ITWatch

Robotter kan skabe flere jobs end de tager

Robotter skaffer flere jobs end de tager, viser ny rapport.

Foto: Aldebaran

Robotter kommer ikke til at gøre os arbejdsløse i fremtiden, hvis danskerne bliver opkvalificeret og uddannet til digitaliseringen.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, der præsenteres tirsdag.

Rapporten anslår, at robotter og digitalisering vil koste 470.000 job i 2030, men samtidig vil skabe 495.000 job. Dermed vil der blive 25.000 flere job.

Af de 495.000 nye job vil 165.000 være helt nye typer job, mens 330.000 vil være mere traditionelle jobs, der bliver skabt fordi produktiviteten øges. Udviklingen vil ske gradvist.

Direktør for McKinsey i Danmark, Kim Baroudy forklarer, at de job, som vil forsvinde på grund af digitaliseringen, især vil være dem, der er præget af rutiner.

"Men det er ikke kun de klassiske industriarbejdere. Det er i lige så høj grad lægen, advokaten, revisoren, konsulenten og skolelæreren. Der vil være masser af arbejdsopgaver, som i princippet kan automatiseres. Det skaber så tid og rum til nogle andre opgaver, som man kan øge velstanden ved," siger direktøren.

Kim Baroudy forklarer, at det er vigtigt, at danskerne oprustes til digitaliseringen, for at der kan blive skabt nye jobs.

"Det her forudsætter, at man bliver dynamisk og fleksibel på arbejdsmarkedet. Det er klart, at hvis vi ikke gør noget, så kan de 470.000 job automatiseres. Nu skal vi fokusere på, hvordan vi får udnyttet produktiviteten og skabt arbejdspladser til Danmark," siger Kim Baroudy.

Claus Jensen, der er forbundsformand for Dansk Metal, mener, at Danmark har alle muligheder for at få skabt flere jobs, end vi mister.

"Der er mange domme, der har sagt, at vi allesammen bliver arbejdsløse. Der skal vi være glade for, at det bare åbner nogle muligheder. Hvis vi opfører os fornuftigt, bliver der bare endnu flere jobs," siger han.

Han påpeger desuden vigtigheden af, at folk får den rette uddannelse. Der kommer eksempelvis til at mangle teknikere, der skal drive robotterne, lyder det.

"Der er ingen tvivl om, at dem, som er fuldstændig uden uddannelse, ser ud til at være i overskud i fremtiden. Men der er også en række unge, der uddanner sig til noget, som der ikke er behov for på universitetet," siger han.

/ritzau/

Konsulenthus løb med titlen som årets Microsoft Partner i Danmark

Nyt center sætter tyk streg under anvendt teknologi 

Mere fra ITWatch

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs