TDC får svært ved at få investeringsønske opfyldt

Politikere fremhæver andre metoder end TDC, når de skal pege på, hvordan man gøder jorden for flere investeringer i teleinfrastruktur. Samtidig afviser de, at der er et problem med for hård konkurrence.
"Jeg kan ikke bare sige tjek, det tager vi," siger Venstres teleordfører Torsten Schak Pedersen om forslaget fra TDC's Jens Aaløse. | Foto: PR
"Jeg kan ikke bare sige tjek, det tager vi," siger Venstres teleordfører Torsten Schak Pedersen om forslaget fra TDC's Jens Aaløse. | Foto: PR

Det bliver efter alt at dømme svært for TDC at få opfyldt et ønske om at ændre på reglerne for afskrivning i forbindelse med det kommende teleforlig.

I hvert fald vil Venstres Torsten Schack Pedersen ikke bare sige ja til, at det er en god vej at gå, når Folketinget efter sommer skal forhandle teleforliget på plads, hvor et af de vigtige spørgsmål er, hvordan man sikrer fortsatte investeringer i det danske telenet.

"Det er et ønske, jeg kender, men der følger en stor millionlap med på det ønske. Jeg kan ikke bare sige tjek, det tager vi," siger teleordføreren til ITWatch.

Hos Socialdemokratiet vil teleordfører Karin Gaarsted heller ikke garantere, at afskrivningsprincipperne bliver lempet. Men hun glæder sig over, at telebranchen spiller ind med idéer forud for forhandlingerne.

"Vi skal have alle gode forslag ind på bordet," forklarer hun.

Afviser problem med konkurrence

Mandag kom Dansk Erhverv med en ny undersøgelse, der viser, at investeringerne i telebranchen trods stigninger de sidste tre år ligger lavere i dag end i 2010.

I den forbindelse fremlagde TDC's koncerndirektør Jens Aaløse sit ønske om at ændre reglerne for afskrivning på digital infrastruktur for at stimulere telebranchens investeringer.

Han fremhævede samtidig "det ekstreme fokus på pris" som en af årsagerne til, at investeringerne er faldet.

"Ser man på den samlede branche, så tjener vi simpelthen for få penge til at kunne opretholde et investeringsniveau, som er nødvendigt for, at vi på lang sigt kan fastholde vores høje kvalitet til kunderne," lød det fra Jens Aaløse i Børsen.

På Christiansborg afviser ordførerne, at man har fokuseret for meget på pris. Torsten Schack Pedersen fremhæver, at det netop var meningen med det eksisterende teleforlig fra 1999 at gøde jorden for konkurrence blandt teleudbyderne. Han mener ligefrem, at det er "ekstremt positivt", at vi nu oplever, at konkurrencen har presset priserne i bund.

"Der er en benhård priskonkurrence, og sådan fungerer et frit marked. Så det er positivt. Prisdannelsen vil jeg ikke blande mig i som liberal - den overlader jeg trygt til markedet," forklarer ordføreren, som dog anerkender, at de dalende investeringer er et problem.

Også Socialdemokratiets Karin Gaarsted glæder sig over konkurrencen, som er "rigtig god for forbrugerne". Men hun mener også, at der skal gøres noget for at øge investeringerne.

Vil se på telemedicin

Energistyrelsens seneste telestatistik viser, at telebranchen i 2010 investerede 7,4 mia. kr. i bl.a. mobilnettet, mens tallet i 2016 var faldet til 6,9 mia. kr. Det hører dog med, at investeringerne er steget siden 2013, hvor der blev brugt 6,2 mia. kr. på landsplan. Alle tal er opgjort i løbende priser.

Frem for at se på afskrivningsprincipperne vil Torsten Schack Pedersen gå efter at skabe nogle stabile rammevilkår.

"Det er langt mere hensigtsmæssigt, at vi fjerner nogle barrierer for udrulning i form af graveomkostninger, masteleje og andet," siger han.

Karin Gaarsted mener, at det offentlige kan stimulere flere investeringer ved at få sparket ordentligt gang i brugen af telemedicin. Og så vil hun sikre, at stat og kommuner holder sig væk fra at investere i infrastruktur.

"De forskellige teleoperatører har alle sammen efterlyst stabilitet. At de kan regne med, at det er de private, der investerer på det her område. Det har de behov for at få at vide," mener hun.

TDC-topchef: Branchen tjener ikke nok til at fastholde investeringsniveau

TDC efterlyser konkrete planer for digitalisering

Nødråb til statsministeren: Teleområdet skal samles hos én minister 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også