taler med danske virksomheder om IoT, oplever vi ofte, at de har svært ved at se, hvordan de skulle få gavn af det og hvor de skal tage fat. Det skal vi lave om på.

Første skridt på vejen er at se nærmere på, hvordan andre lykkes med IoT. Detailhandlen, transportsektoren og forsyningsvirksomhederne var nemlig blandt de første til at spotte potentialet i IoT, og her er masser af inspiration at hente.

Lad os se på sagerne.

Skræddersy budskaber og spring køen over

For detailhandlen begynder fordelene ved IoT allerede i planlægningsfasen af nye butikker: Data fra sensorer og kameraer kan give indsigt i, hvor mennesker færdes og samles, og det kan bidrage til beslutningen om, hvor en ny butik skal placeres.

Men det stopper ikke der.

Ved hjælp af intelligente kameraer kan man vurdere, hvilke produkter der skal satses på, ved at analysere den tid, kunderne bruger på at se på produktet i forhold til faktiske køb.

Håndholdte, tilsluttede enheder kan bruges af medarbejderne til at afslutte et køb hvor som helst i butikken, så kunderne undgår kø. Og intelligente skilte kan fange kundernes opmærksomhed med skræddersyede budskaber i realtid. Dette er faktisk en løsning, som vi selv bruger i 3’s butikker med stor succes. På den måde sikrer vi også, at kunderne får de samme tilbud samtidigt både online og i alle butikker. Det virker ret tjekket.

Delebiler og hurtigere vejhjælp

Transportsektoren har for længst taget IoT til sig, for når et køretøj 'går på nettet', åbner der sig et væld af muligheder. Delebilskoncepter, der er blevet voldsomt populære de seneste år, er i høj grad afhængige af IoT-teknologi, som gør brugerne i stand til at kommunikere med bilerne via deres simkort. Det gælder fx GreenMobility, der har implementeret IoT i hele deres flåde.

Kigger vi et skridt ind i fremtiden, kan såkaldt 'Predictive Analysis' – hvor man med udgangspunkt i historisk data kan analysere sig frem til mulige udfald af nye situationer i realtid – gøre det muligt at sende hjælp af sted til et ulykkessted, nærmest allerede før uheldet er ude.

Automatiseret monitorering

I forsyningssektoren vil især IoT-netværk, hvor der udnyttes såkaldt Narrowband IoT, skabe nye muligheder.

Netværkene giver øget dækning i områder, hvor det normalt kan være svært for en mobil forbindelse at trænge igennem – det gælder fx under jorden. De tilknyttede sensorer har en levetid på 10 år og kan fungere på to AA-batterier, og så er de perfekt egnede til at detektere, når der er et vandlæk eller gasudslip på vej. Med den type fjernovervågning kan forsyningsselskaberne håndtere afbrydelser langt mere effektivt. På samme måde kan intelligente målere koblet op på IoT-simkort også hjælpe med automatiseret aflæsning og opkrævning hos kunderne.

En IoT-revolution?

Succeshistorierne om IoT er mange, men alligevel kniber det med den brede udrulning. Det kan måske bedst af alt sammenlignes med dengang bilen første gang kom på markedet. Det er svært at begribe i dag, men det tog over 50 år, før den udkonkurrerede hestevognen.

Det skyldtes flere ting. Dels var vejnettet ikke egnet til bilkørsel, og dels var bilerne for dyre for den almene befolkning. Det ligner til forveksling de udfordringer, IoT har stået over for.

Indtil for relativt nylig var netværkene ikke fuldt ud klar til at understøtte den volumen af enheder og datastrømme, som følger med IoT. Og så har prisen på de smarte enheder også noget at sige.

Men med Narrowband IoT og 5G på vej, er vejen ryddet for en regulær IoT-revolution med en forventet acceleration i innovation og udvikling. Med de største barrierer ryddet af vejen, er det på tide, at nye brancher og virksomheder får øjnene op for de mange fordele, der følger med IoT: Øget effektivitet og forståelse for kunderne, en strømlinet drift og reducerede omkostninger.

Klumme: Siri, bliver tale guld værd i fremtiden?

Klumme: IoT-udviklingen er som en Formel 1-racer uden sikkerhedsudstyr 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs