ITWatch

Enhedslisten vil have minister i samråd om leverandør af valgsystem

Både Enhedslisten og Socialdemokratiet ønsker flere svar fra indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i sag om underleverandøren Smartmatic, der skal levere software til nyt dansk valgsystem.

Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

Der udestår fortsat flere spørgsmål om it-selskabet Smartmatic, som danske folketingspolitikere ønsker svar på. Det skriver Berlingske.

Selskabet skal som underleverandør til DXC Technology levere software til et nyt dansk valgsystem, men både Enhedslistens Stine Brix og Socialdemokratiets Magnus Heunicke vil have belyst Smartmatics ejerkonstruktion, der blandt andet har tråde til ni selskaber på Barbados og Curacao.

Det er en konstruktion, hvor man kan frygte, at danske skattekroner havner i et caribisk skattely.

"Det vil ikke komme bag på mig, hvis det viser sig, at det setup primært er valgt for at minimere skattebetalingerne," siger skatteretsadvokat Torben Bagge til Berlingske med henvisning til selskaberne på Barbados og Curacao.

Ikke fokus på skattely

Trods politikernes bekymringer fremgår det af en vejledning om udbud fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at der ikke stilles nogen krav til udenlandske leverandørers skatteforhold.

"Det vurderes ... ikke at være et sagligt hensyn at have en indkøbspolitik, hvor man aktivt fravælger at indgå kontrakter med virksomheder i skattelylande eller virksomheder, der er en del af en selskabskonstruktion, der har selskaber placeret i skattelylande, hvis disse virksomheder og selskabskonstruktioner i øvrigt overholder gældende skattelovgivning og lever op til de generelle krav, som ordregiverne i øvrigt stiller," lyder det i vejledningen.

Kombit har tidligere overfor ITWatch fastslået, at man følger udbudsloven, men ifølge kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard er man indstillet på at belyse forskellige forhold, hvis det er et ønske fra politisk side.

Folketinget fik forkerte oplysninger om valgsystem 

Kombit afviser al kritik af udbud af valgsystem 

Enhedslisten: Vi står tilbage med flere spørgsmål omkring Smartmatic 

Mere fra ITWatch

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs