Klumme: Virksomheder skal sadle om for at følge med de stigende mængder data

Danmark er godt med, når det kommer til digitalisering. Men med IoT og større mængder data, der hvert sekund sendes til og fra devices, kommer der også større krav til hastigheden. Og vi har ikke tid til ventetid – så hvordan sikrer vi, at vi kan følge med i 2018?  Det ser Tina Schou, næstformand i Datacenter Industrien, på i denne klumme.
Foto: PR/Schneider Electric
Foto: PR/Schneider Electric
Af Tina Schou, salgsdirektør for it-division i Schneider Electric Danmark og næstformand i Datacenter Industrien

I dag er internethastighed alfa og omega. Alt er forbundet, og vi bruger data som aldrig før. Men de store mængder data skabt af blandt andet Internet of Things (IoT) belaster de cloud computing-løsninger, der lige nu opbevarer vores data. Med stigende mængder data vil det på sigt give længere responstider – noget som flere virksomheder allerede nu begynder at mærke konsekvensen af. Derfor er der behov for løsninger, som kan reducere responstiden markant.

Clouden får kamp til kanten

Skyen har efterhånden fået guddommelig status. Alle taler om den, og en undersøgelse foretaget af Cisco viser, at over 30 milliarder enheder vil være koblet op til en cloud eller lignende i 2020. Faktisk er Danmark allerede et af de mest opkoblede lande i verden. En undersøgelse fra søgemaskinevirksomheden Shodan sidste år viser også, at 32,7 procent af danskerne har en eller flere enheder, som er tilsluttet en cloud. Det gør Danmark til det næstmest cloud-tilkoblede land i verden kun overgået af Korea.

Men clouden har også sine begrænsninger – eftersom databehandlingen sker et centralt sted langt væk fra brugeren, skaber den travle trafik til clouden forsinkelser. Det er en udfordring, som kan have afgørende betydning.

Data mister værdi hvert sekund

Data, der genereres i dette sekund, er nemlig ikke ligeså meget værd om et minut. Det mister værdi, jo længere tid der går, før det bliver analyseret, og derfor kan netværksforsinkelser koste dyrt. Og risikoen for forsinkelser øges kun, når man sender data langt væk i skyen og tilbage.

Tag fx e-sport eller bare helt almindelige hverdagsaktiviteter. Jeg kan se på mine egne børn, hvordan de anvender flere devices på samme tid og tager for givet, at downloads af videoer sker på et splitsekund. I deres verden er mere end 10 sekunders responstid en evighed! 

Eller detailverdenen, hvor kundeoplevelser digitaliseres med bl.a. augmented reality, digital betaling og chatbots. Kunden forventer en respons med det samme, og er den for lang, så er han/hun allerede videre til konkurrenten.

For slet ikke at nævne vores infrastruktur, industri og sundhedsvæsen. Her er vi afhængige af data til at holde liv i systemer, virksomheder og ikke mindst mennesker. Fx skal hospitalsudstyr give livsnødvendige informationer i realtid, mens selvkørende biler og industrirobotter skal kunne analysere data og tage beslutninger på millisekunder.

Fremtiden er hybrid

Løsningen er edge computing, som skabes via et lokalt datacenter frem for et datacenter på et andet kontinent. For i stedet for at sende enorme mængder data langt væk i skyen, samler edge computing data ved kanten af netværket, som navnet antyder – altså tæt på hvor dataene er skabt, og dermed så tæt på personen eller enheden som muligt.

På den måde kan man forkorte dataenes rejsedistance og dermed vælge hvilke data, der skal sendes langt væk, og hvilke – ofte mere kritiske – data, der skal forblive tæt på. Resultatet er, at mængden af data, der svæver langt væk, reduceres, og hastigheden øges. Og behovet ser vi faktisk allerede i dag, både i organisationer, i det offentlige og i privaten, hvor der er skyhøje krav til responstiden.

Fx har IoT stor gavn af edge computing, når det kommer til hastighed og behandling af data, men kræver stadig en robust cloud-backend til centraliseret lagring. Derfor vil vi i fremtiden se flere og flere hybride modeller, hvor edge og cloud computing arbejder sammen, og hvor langsomme uploads og streaming hører fortiden til.

Vil edge erstatte cloud?

Clouden vil altså forsat vokse, men med det stigende antal connected devices vil vi se et øget behov for edge computing. Og vi ved med sikkerhed, at edge er på vej frem.

I branchen forventer man faktisk, at edge vil blive en integreret del af dataanalyser i virksomheder, netop fordi at mange har brug for analyseresultater i realtid, hurtigere streaming og upload. Ifølge analysevirksomheden IDC forventer man endda, at 45 procent at alle IoT-data vil blive behandlet tæt på - eller på kanten af netværket allerede i 2019. Så det er altså en løsning, der på flere måder tager fart.

I Danmark er vi godt med, og det betyder faktisk, at vi har mulighed for at skabe flere forretningsmuligheder, hvis vi forstår at anvende edge computing på den rigtige måde. Men det kræver, at virksomheder forbereder sig på, at deres teknologier skal arbejde meget hurtigere end i dag, hvis de vil overleve den hybride fremtid. 

Klumme: Fremtidige køer på internettets motorveje

Klumme: Væn dig til skyen, for den er kommet for at blive 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også