Tyskland vil straffe Facebook med millionbøder for sløseri med ulovlige ytringer

Fjern hadefulde ytringer inden for 24 timer, eller pung ud med op til 370 mio. kr. Sådan lyder essensen af den kontroversielle lov, som tyske lovgivere har vedtaget for indhold på sociale medier.
Foto: /ritzau/AP/Noah Berger
Foto: /ritzau/AP/Noah Berger

Fra oktober skal virksomheder som Facebook og Twitter være ekstra påpasselig med overvågningen af hadefuldt og krænkende indhold, hvis den sociale platform vil undgå millionbøder.

Tyske lovgivere har nemlig vedtaget en lov, der betyder, at sociale medier fremover kan straffes med kæmpebøder, hvis ikke fjerne hadefuldt eller æreskrænkende indhold eller indhold, der opfordrer til vold, inden for 24 timer.

Bøderne starter på 5 mio. euro, men kan stige til 50 mio. euro - altså helt op til 370 mio. kr., hvis de sociale medier ikke er hurtige nok i optrækket.

Lovgivningen er et forsøg på at få de multinationale platforme til at tage ansvar for de kommentarer, billeder og videoer, som brugerne lægger op.

"Erfaringen har vist, at de store platformsoperatører ikke opfylder deres forpligtelser uden politisk pres, og derfor er den her lov bydende nødvendig," sagde Tysklands justitsminister, Heiko Maas, i en tale om den nye lov.

Han pegede på, at hadkriminalitet på nettet er steget med 300 pct. de seneste to år, og at sociale medier bør have det samme ansvar om at redigere ulovligt indhold som nyhedsmedierne har.

Borgerrettighedsgrupper, internetaktivister og teknologiselskaber i Silicon Valley har kritiseret loven, skriver Der Speigel. Facebook har kritiseret, at "den manglende grundighed og samtale" ikke har ydet emnet i loven retfærdighed. 

Tyskland har i de seneste år forsøgt at få bugt med et stigende antal tilfælde med hadkriminalitet, som er opstået i kølvandet på landets aktive rolle i flygtningekrisen, skriver The Verge.

I 2015 indgik den tyske regering en aftale med Facebook, Twitter og Google om, at techgiganterne skulle pille ulovligt indhold ned inden for 24 timer. Men for nyligt viste en rapport, som justitsministeriet fik lavet, at den aftale langt fra var blevet overholdt. Ifølge undersøgelsen havde Youtube fjernet 90 pct. ulovligt indhold i januar og februar 2017, mens Facebook havde slettet 39 pct. og Twitter bare 1 pct af de ulovlige ytringer.

I april var Heiko Mass ude og opfordre resten af EU landene til at indføre love mod falsk og ulovligt indhold, ifølge EU Observer. Tyskland har 30 millioner Facebook-brugere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også