Ny Facebook-model kan sikre flere lokale skattekroner

Europæiske politikere har gentagne gange efterspurgt større gennemsigtighed i Facebooks indtægtsstrømme og nationale annoncesalg, og nu gør det sociale medie noget ved sagen. Det meddeler Facebook i et blogindlæg.
I 2018 bliver omsætningsregistreringen af selskabets annoncesalg nemlig flyttet ud i 25 lande, hvor Facebook i forvejen har lokale kontorer frem for udelukkende at blive varetaget fra Irland, hvor Facebooks internationale hovedkontor ligger.
Det kan bl.a. resultere i, at selskabet står til at betale højere skat, når der bliver solgt annoncer i lande som Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland og Italien. Det står dog ikke klart, om Facebook overordnet set ender med at betale mere i skat uden for USA, end selskabet gør i dag, da det i sidste ende afhænger af, hvordan Facebook redegør for sine udgifter i de enkelte lande, skriver Financial Times.
Ifølge Facebook selv er det da heller ikke bevæggrunden for at ændre sin salgsstruktur. Det er for at imødekomme efterspørgslen på større gennemsigtighed.
"Vi tror på, at ændring til en lokal salgstruktur vil give en større grad af gennemsigtighed for regeringer og politikere omkring i verden, som har efterspurgt mere gennemskuelighed i omsætningen knyttet til lokaltstøttet salg i deres lande," skriver Dave Wehner, finansdirektør hos Facebook, i blogindlægget.
Omstillingen er en større øvelse, som selskabet vil udrulle hurtigst muligt. Målet er, at det er fuldt gennemført i første halvdel af 2019. Facebooks internationale hovedkvarter vil forsat gøre sig gældende, og det vil fortsat være gennem Irland, at millioner af mindre annoncører vil købe visninger gennem Facebooks såkaldte self-serve platform.
Facebook og andre internationale techselskaber er blevet beskyldt for at undgå at betale skat i europæiske lande ved bl.a. at placere udgangspunktet for deres internationale aktiviteter i bl.a. Irland, der er kendt for sin ekstremt lave selskabsskat.
Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch.
Rapport: Online annoncesvindel koster medier millioner dagligt