Flere EU-lande sætter selv ind med særskat for it-giganter

Da det ikke har været muligt at nå til enighed om en fælles digital skat i EU for de store digitale virksomheder, har flere medlemslande nu skitseret deres egne planer for en digital særskat.
Foto: Ritzau Scanpix/Michael Liedtke
Foto: Ritzau Scanpix/Michael Liedtke

Beslutningen om en fælles digital skat i EU på techselskaber som Google, Facebook og Amazon er blevet udskudt af EU's medlemslande efter stor intern uenighed, og det har nu fået flere lande til selv at pusle med planer for en selvstændig særskat for it-giganterne. Det skriver Politiken.

Det gælder blandt andet Frankrig, Italien, Spanien, Storbritannien og Østrig. Frankrigs særskat på techselskaberne er ifølge avisen trådt i kraft denne uge, og forventningen fra den franske finansminister Bruno Le Maire er, at skatten vil indbringe omkring 500 mio. euro om året fra selskaberne. Bekymringen er, at når de enkelte lande udformer deres egne planer på området, kan det skabe ulige konkurrencevilkår, skriver Politiken.

"Introduktioner af de nationale digitale skatter er dels et signal til landets vælgere om, at man gør noget ved problemet. Men de er i lige så høj grad et signal til samarbejdspartnere i OECD og EU om, at de går alene, hvis ikke andre vil være med til at finde fælles løsninger. Det er med til at presse andre lande til at finde fælles løsninger," siger Rasmus Colin Christensen, ph.d.-stipendiat fra CBS med speciale i international skattepolitik, til Politiken.

EU-Kommissionen foreslog i marts sidste år en digital skat på 3 pct. af omsætningen på de store it-virksomheder, da der blandt flere EU-lande var en stigende utilfredshed med, at de store digitale virksomheder mindsker deres skattebetaling ved at rykke overskuddet over i de lande, som har lave skattesatser. Idéen fra EU-Kommissionen har særligt mødt modstand fra lande som Danmark, Sverige, Finland og Irland.

Google har sendt knap 150 milliarder i skattely

Europa-Parlamentet stemmer for digital skat

Skatteminister er utilfreds med techgiganters bidrag

EU-lande udskyder beslutning om digital skat efter uenighed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også