Microsoft ønsker smidigere danske udlændingeregler

Økonomiske krav og langsom sagsbehandling gør det vanskeligere at hente talenter. Samtidig skal Danmark blive bedre til at fremhæve vigtigheden af udenlandsk arbejdskraft, fastslår adm. direktør i Microsoft Development Center Copenhagen, Charlotte Mark.

I et forsøg på at gøre det lettere at hente udenlandske talenter til Danmark, foreslår Microsoft at sænke barren for, hvornår man kan få opholdstilladelse.

Konkret ser den adm. direktør for selskabets udviklingscenter i Danmark, Charlotte Mark, gerne, at man skærer næsten 100.000 kr. af den såkaldte beløbsgrænse, som markerer, hvor meget en udlænding skal tjene om året for at få en opholdstilladelse via beløbsordningen.

I stedet for de nuværende knap 418.000 kr. foreslår hun en grænse på 325.000 kr.

Tager lang tid

"Der er dygtige unge mennesker, som man kan hente fra udlandet til at fylde nogle af virksomhedernes huller. Og det er klart, at man udvider felterne ved at nedsætte kravet," forklarer direktøren for Microsoft Development Center Copenhagen.

I selskabet har halvdelen af medarbejderne en international baggrund og kommer fra 47 forskellige nationaliter.

Udover at sætte beløbsgrænsen ned efterlyser Charlotte Mark også, at man gør systemet mere smidigt. Eksempelvis er det stadig et problem for nogle nationaliteter at få visum til deres ægtefælle, og samtidig bør man sætte tempoet op for, hvornår man kan få et CPR-nummer.

"Det tager meget lang tid," forklarer hun.

Som ansat i en global virksomhed kan Charlotte Mark drage paralleller til sine kolleger i andre lande, der også leder efter arbejdskraft uden for deres landegrænser. Adspurgt, hvorvidt hun sidder med nogle udfordringer, som de ikke har, lyder svaret, at Danmark godt kan gøre noget mere for at signalere, at man gerne vil tiltrække udenlandske talenter.

"Det kan vi godt tale op og gøre mere synligt. I dag er vi nok ikke så kendt for, at vi gerne vil hente kompetencer i udlandet."

Ærgerlig sag

Som mange andre fremhæver hun et nyligt eksempel med en gæsteprofessor fra CBS. Sagen har skabt furore, fordi professoren risikerer en bøde og at miste muligheden for at søge opholdstilladelse i 15 år som konsekvens af, at hun i strid med sin arbejdstilladelse sagde ja til en invitation om at holde et oplæg om skattely for Folketingets Skatteudvalg. 

En sag, der med Charlotte Marks ord er "super ærgerlig."

"Det er et eksempel på, at der er dygtige talenter, som kommer til Danmark og bliver straffet for det. Så det problem skal selvfølgelig løses hurtigt."

Ifølge Charlotte Mark har Microsoft arbejdet med at tiltrække udenlandsk arbejdskraft i mange år. Derfor har selskabet "fået bygget et godt brand i udlandet" og skal nok overkomme udfordringerne.

Det gør straks mere ondt hos de små og mellemstore virksomheder, vurderer hun:

"Som mange andre har vi udfordringer med det administrative. Men vi har investeret i at have folk, som bærer sagerne igennem sammen med myndighederne. Det er klart, at hvis vi skal gøre det muligt for mindre- og mellemstore virksomheder at trække på internationalt talent, så er vi nødt til at gøre det administrativt lettere, for ellers er det utroligt svært for mindre virksomheder med færre ressourcer."

Bør gennemgå reglerne

Charlotte Mark mener, at en langsommelig sagsbehandling og enkeltsager som den med CBS-professoren samlet sender et negativt signal.

"Det er med til at besværliggøre tingene og sende et signal om, at vi ikke er så interesserede i udenlandsk arbejdskraft i Danmark, selv om der er opbakning til at hente nødvendig udenlandsk arbejdskraft fra politisk hold. Så det er ærgerligt, at vi får skabt et image for os selv, der viser noget andet."

Derfor opfordrer hun politikerne til at gå reglerne og sagsbehandlingen efter i sømmene.

"Når en virksomhed har vurderet, at en kandidat bedst opfylder kriterierne til et job – og i øvrigt opfylder kravene på positivlisten og beløbsordningen – så burde resten køre som smurt."

Robotfirmaer advarer: "Den nuværende udlændingepolitik er en seriøs begrænsning"

Oracles danske chef ser Danmark som uattraktivt for udenlandsk arbejdskraft

Direktør for konsulenthus: Danske politikere er provinsielle at høre på 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også