Jagten på it-talenter: ”Danmark er stadig parkeret på en sovepude”

Mens andre dele af Europa i disse år går i kødet på manglende arbejdskraft til techsektoren, kommer der nu en opsang til regeringen fra den danske generaldirektør i en branchens støre interesseorganisationer, Digitaleurope. Den nuværende situation er næsten ”ris til egen røv”, lyder kritikken. 
”De seneste ti år har vi jo ikke rigtig lavet andet end at diskutere, hvordan vi kunne lukke vores grænser for dygtige mennesker, som gerne ville komme arbejde for os, og tale om digitale kompetencer” siger generaldirektør i Digitaleurope Cecilia Bonefeld-Dahl i et interview med ITWatch. | Foto: PR / Digitaleurope
”De seneste ti år har vi jo ikke rigtig lavet andet end at diskutere, hvordan vi kunne lukke vores grænser for dygtige mennesker, som gerne ville komme arbejde for os, og tale om digitale kompetencer” siger generaldirektør i Digitaleurope Cecilia Bonefeld-Dahl i et interview med ITWatch. | Foto: PR / Digitaleurope

BRUXELLES – Årelangt lurepasseri på at sikre bedre uddannelsesmuligheder for it-specialister i Danmark efterlader nu ikke bare branchen med et efterslæb. Faktisk er vi allerede langt tilbage i bussen.

Sådan lyder budskabet fra generaldirektør i en af EU’s største interesseorganisationer for IT- og tech-sektoren, Cecilia Bonefeld-Dahl, i et interview med ITWatch.

”Danmark er stadig parkeret på en sovepude,” siger Cecilia Bonefeld-Dahl og tilføjer, det dog er godt at se, at undervisning i digitale færdigheder dog bliver obligatoriske in folkeskolen, som led i regeringens seneste IT-strategi

Som del af den europæiske lobbyorganisation Digitaleurope, har hun i over fem år fulgt udviklingen i den europæiske tech-branche. Dertil kommer en ballast fra 25 års arbejde indenfor Teknologi, cybersikkerhed, Udenrigsministeriets Eksportråd og Formand for den danske IT-Branche Forening, ITB.

Når hun i dag ser på udviklingen i blandt andet den danske branche, er netop rekrutteringsudfordringerne også højst på listen. Mens udfordringen gennem de seneste år har fået markant mere opmærksomhed speciel i Østeuropa og Asien, har Danmark og Vesteuropa dog i Bonefeld-Dahl’s optik langt fra kunne følge trop.

”De seneste ti år har vi jo ikke rigtig lavet andet end at diskutere, hvordan vi kunne lukke vores grænser for dygtige mennesker, som gerne ville komme arbejde for os, og tale om digitale kompetencer” siger hun.

”Så jeg vil næsten sige, at det er ris til egen røv, når vi står i den situation, som vi gør.”

”Histrorisk stor” mangel

Udfordringerne med rekruttering i den danske IT-branche er ikke ligefrem kommet som lyn fra en klar himmel. Som tidligere beskrevet af ITWatch, havde otte ud af ti danske virksomheder i foråret oplevet rekrutteringsproblemer, når der skullet hentes IT-specialister. 

Udfordringen tog yderligere til blandt større virksomheder, hvor en undersøgelse af brancheorganisationen Dansk Erhverv fandt, at ni ud af tid havde været i problemer. Tilsammen tegnede resultaterne ifølge Rikke Zeberg billedet af et ”akut” behov for at få flere til at melde sig under de digitale faner.

Udfordringerne blev også sat på spidsen under årets Folkemøde, hvor topchef i Netcompany, André Rogaczewski, fra scenen i Allinge satte ord på bekymringen branchens vegne.

”Jeg bliver reelt bekymret både på vegne af Danmark, Europa og resten af Vesten,” sagde han.

Ikke nok med at Vesten generelt havde en ”historisk stor” mangel på arbejdskraft, tilføjede Netcompany-chefen.

”Det er særligt stort for Danmark, og vi skal gøre noget.” 

Rogaczewski: Mangel på arbejdskraft er bekymrende for branchen

Kalder på uddannelsesstrategi

I Bruxelles følger Cecilia Bonefeld-Dahls analyse en lignende bane. Rundt regnet mangler Europa ifølge Digitaleuropes egne estimater udelukkende indenfor cybersikkerhed mangler omkring 300.000 – og når det gælder en mulig løsning, kræver det ifølge generaldirektøren en mere holistisk indsats. Selv peger hun på, at en af de store udfordringer særligt går på at få etableret en dedikeret uddannelsesstrategi, der inkorporerer IT- og tech-kompetencer på tværs af brancher.

”Udfordringen er jo: Hvordan kan vi ikke bare tiltrække højt kompetente specialister, men også undervisere, der kan skabe dem? Det er den slags, som der undervises i på ITU – men vi skal jo også have datakompetencer og AI ind på CBS, på faguddannelser, på sygeplejestudiet og mange andre steder,” siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Så pointen er, at hele uddannelsessystemet faktisk gennemsyres af dette her fokus?

”Ja!” svarer Digitaleurope-chefen prompte.

”Kodning er det eneste universelle sprog, og de fleste unge mennesker bruger 8-10 timer på PC eller telefonen hver dag. Vi lærer rask væk 3-4 fremmedsprog, men hvorfor ved vi intet om kodning, data og cybersikkerhed?”

Uddannelsesmuligheder etablerer måske en pipeline af kompetencer, men det holder vel ikke folk i Europa. Hvordan tænker du, at man skal kunne håndtere den udfordring? 

Løn vil selvfølgelig være et parameter, når tech talenter skal vælge arbejdsplads – et parameter, som er meget svært for det offentlige samt små og mellem store virksomheder at blive førende på, og lige nu er der så få folk med digitale kompetencer, at det er mere eller mindre umuligt, konstaterer Cecilia Bonefelt-Dahl.

”Det er svært at få IT-specialister, når der er lande, som eksempelvis giver skattefrihed indenfor de første fem år. Det kan vi ikke lide i Danmark, fordi det rammer statskassen – derfor må vi se mod andre tiltag,” siger generaldirektøren.

Selv peger hun på, at blandt andet fokus på arbejdsmiljø og projektopbygning kan være mulige salgspunkter til ungdommen, men anerkender samtidig bare er en grundlæggende udfordring, så længe den europæiske IT-branche er bagud på lønniveauer.

”Det er svært at komme udenom, at det er der, pengene bør lægges i fremtiden,” siger hun og henviser bl.a. til, at den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken for nyligt selv italesatte kampen om IT-talenter.

”Han formulerede det meget godt, når han siger: ”Det er de lande med de digitale talenterne, som vil lede sikkerheden i verden” konstaterer hun.

”Det er det, som begynder at være på spil nu.”

Systematic mangler it-specialister – har konstant 70-80 ledige stillinger

Danske virksomheder mangler it-kyndige hænder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også