ITWatch

Forsker om digitalisering af valg: Papir og blyant er fortsat sikrest

It-løsninger til at digitalisere valg er endnu for usikre. Det traditionelle kryds i stemmeboksen er fortsat den bedste måde at beskytte valg mod hackerangreb, lyder det fra valgforsker på IT-Universitet.

Foto: Betina Garcia / Ritzau Scanpix

Digitale valg vil kunne spare danskerne for at spilde tid på lange køer under valg til Folketinget og EU-parlamentet. Man bør dog være varsom, før man indfører valg over internettet, lyder det fra Carsten Schürmann, forsker i valgsikkerhed på IT-Universitetet.

Det skriver ITU på sin hjemmeside.

Ifølge forskeren eksisterer der nemlig ingen it-løsning på nuværende tidspunkt, som er tilstrækkelig sikker til at garantere integriteten af den digitale valghandling.

"I papir-valghandlingen har vi tillid, fordi vi har et papirspor. Der er noget, vi kan tælle op – og det tælles faktisk op to gange i de danske valg – og i alle valgbøgerne skriver man på papir. Der er en elektronisk del, men der er også en papirdel, og det er papirdelen, der er den vigtige. Hvis man har et internetvalgsystem har man ikke noget papir, så hvordan kan man tjekke, om der har været et hackerangreb?," siger Carsten Shürmann til ITU's hjemmeside.

Han peger på, at der arbejdes på teknologiske løsninger, som kan muliggøre digitale valg, men indtil videre er papir, blyant og traditionelle stemmesedler fortsat den bedste metode.

Fintech-direktør savner erhvervsfokus i valgkampen: Vil have forskerordning for it-folk

De politiske partier køber ind af borgernes data til valgkamp

Ny ITU-rektor håber på flere kvinder og mere vækst

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger