ITWatch

Klumme: Fremtidige køer på internettets motorveje

Belastning af netværk, usikkerhed om persondata og politiske spændinger er nogle af de faktorer, der gør det vigtigt at forstå de fysiske begrænsninger ved cloud – særligt i den stadigt voksende globale og offentlige, skriver Global Connects direktør i denne klumme.

Den fysiske rejse data tager på, når de sendes mod en skyen, udgør ikke kun en trussel på grund af nysgerrige hackere, efterretningstjenester og andre med ondt i sinde. De lange afstande er også problematiske, og det er der – i min optik – ikke nok fokus på.

Det er næsten blevet en selvfølge i dag, at alt, vi skriver på computeren, automatisk bliver gemt i skyen. Overalt i Danmark benytter virksomheder sig af cloud, og ifølge Danmarks Statistik anvendte næsten halvdelen (49 procent) af de danske virksomheder, der bruger cloud, også cloud-baserede kontorpakker som Microsoft Office 365 og Google Docs i 2016. En stigning på tre procentpoint i forhold til året før.

For at en virksomhed i Danmark kan gemme en fil i skyen – eksempelvis i Microsoft One-Drive – skal data ud på en længere rejse for at nå frem til Microsofts nærmeste datacentre i Holland eller Irland. Og her har mange af de andre store spillere som Google, IBM og Amazon i øvrigt også har valgt at lægge deres datacentre. Dine data bliver altså langt fra de eneste på rejsen.

Hvis turen gik direkte sydvest på, var den måske til at overskue. Der findes bare ikke en direkte forbindelse til datacenteret i eksempelvis Amsterdam. Derfor skal filen først forbi en række knudepunkter som Odense, Esbjerg, Hamborg og Bremen på vejen. Og hvert knudepunkt bliver samtidig belastet af indkommende trafik fra en lang række andre lande, der også i stigende grad benytter de samme datacentre.

Endnu flere forsinkelser på linjen

Priserne rasler fortsat ned på virtuelle servere hos de store cloud-udbydere, mens udbredte applikationer som eksempelvis Microsoft Office nu som standard opererer i skyen. Og udviklingen vil utvivlsomt lokke endnu flere virksomheder til at sende deres data samme vej.

Linjerne er bare fuldt belagte i forvejen. Når man trækker voldsomme mængder data, svarer det til, at man rammer ind i en tysk motorvejskø, der forsinker datatransmissionen. Og selvom der ikke findes nogen samlet opgørelse over belastningen af netværksforbindelserne mellem de europæiske lande, så tyder meget på, at den vil stige over de kommende år.

Derfor risikerer man, at der i fremtiden vil opstå flere forsinkelser på linjen. Næppe et problem, hvis man blot skal overføre et pdf-dokument, men for produktionsvirksomheden, der skal styre en præcisionslaser fra et cloud-miljø i Holland kan selv få millisekunders forsinkelse få afgørende betydning.

Nye løsningers fremskridt

En løsning er selvfølgelig at udbygge linjerne med mere fiber, så der er bedre plads på de digitale motorveje. Men det tager tid. Heldigvis er der da også andre løsninger på problemet, som vi vil se mere til i den kommende tid.

I stedet for at bruge offentlige cloud-løsninger med datacentre i Amsterdam kan virksomheder få en privat løsning inden for Danmarks grænser. Det resulterer i samme cloud-baserede løsning tæt på virksomhederne, som giver hurtigere responstid. Og så har virksomheder samtidig lettere ved at overholde den kommende persondataforordning, sikre borgernes privatliv og virksomheders forretningshemmeligheder.

Derudover er edge computing – eller fog computing – også ved at vinde frem. Det er en særlig effektiv arkitektur, når man vil undgå afbrydelser på kanten af netværket. Her flyttes proceskraften helt tæt på den intelligente enhed, som på den måde bliver sit eget lille datacenter. Der er altså flere nyere tendenser, der peger på, at den store migrering til public cloud fremover vil have modsat fortegn og data igen vil vende hjem. I stil med det vi så med outsourcing af arbejdskraften tilbage i 00erne.

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs