ITWatch

Fintech-direktør savner erhvervsfokus i valgkampen: Vil have forskerordning for it-folk

Politikerne overser problemet med at tiltrække ansatte med it-kompetencer i valgkampen, mener Pleo, der netop har fået en kapitalsprøjtning på 375 mio. kr. "Den handler kun om, hvordan pengene skal bruges i velfærd," siger medstifter.

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I et forsøg på at tiltrække mere arbejdskraft med digitale kompetencer bør Folketinget udvide forskerordningen, så den også gælder it-ansatte. Det mener Jeppe Rindom, medstifter og adm. direktør i fintech-selskabet Pleo.

"Hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbning om at tiltrække digitalt talent i Danmark, så er vi nødt til at kigge på, hvordan systemet er indrettet," siger han til ITWatch.

Han har netop modtaget 375 mio. kr. i frisk kapital fra blandt andet en amerikansk kapitalfond og vil gerne bruge pengene på at investere i Danmark.

"Jeg har en fantastisk mulighed for at investere en kvart mia. kr. i dansk arbejdskraft. Det ville være fantastisk, hvis vi kan få den rigtige arbejdskraft," siger han.

Pengene skal tjenes

Ifølge Jeppe Rindom fylder erhvervslivets vilkår alt for lidt i den igangværende valgkamp.

"Dybest set er den politiske debat til at kaste op over, for den handler kun om, hvordan pengene skal bruges i form af velfærd. Det er fint, men der er ingen, der kigger på, hvordan pengene skal tjenes," siger han.

Pleo blev stiftet i 2015 og runder efter planen en toplinje på et trecifret millionbeløb i indeværende regnskabsår. Selskabet har 120 ansatte og hovedkvarter i Danmark og ansætter hele tiden nye medarbejdere for at holde dampen oppe. 

Jeppe Rindom mener, at uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) har fat i "nogle af de rigtige ting" i forhold til at få uddannet mere it-arbejdskraft.

"Men det er på den lange bane. På den korte bane handler det om adgang til udenlandsk talent," tilføjer Jeppe Rindom.

Skal gentænke model

Han understreger, at han er tilhænger af det danske velfærdssystem. Det er bare ikke indrettet til udlændinge, som typisk kun er i landet i en kort årrække.

"Det er svært at overbevise en 30-årig, der gerne vil komme til København og hjælpe Pleo med at komme i gang, men ikke forstår, hvorfor man skal betale en høj skat, når man ikke bruger velfærdssystemet. Det har jeg sympati for."

"Hvis Danmark skal have succes med at være et attraktivt tilbud i et dynamisk arbejdsmarked, så er vi nødt til at gentænkte, hvordan velfærdspakken skal betales af de her mennesker," mener han.

Det er her, forskerordnignen kommer ind i billedet. Den giver gunstige skattevilkår til udlændinge i maksimum syv år, men retter sig udover deciderede forskere kun mod højtlønnede. Altså personer, der tjener mere end 66.600 kr. om måneden.

Jeppe Rindom vil gerne have grænsen sænket, så ordningen også inkluderer personer med digitale kompetencer med en løn på mellem 30-60.000 kr. om måneden.

"Man er nødt til at forny forskerordningen fra starten af 90’erne, så man tager højde for, at det i dag er digitalt talent, der er vores research og deveolpment. Den arbejdskraft tjener mellem 30-60.000 om måneden. Det handler om, hvordan du kan give dem en mulighed for at komme ind i Danmark og skabe værdi for danske virksomheder."

Efterlyser boligpolitik

Samtidig vil han have sænket beløbsordningen fra de nuværende 35.000 kr., og han afviser, at det er for at slippe for at betale mere i løn.

"Vi tilbyder heldgivis mange af vores medabejdere mere end beløbsgrænsen, men jeg kan ikke se, hvorfor man skal begrænse digitale profiler i form af interns og folk, der er nyudannede."

"Det kan jeg ikke forstå, for vi har dem ikke selv, så vi vil gerne have beløbsordningen ned, hvad angår de faggrupper, som arbejdsmarkedet skriger efter – altså alt, der rimer på digitalt. Jeg snakker ikke håndværkere og social dumping."

Endelig bør man overveje at have en boligpolitik målrettet udenlandsk arbejdskraft, fordi det er svært at komme ind på det danske boligmarked som udlænding.

"Man kunne godt tænke i at lave digitale campusser. Hvis vi både skal gøre uddannelserne attraktive, men også lokke unge folk heritl, så kunne vi godt lave et community, hvor man i hvert fald som en start kunne få en lejlighed eller et værelse på nogle gunstige vilkår."

Regeringen har foreslået at sænke beløbsordningen, men det er blevet hældt ned af brættet af både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Så det ser svært ud at få sænket beløbsordningen?

"Ja, det gør det," siger Jeppe Rindom.

"Og det er fordi DF og S har taget social dumping-hatten på. Det skal ikke være generelt, men præcis for de faggrupper, hvor vi beviseligt mangler talent. Hvis du spørger virksomheder, brancheforeningerne og uddannelserne, har vi ikke nok digitalt talent i Danmark. Det må selv DF og S forstå: At hvis de skal bruge pengene, så må de også hjælpe nogen med at skaffe dem," slår han fast.

Dansk fintechselskab lander investering på 375 millioner 

Fintechselskaber raser over "absurd" særbeskatning i Danmark 

Pleo-direktør med nye millioner: Utraditionel stor investering 

Mere fra ITWatch

Amerikanske Armis vil være kundernes førstevalg herhjemme

Danske Lars Hermind står i spidsen for amerikanske Armis’ indtog i Nordeuropa. Han forventer at lande en tocifret millionomsætning i 2022, og ambitionerne lyder på en fordobling næste år, hvor medarbejderskaren også skal vokse betragteligt.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs