Uudnyttet ressource: Medarbejdere med handicap skaber vækst hos it-selskab

Der ligger et stort potentiale på arbejdsmarkedet hos mennesker med handicap, og det vil it-selskab bruge til at rekruttere medarbejdere. Ambitionen er at blive den virksomhed, der beskæftiger flest mennesker med handicap i Danmark inden for to år.
Søren Gøtterup-Tang har stået i spidsen siden april 2018. | Foto: PR/Crowdio
Søren Gøtterup-Tang har stået i spidsen siden april 2018. | Foto: PR/Crowdio

Kunderne vælter ind hos Crowdio. Hver dag får selskabet i snit to nye kunder i butikken – alle ugens syv dage.

Siden april sidste år har Crowdio, der tilbyder chatservice til virksomheder, tredoblet omsætningen.

Det kræver flere ledige hænder at holde væksten kørende. Men adm. direktør Søren Gøtterup-Tang har fundet en kilde, hvor selskabet kan rekruttere nye – med topchefens egne ord – overkvalificerede medarbejdere fra.

Der findes 135.000 mennesker med handicap, som i dag står uden for arbejdsmarkedet herhjemme – og den uudnyttede ressource er it-selskabet begyndt at gøre brug af.

Crowdio har i dag seks medarbejdere med handicap ansat, og det tal vokser formentlig med yderligere tre i løbet af den nærmeste tid.

"Vi åbner døren op for mennesker, som ikke har mulighed for at finde fodfæste andre steder på arbejdsmarkedet."

"Som vi har skruet samfundet sammen i dag, er det svært at passe ind på en arbejdsplads, medmindre man kan arbejde fra 9-17," siger Søren Gøtterup-Tang og fortsætter:

"Arbejdet med at besvare chats for andre virksomheder åbner op for, at man ikke skal bruge en tredjedel af sin energi på at komme på arbejde i to timer, hvis man har et handicap."

Har universitetsbaggrund

Kort fortalt hjælper Crowdio virksomheder med at konvertere besøg på deres hjemmeside til forretning. Det handler om at generere flere kunder med samme antal besøgende.

Ifølge Søren Gøtterup-Tang går 27 pct. af de besøgende ind på en hjemmeside med købsintentioner, men det er kun 2-5 pct., som ender med at foretage et køb.

Hos Crowdio er mange af medarbejderne, som besvarer chatten, mennesker med handicap. Det kan eksempelvis være folk, som er ramt af sklerose eller sidder i kørestol, hvilket gør, at vedkommende kun kan arbejde eksempelvis 4, 12 eller 20 timer om ugen. 

Arbejdet med at besvare chatten betyder, at de ansatte blot har brug for en computer og internetforbindelse. Derfor kan de arbejde hjemmefra – og det skaber fleksibilitet.

Mange af Crowdios medarbejdere med handicap er universitetsuddannede, og Søren Gøtterup-Tang understreger, at de ikke er udtryk for en nødløsning, fordi det er vanskeligt at rekruttere arbejdskraft.

"Man kan spørge, om de er kvalificerede, og det er de i høj grad – og mange af dem er overkvalificerede. De sidder med en universitetsbaggrund og svarer på chats, men for dem gør det en forskel, fordi de ikke skal på jobcentret."

"De har et job og en identitet, de skylder ikke nogen noget, og de kan se, at de gør en reel arbejdsmæssig forskel," siger Søren Gøtterup-Tang.

Vil være størst

Ambitionen for fremtiden ligger klar. Crowdio vil være den virksomhed, der beskæftiger flest mennesker med handicap i Danmark inden for to år.

Ifølge Søren Gøtterup-Tang er fordelene mange. Først og fremmest i form af velkvalificerede medarbejdere til at besvare chats.

"Jeg bilder mig også ind, at de er meget loyale, men det må tiden vise. Mulighederne på jobmarkedet er jo ikke kæmpestore for folk, der kun kan arbejde et par timer om dagen."

Hvad er udfordringerne?

"Det kan godt være sværere at starte op. For eksempel hvis de har været ude af arbejdsmarkedet i to år og har brugt det seneste halvandet år hos kommunen, fordi den skulle finde ud af, om de skal have fleksjobbevilling eller ej, og om de kan arbejde 11 eller 12 timer."

"Som jeg plejer at sige: Hvis handicappet ikke slår dem ihjel, så gør reglerne i hvert fald deres," lyder det fra Søren Gøtterup-Tang.

Samtidig kan medarbejdernes forhistorie betyde, at nogen skal hjælpes lidt ekstra i gang og have at vide flere gange, at de gør det godt.

"Men det er ikke fordi, at det er udfordringer, som vi ikke kan komme udenom."

Crowdio-direktøren peger desuden på, at den måde, som arbejdsmarkedet fungerer på generelt, kan gøre det svært at have en medarbejder, der kun er tilstede få timer om dagen.

Det skaber berøringsangst overfor mennesker med handicap – og samtidig er virksomhederne formentlig ikke klar over, hvor kvalificerede ansatte de kan få, vurderer Søren Gøtterup-Tang. 

"Det kan være svært med fleksibiliteten, og jeg kan godt se, at der er en række arbejdsopgaver, som ikke er lette at få varetaget af mennesker, der ikke kan være på arbejdspladsen lige så længe."

"Der er nogle strukturelle udfordringer og ting, der skal åbnes op, og så skal der være nogen, som tør på de forskellige arbejdspladser."

Gad ikke i første omgang

Crowdio blev etableret i 2015, og strategien med at rekruttere medarbejdere med handicap blev først sat i søen, efter Søren Gøtterup-Tang kom ombord.

Han har stået i spidsen siden april 2018. I første omgang var han skeptisk, da han fik et tilbud om at få virksomheden til at vokse.

På daværende tidspunkt var han sammen med andre ved at opbygge MentorDanmark – en virksomhed, der laver lektiehjælp, og hvor produktet med hans egne ord gør en forskel for børn og unge.

"Jeg gad egentlig ikke bruge mit liv på at hjælpe virksomheder med at få billigere kunder, men jeg så en artikel om, at der i Danmark er 135.000 mennesker, som bliver holdt udenfor arbejdsmarkedet, fordi de har et handicap."

"Jeg tænkte, hvad med at vi aktiverede dem og fik sat deres kompetencer i spil. Så det gik fra, at jeg ikke gad have stillingen, til at jeg tænkte, at det job skulle jeg fandeme have."

Planen om at ændre virksomheden, så de ansatte, der besvarer chatten, er mennesker med handicap, turde han dog ikke fremlægge i ansættelsesprocessen.

Det skete først efter fire måneder, hvor han præsenterede den for bestyrelsen – som viste sig at være helt med på ideen. Derfor har Crowdio fulgt strategien lige siden.

Selskabets primære marked er i Danmark, men Crowdio er også tilstede i Sverige, Norge og Storbritannien.

Søren Gøtterup-Tang kan med egne ord godt lide at være med til at bygge virksomheder – især når de har et formål og gør en forskel.

"Når jeg står op om morgenen, er det med målet om at bygge en forretning, hvor vi kan se, at vi gør en forskel – dels for vores kunder, men så sandelig også for medarbejderne, der kommer ind fra kanten af arbejdsmarkedet."

Flertallet af it-ansatte får job via traditionelle stillingsopslag 

Gomspace reducerer omkostningerne og vil fyre 30

Danske Bank har skrottet jakkesættet for at tiltrække tech-folk fra startup-miljøet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også