ITWatch

Svenskerne scorer skattegevinst på datacentre

Den stærke vækst i den svenske datacenterindustri vil de kommende år påvirke den svenske økonomi i høj grad blandt andet i form af afgifter på energi. Sektorens betydning for landets BNP ventes at blive tredoblet frem mod 2025.

Servere i hos danske Zitcom | Foto: PR/Zitcom

Flere større internationale selskabers beslutninger om at placere datacentre på svensk jord kommer til at skæppe pænt i den svenske statskasse de kommende år.

Det skriver det svenske medie DI Digital.

Senest har Amazon annonceret, at man venter at opføre tre datacentre i Västerås, Eskilstuna and Katrineholm, mens Facebook planlægger en udvidelse af sit center i Luleå. Ifølge en rapport fra Boston Consulting Group var der ved udgangen af 2016 150 datacentre i Sverige med et maksforbrug på 0.3 megawatt eller mere, hvis betydning for den svenske BNP lå på 16 mia. svenske kr. inklusiv afledte effekter.

Med tilgangen af de kommende centre og andre fremtidige projekter vil sektorens betydning blot stige, lyder det fra Boston Consulting Group, som estimerer, at det endelige aftryk på den svenske BNP kan ende på 52 mia. svenske kr. i 2025. Interessen kommer blandt andet fra svenskernes sænkning af energiafgifterne, hvor datacentre på op til 0,5 megawatt betaler industritaksten på 0,5 svenske ører på kilowatt-time.

"Interessen for at åbne datacentre i Sverige er temmelig stor, og det skyldes i høj grad reduktionen af afgifterne på energi," lyder det fra Patrik Öhlund, adm. direktør i erhvervsorganisationen Node Pole association, som ejes af Vattenfall og Skellefteå Kraft.

Datacentraler i tæt kapløb om at være den mest attraktive arbejdsplads  

Datacentral: "Vi kommer aldrig til at sætte en endelig stopper for cyberkriminalitet" 

Danskere får indflydelse på vigtigt dataforslag fra EU 

Datacentral: Vi er nødt til at "oppe vores game" for at følge med it-kriminelle 

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs