Kommuner: Persondatabøder vil gå ud over velfærden

Det kan koste velfærden dyrt, hvis et folketingsflertal herhjemme får sin vilje, og det fremover bliver muligt at idømme offentlige myndigheder bødestraffe, når det kommer til sjusk med persondata. Det mener de kommunale it-chefer.
Foto: Ritzau/Martin Kurt Haglund
Foto: Ritzau/Martin Kurt Haglund

Hos landets kommuner advarer man mod at indføre bødestraffe til de offentlige myndigheder, hvis de, efter den nye persondataforordning (GDPR) fra EU træder i kraft til maj næste år, sjusker med borgernes persondata. Det vil gå ud over velfærden, lyder argumentet fra kommunerne.

Det skriver Politiken.

Der har ellers de sidste 2½ år været et folketingsflertal, som netop ønskede at holde de offentlige myndigheder ansvarlige i tilfælde af datalæk, men i et udspil til en ny databeskyttelseslov har regeringen undladt at adressere denne problemstilling. Hos kommunerne frygter man konsekvenserne af en kommende lovændring.

"Konsekvensen ved bødestraffe vil blive, at der skæres i den offentlige service. Hvis vi får en bøde, kan vi ikke tage af aktionærernes pengetanke, men er nødt til at skære i velfærden. Og det vil være meget uheldigt," siger Henrik Brix, formand for Foreningen af Kommunale it-chefer.

Der er ellers basis for at stramme op hos de kommunale institutionerne, efter en kontrol fra Datatilsynet i november 2016 viste, at der i to tredjedele af de 15 undersøgte kommuner var alvorlige fejl, mangler og brud på persondataloven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Læs også