ITWatch

Klumme: Regeringens nye IT sikkerhedsplan lugter af valgflæsk

Den tidligere danske Kaspersky-chef og sikkerhedsekspert Leif Jensen langer ud efter regeringens cybersikkerhedsstrategi i denne klumme.

Foto: PR

Sidste år forudsagde jeg at IT sikkerhed vil få en stor plads i valgkampen forud for det kommende folketingsvalg, og når man gennemgår indholdet og de flotte brochurer for regeringens nye IT sikkerhedsplan, så tyder alt på at min forudsigelse var korrekt.

Der er åbenlyst brugt meget energi på at give et visuelt udtryk som signalerer at regeringen kommer til at skabe tryghed og god dansk hygge med denne IT sikkerhedsplan, og allerede i dag kan vi også se at landets politikere nærmest står i kø for at tale med pressen om IT sikkerhed.

Selvom der er lagt op til at ansvaret for IT sikkerhed skal ligge i de enkelte sektorer, så nævnes Center for Cyber Sikkerhed adskillige gange i materialet – muligvis fordi de indtil videre er de eneste som rent faktisk har fået en pose penge til IT sikkerhed ifbm. Forsvarsforliget sidste år.

Sidst, men ikke mindst, så mener jeg at der er lige lovlig meget fokus på "trusler fra andre nationer," og i sundhedssektoren bruges WannaCry der bla. ramte engelske NHS som et udmærket eksempel, men i en kontekst hvor det for udenforstående kan se ud som om at det var et målrettet angreb foretaget af en "anden nation." Langt de fleste angreb er fortsat økonomisk motiverede og iværksat af traditionelle kriminelle som er "gået online." Og disse "almindelige" angreb kan ofte have ligeså omfattende konsekvenser for Danmark, som et af de sjældne statsstøttede angreb – uanset om de rammer forbrugere, små virksomheder eller landets kritiske infrastruktur.

På den positive side, så indeholder materialet mange gode hensigter, men jeg synes det falder tungt til jorden uden konkret finansiering – for det ambitions niveau der i materialet er lagt op til, kommer altså til at blive rigtig dyrt at føre ud i virkeligheden.

Så mon ikke Danmark fortsat vil være at finde langt nede på listen over National Cyber Security Index, hvor vi lige nu ligger lunt mellem Rumænien og Bulgarien på nr. 40.

Personligt håber jeg at det trods alt lykkedes at finde budget og implementere så meget som muligt af denne plan – og er der noget jeg kan hjælpe med, så gør jeg det meget gerne, da jeg gerne så Danmark i top-5 på ovennævnte liste.

Klumme: Fejl på it-systemer koster kassen – lad os prioritere stærkere it-afdelinger  

Klumme: Vores digitale identitet bliver afgørende for fremtidens it-sikkerhed 

 

Mere fra ITWatch

Klumme: 80/20-splittet er på vej ud og det betyder mere budget til innovation

Innovation har fået en helt ny betydning efter corona, og virksomheder er nødt til at prioritere innovation, hvis de vil overleve. En positiv tendens er dog, at den traditionelle 80/20-opdeling af it-budgettet er på vej ud i mange virksomheder og erstattes af en 60/40-opdeling, hvor en større del vil gå til innovation, skriver Lars-Bo Klausen fra Vmware i denne klumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs