Iværksættere råber op: Fire forslag skal redde vækstvirksomheder

Der er behov for at komme vækstselskaber til undsætning i coronakrisen, lyder det i et samlet nødråb fra 22 profiler fra startup-miljøet.
Adm. direktør for startup-acceleratoren Accelerace, Peter Torstensen. | Foto: PR
Adm. direktør for startup-acceleratoren Accelerace, Peter Torstensen. | Foto: PR

Med et åbent brev til landets politikere ønsker en række iværksætterprofiler at sætte behovet for hjælp til startupselskaber på dagsordenen.

Højvækstvirksomhederne lider under den aktuelle coronakrise, men med fire konkrete forslag ønsker initiativtager at holde hånden under dem.

"Som følge af krisen er det blevet meget svært for højvækstvirksomhederne at rejse risikovillig kapital. Det er dybt alvorligt, fordi 55 pct. af alle nye job, der skabes i Danmark, forventes at blive skabt af nuværende eller nye højvækstvirksomheder med støtte fra private investorer samt væksthuse og inkubationsmiljøer," lyder det fra adm. direktør for startup-acceleratoren Accelerace, Peter Torstensen, i en pressemeddelelse.

"Det vil koste det danske samfund dyrt i både vækst og arbejdspladser, hvis vi taber hele eller dele af denne generation af virksomheder på gulvet. Derfor håber vi på, at der bliver lyttet til vores løsningsforslag, så der kan holdes en hånden under højvækstvirksomhederne," fortsætter Peter Torstensen.

Blandt de øvrige initiativtagere er adm. direktør for fintechselskabet Pleo, Jeppe Rindom, Formand for Symbion Jørgen Bardenfleth og inværksætter og investor Jan Dal Lehrmann.

De fire forslag, der er sendt til en række ministerier samt til flere af Folketingets partier, lyder som følger:

1. Eftergiv skat og moms for 2020

Højvækstvirksomheder skal have mulighed for at beholde alle betalinger til skattevæsenet, som allerede er betalt eller står til betaling i 2020 op til et defineret maksimum, foreslået initiativtagerne.

"Det drejer sig om moms, A-skat og AM-bidrag for fjerde kvartal af 2019 til og med andet kvartal i 2020."

Det skal give virksomheder øget likviditet på den korte bane til at betale lønning.

"Til gengæld for dette, så modregnes der i virksomhedernes fremførte skattemæssige underskud. Det betyder i praksis, at staten ikke taber pengene, men får dem igen på et senere tidspunkt," lyder det i forslaget.

2. Udvidelse af skattekreditordningen

Udviklingsomkostning er typisk en central post for selskaberne. Derfor foreslås det, at "højvækstvirksomheder, med tilbagevirkende kraft fra indkomståret 2017-2019, får mulighed for straks at aktivere og få udbetalt 300 pct. af deres udviklingsomkostninger (den såkaldte skattekreditordning)."

En forudsætning for udbetalingen skal være, at virksomhederne "i indkomståret 2019 har fremført et skattemæssigt underskud."

Derudover foreslår folkene bag initiativet, at "aktiveringen også udgør 300 pct. i indkomståret 2020 ved udbetaling i 2021. Ved at udvide skattekreditordningen vil det være muligt at få målrettet støtten til virksomheder, der netop investerer meget i vækst, ligesom det vil være nemt blot at udvide den eksisterende ordning."

3. Straks-fradrag for investering i SMV’er

Private investorer i form af business angels og venturefonde er også hårdt ramt af coronakrisen, og det vanskeliggør muligheden for at rejse kapital for selskaberne.

Derfor forslås det, at "investorer gives et straks-fradrag for investeringer i vækstvirksomheder, der foretages i 2020, såfremt de allerede er investorer i selskabet i dag. Straks-fradraget vil medvirke til, at flere private investorer investerer her og nu på trods af krisen."

4. 4:1 lån og investering fra Vækstfonden
Til sidst men ikke mindst foreslås det, at Vækstfonden frem til 31. september i år skal have mulighed for at "tilbyde både lånefinansiering til højvækstvirksomheder eller såkaldt equity investering i forholdet 4:1. Det vil sige, at Vækstfonden kommer med 4/5, og private investorer kommer med en 1/5," lyder forslaget.

"Det er væsentligt, at Vækstfonden ved lån giver lempelige vilkår for påbegyndelse af tilbagebetaling samt at Vækstfonden ved equity investeringer tiltræder aktionæraftalen på lige vilkår med eksisterende aktionærer."

Startup rejser millioner fra blandt andre Vækstfonden 

Startup-selskab lander millioninvestering

Kapitalfonde har sat en prop i pengehanen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også