ITWatch

Klumme: 70 milliarder grunde til at sikkerhed bliver årets tema

En voldsom vækst i antallet af devices sætter sikkerheden øverst på dagsordenen i 2020 hos alle os, der arbejder med netværksteknologi. Det skriver Lasse Garby, landechef hos netværksleverandøren Aruba, i denne klumme.

Foto: Aruba/PR

2020 er rullet i gang, og vi er fuldt optaget af at planlægge året ud fra hvilke temaer, der optager virksomhederne, og hvor de nye projekter skal styres hen.

Hos Aruba har vi kigget på, hvilke tendenser der kommer til at præge året på tværs af markederne i netværksverdenen.

Helt overordnet tegner 2020 til at blive et skelsættende år for de virksomheder, der formår at bruge teknologien til at transformere og personliggøre brugeroplevelsen. Hvordan skal 5G og Wi-Fi 6 spille sammen andre enheder på IP-laget og det mylder af nye IoT-devices, der rammer virksomhederne i løbet af året?

De virksomheder, der lykkes med den opgave, kommer til at levere bedre resultater på bundlinjen og drive mere effektive aktiviteter på "kanten" af netværket. Og sikkerheden bliver det største tema i den øvelse.

70 milliarder nye devices

Ifølge Gartner kan vi regne med, at der i 2020 vil være 70 milliarder devices i brug. Et enormt antal, der favner alt fra telefoner og tablets til IoT-devices.

Det giver interessante muligheder, når vi kan installere sensorer, der fx måler temperaturen i et mødelokale, opsamler data og sender til netværket. Og hvis du samtidig har kameraer til at følge fx trafikken i mødelokalet, så kan data bruges til at automatisere lys, temperatur og låsesystemer og regulere de forskellige indstillinger ud fra, hvornår der er størst belastning på lokalerne.

Eller hvis en farmaceutisk virksomhed ønsker at koble laboratoriets mikroskoper på et netværk, så giver det nogle åbenlyse fordele, når resultaterne skal registreres. Man skal bare huske, at hver eneste gang et nyt device bliver koblet på netværket, åbner det en ny dør. Det ændrer trusselsbilledet og rejser et behov for nye edge-to-cloud arkitekturer, der understøtter den tiltagende trafik.

Automatisering og orkestrering bliver vigtigere

Det bliver i stigende grad afgørende at have avanceret synlighed og kontrol med netværket for at tage hånd om it-sikkerheden. Et typisk eksempel kunne være en medarbejder, der har en iPad i tasken til arbejdsbrug.

Det er ikke utænkeligt, at medarbejderen har haft den iPad med hjemme, og at ungerne har leget med den, og så er det ikke utænkeligt, at der kan være virus på den. Det skal netværket tage højde for og gerne med en styringsmekanisme, der kan sortere i de mange devices, der bevæger sig ind og ud af virksomheden og har adgang til netværket.

Derfor ser vi, at automatisering og orkestrering bliver stadig vigtigere i forhold til at forbedre effektiviteten i virksomhedernes sikkerhedssystem. Hvilke devices skal have adgang til hvilke services og hvilke data på netværket? Det skal der defineres politikker for. Fx behøver kameraet ikke at have adgang til ERP-systemet og hjertet i virksomheden. Ligesom telefoner og tablets måske kun får adgang til e-mails.

Bedre brug af kunstig intelligens

Virksomhederne kan skrue op for sikkerheden med en automatisering af services på netværket, så virksomheden ikke er afhængig af, at personale skal administrere netværket manuelt. Det er et spørgsmål om ressourcer og ikke mindst om sikkerhed, når nu vi ved, at den menneskelige faktor er svær at styre i forbindelse med netværkssikkerheden.

AI analytics bliver i stigende grad en naturlig forlængelse af automatisering, der giver virksomhederne adgang til bedre indsigter om netværket. Formålet er her at få bedre sikkerhed, men også bedre tilgængelighed og agilitet i forretningen. AI giver et proaktivt arbejdende netværk, som fx kan forudse uhensigtsmæssige konfigurationer – hvis en medarbejder downloader noget, og båndbredden ikke er god nok, så kan netværket selv justere og ændre konfigurationen og skrue op for hastigheden til det prædefinerede minimumsniveau.

Telefoner, tablets og IoT-devices regner ned over os, og vi skal udnytte de muligheder, der følger med. Men jo mere vi kobler på netværket, desto vigtigere bliver sikkerheden. Hvordan gearer vi netværksarkitekturen til den tætte trafik fra devices, data og services? Sikkerheden er det helt store tema hos de fleste af vores kunder, når vi mødes for at tale om netværket og vil stå øverst på agendaen i resten af 2020.

Klumme: Mennesket er den afgørende faktor for en positiv digital fremtid

Klumme: 10 tech-forudsigelser for 2020

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger