Klumme: Corona-Danmark uden digitalisering ville for alvor gå i stå

Vi skal prise os lykkelige for, at Danmark er så gennemgribende digitaliseret i denne krise, lyder det fra DI-chef i denne klumme.
Foto: Hans Søndergaard/DI/PR
Foto: Hans Søndergaard/DI/PR
Af Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef, DI

Corona-krisen rammer hele landet, hvor hele sektorer blevet lukket med enorme skadevirkninger til følge.

Men forestil dig, at vi skulle køre Danmark videre – om end på vågeblus - uden digitalisering.  

Uden en digital infrastruktur i verdensklasse i form af lynhurtigt bredbånd og førsteklasses mobildækning. Altså uden mulighed for intensivt hjemmearbejde – og mulighed for at se Netflix om aftenen og streame fællessang om morgenen.

Forestil dig, at vi havde en befolkning, der ikke var fortrolige med de digitale muligheder og turde eller kunne kaste sig ud i møder på Teams, Skype, Zoom osv. så vi trods alt kan holde kontakten med vores kære og med vores kolleger – trods kravet om social distancering.

Forestil dig, at vi ikke kunne handle alt fra dagligvarer til tøj på nettet eller at vi ikke kunne klare vores bankforretninger uden for normal åbningstid.

Og forestil dig, at vores skoler, gymnasier og videregående uddannelser ikke kunne levere undervisning og eksamener gennem stærke digitale læremidler og platforme.

Dét ville da for alvor være et samfund, hvor alt var gået i stå.

Foregangsland

Kort sagt: Jeg tror, at de fleste hellere ville være i karantæne i et digitalt foregangsland end et digitale u-land uden alle ovennævnte muligheder.

Alligevel er der nogen, der ser anderledes på det. Professor Mikkel Flyverbom skriver i Politiken den 30. marts, at corona-krisen har vist os bagsiden af Danmarks ambition om at være et førende digitalt land.

Kritikken er, at digitalisering giver os ”et lidt mere skrabet liv, hvor digitale teknologier nødtørftigt dækker vores behov for kommunikation og sociale relationer, og hvor mange savner det fysiske nærvær og de direkte samtaler, ansigt til ansigt.”

Savner det normale liv

Ja for søren, hvor vi savner det almindelige, fysiske liv -  koncerten, håndboldkampen, legeaftalen, frokostpausen og fredagsbaren. Men det er da ikke et argument imod digitaliseringen som et uundværligt værktøj eller imod at Danmark skulle være de bedste til at bruge dét værktøj. Undersøgelser fra Danmarks Statistik viser da også, at danskernes digitale distancearbejde er i EU's top.

Selvfølgelig har digitaliseringen skyggesider. Fra cyberkriminalitet, internetbårne fake news til hackinger af nationale valg og afhængighed af sociale medier.

Derfor har vi i Dansk Industri bl.a. lavet en indsats, der hedder ”Tech der tæller”, fordi ikke al teknologi er god teknologi, og fordi digital ansvarlighed skal i højsædet. Det vigtige er den teknologi, der gør en forskel for mennesker, virksomheder eller klimaet.

Og det er det spor, vi skal fortsætte ad i Danmark.

Det er en af de lektier, vi bør tage med os fra krisen. At de digitale værktøjer kan løfte os som samfund – og skabe mere plads til mennesket.

Klumme: Statslige it-projekter handler om kritisk infrastruktur – vi har behov for langsigtede strategier 

Klumme: 70 milliarder grunde til at sikkerhed bliver årets tema 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også