ITWatch

Rogaczewski: Mangel på arbejdskraft er bekymrende for branchen

Der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft - ikke mindst inden for it - og det vækker bekymring hos André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany.

Foto: Netcompany/PR

Det fortæller han torsdag fra fællesscenen på Folkemødet i Allinge på Bornholm, hvor blandt andet meningsdannere, politikere og virksomhedsledere i disse dage er samlet for at diskutere aktuelle problemstillinger.

”Vi har et stort problem, fordi vi slet ikke kan producere nok af de kompetencer, vi har brug for, og andre lande står i de samme problemer, så der kan vi ikke hente fra,” siger André Rogaczewski.

”Jeg tror ikke, at folk i deres dagligdag tænker over hvor svært det er at få ting gjort til en høj kvalitet, som kan eksporteres og stadig være konkurrencedygtigt. Jeg bliver reelt bekymret både på vegne af Danmark, Europa og resten af Vesten,” siger han.

Hos Netcompany har selskabet sit eget akademi, og det er med til at holde hånden under situationen hos den store danske virksomhed, der i årets første kvartal lykkedes med at ansætte 500 nye medarbejdere.

”På baggrund af vores akademi og vores tidlige indsats for at hyre dygtige mennesker ind til virksomheden, så har vi stadigvæk tilgang til det, vi skal bruge, men på branchens vegne er jeg bekymret,” siger han.

”Man kan mærke, at ressourcemanglen er blevet stor derude. Det er blevet sværere og sværere de seneste 3-4 år. Samtidig skal vi bruge flere og ikke kun i Danmark,” lyder det videre.

En fjerdedel savner arbejdskraft

Blandt Vestens virksomheder er netop manglen på arbejdskraft blandt de største bekymringer lige nu, fortæller Ulrik Vestergaard, der er vicegeneralsekretær for den internationale organisation OECD.

”En fjerdedel af virksomhederne i OECD ser mangel på arbejdskraft som et reelt problem, som er begrænsende for deres produktion. Det er et historisk stort tal. For Danmark er det tal 43 pct.,” siger han fra scenen.

”I Vesten har vi historisk stor mangel på arbejdskraft, men det er særligt stort for Danmark, og vi skal gøre noget,” tilføjer han.

Ifølge André Rogaczewski kan det være nødvendigt at se på, hvordan uddannelsessystemet er skruet sammen, hvis man hurtigere skal frigøre de relevante ressourcer til det trængte arbejdsmarked.

”Manglen på kompetent arbejdskraft fortsætter, og det kan blive rigtig grimt. Vi kan få brug for en decideret reform af den måde, vi uddanner folk på. Det kan være kortere uddannelser eller mere dynamiske uddannelser,” siger han og uddyber, at det handler om at bringe flere mennesker i spil.

”Hvis man ser på nu, hvad der skal til for at ansætte et ungt menneske, så snakker vi om voldsomme lønstigninger og de skal hugges på universiteterne to år før, de er færdige,” lyder det videre.

Udover for få tilgængelige hænder oplever han også, at kravene blandt de ofte unge mennesker, der er bud efter, har ændret sig.

”Vi står i en situation, hvor det er arbejdstagers marked. Unge mennesker er i højere grad drevet af formål. Lønnen skal også være i orden, men formål betyder meget, og der er forskel på det, og så det dengang da jeg søgte job, hvor det mere måske handlede om, hvor man kunne avancere,” siger Netcompany-direktøren.

Udover de 500 nye medarbejdere har selskabets opkøb af Intrasoft bragt 2800 nye medarbejdere ind i forretning, så Netcompany ved udgangen af første kvartal rådede over 6700 medarbejdere.

Rogaczewski: Topchefer skal blande sig

Netcompany har tiltrukket arbejdskraft i brandvarmt jobmarked


Mere fra ITWatch

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs