Storinvestor ønsker sig mere af britisk milliardfond: To danske tech-investeringer på fem år er ikke nok

For fem år siden varslede britiske Balderton en mere aggressiv jagt på investeringer i Danmark. Det kastede hurtigt to nye af sig, men siden 2021 har der været stille fra den prominente tech-investor.
"Vi har tilfældigvis ikke lavet en ny investering i Danmark, siden vi investerede i Forecast, men det kan sagtens ændre sig i år," lyder det fra Suranga Chandratillake (tv.), der er partner hos den britiske milliardinvestor Balderton Capital. Her ses han i samtale med Vivino-stifter Heini Zachariassen. Balderton har været medejer af Vivino siden 2013 | Foto: Balderton / PR
"Vi har tilfældigvis ikke lavet en ny investering i Danmark, siden vi investerede i Forecast, men det kan sagtens ændre sig i år," lyder det fra Suranga Chandratillake (tv.), der er partner hos den britiske milliardinvestor Balderton Capital. Her ses han i samtale med Vivino-stifter Heini Zachariassen. Balderton har været medejer af Vivino siden 2013 | Foto: Balderton / PR

Det har været småt med nye investeringer i danske virksomheder fra den britiske venturefond Balderton Capital, ofte blot Balderton, i de sidste par år.

Meldingen var ellers klar fra den daværende danske partner Lars Fjeldsøe-Nielsen i november 2019, efter Balderton havde afsluttet kapitalrejsningen i sin dengang nyeste fond med ca. 2,7 mia. kr. til investeringer i europæiske tech-startups.

”Vi kommer helt sikkert til at gå endnu mere aggressivt til værks i Danmark,” sagde han til Børsen uden at sætte præcise tal på fondens danske ambitioner.

I et efterfølgende blogindlæg uddybede han baggrunden for Baldertons øgede fokus på Danmark.

I dag – over fire år og flere nye Balderton-fonde senere – står det til gengæld klart, at den mere aggressive tilgang indtil videre kun har kastet to danske investeringer af sig. 

Det var i platformsvirksomheden The Org i 2020 og AI-selskabet Forecast i 2021. Siden har Balderton ikke lavet en ny investering i Danmark.

Til en af Baldertons tunge investorers fortrydelse. 

Det drejer sig om Dansk Vækstkapital (DVK), som siden 2017 har givet tilsagn om at investere næsten 400 mio. kr. i alt i fem Balderton-fonde.

Ole Hauskov er partner i DVK og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo). Ifølge ham er Balderton en af de mest aktive udenlandske fonde i Danmark.

”Men vi er godt klar over, at de ikke har lavet en ny investering i Danmark siden 2021. Det har vi også udfordret dem på og forsøgt at forstå, hvorfor de ikke har gjort det,” siger Ole Hauskov til ITWatch.

Han oplyser, at DVK er en del af Baldertons såkaldte advisory board, hvor venturefondens største og mest betydningsfulde investorer sidder, og at repræsentanter fra DVK løbende mødes med Baldertons ditto.

”Vi var ovre hos dem for nylig (i London, red.), hvor de forklarerede, at det ikke var fordi, de ikke så en pipeline af interessante danske virksomheder. Der var bare ikke nogen af virksomhederne, der var attraktive nok i forhold til deres investeringsstrategi endnu,” fortæller Ole Hauskov.

Skal være en del af strategien

Dansk Vækstkapital er et samarbejde mellem den danske stat og flere danske pensionskasser.

Det er en særlig konstruktion, som har til formål at stille risikovillig kapital til rådighed for iværksættere og vækstselskaber, primært danske, for bl.a. at holde dem i Danmark og Europa, i stedet for at de rykker til USA.

Det sker gennem kapitalfonde, der investerer i andre fonde – en såkaldt funds-of-funds-struktur – og bliver forvaltet af Eifo. 

Den seneste DVK-fond er den tredje af sin slags. Den lukkede for et år siden for nye investorer med et samlet tilsagn på 2,4 mia. kr. 

Ole Hauskov er partner i Dansk Vækstkapital, som siden 2017 har investeret et betydeligt trecifret millionbeløb i tech-investoren Balderton Capitals fonde | Foto: Eifo / PR
Ole Hauskov er partner i Dansk Vækstkapital, som siden 2017 har investeret et betydeligt trecifret millionbeløb i tech-investoren Balderton Capitals fonde | Foto: Eifo / PR

Udover den danske stat, som via Eifo har investeret 750 mio. kr. i fonden, og pensionsselskaber som ATP og PKA kom en del af pengene fra erhvervsdrivende fonde, familiekontorer og andre private investorer. 

De blev i den forbindelse sat ”et konkurrencedygtigt afkast” for øje. Der er altså ikke noget filantropisk over fonden, som derfor er fri til at investere i både danske og udenlandske fonde i jagten på det omtalte afkast.

Dog har DVK lovet sine investorer, at mindst 40 pct. af pengene i fonden ender hos danske selskaber, oplyser Ole Hauskov.

”Vi har derfor brug for, at der er en dansk vinkel i de investeringer, vi laver, og at Danmark er en del af investeringsstrategien hos de fonde, vi investerer i. Det betyder, at Danmark skal stå som en specifik geografi, og det gør det i Baldertons tilfælde,” siger han.

Har Balderton levet op til jeres forventninger?

”Ja, bortset fra at de ikke har lavet nye investeringer i Danmark siden 2021. Men vi kan se, at de er aktive i Danmark, engagerer sig i det danske økosystem og løbende er i dialog med danske virksomheder.”

Ole Hauskov tilføjer, at Balderton, siden DVK første gang investerede i en af den britiske tech-investors fonde, har skudt lige under en halv mia. kr. i danske virksomheder. 

Et betragteligt beløb, konstaterer han, og på niveau med det, DVK selv har sendt Baldertons vej.

”Vi er meget trygge ved Balderton. Vi kan godt lide den måde, de agerer på, og de har en imponerende historik og et netværk, som er virkelig vigtigt for porteføljeselskaberne,” siger Ole Hauskov bl.a. med henvisning til, at Balderton siden 2000 har været med til at opfostre 23 europæiske unicorns.

En unicorn – enhjørning – er en virksomhed, der er værdisat til mere end 1 mia. dollar. Det er i en årrække blevet set som et særligt adelsmærke i startupverden, om end begrebet også har været til diskussion.

Stadig meget begejstret for Danmark

Et af de danske selskaber, der er blevet nævnt som en potentiel unicorn, er vin-appen Vivino. 

Balderton har som medejer siden 2013 spillet en betydelig rolle i udviklingen af Vivino, der i sin seneste finansieringsrunde i 2021 fik en kapitalindsprøjtning på næsten 1 mia. kr.

Hos Balderton var partner Suranga Chandratillake med til at lave tech-investorens første investering i Vivino.

Han fortæller i et skriftligt svar til ITWatch, at Balderton stadig har et særdeles godt øje til det danske startup-miljø.

”Jeg kan se i vores opgørelser, at vi havde 110 virksomheder fra Danmark i vores fokuserede pipeline sidste år. Det betyder, at vi havde flere samtaler med dem, nogle fysisk, og vi delte data og så videre,” skriver han.

Suranga Chandratillake beskriver Balderton som en investor med lav volumen og høj overbevisning.

Det betyder kort sagt, at Balderton laver et mindre antal investeringer om året end andre venturefonde, men til gengæld med ambitionen om et længerevarende ejerskab og deltagelse i flere finansieringsrunder i de enkelte porteføljeselskaber.

Lars Fjeldsøe-Nielsen var fra 2015 til 2021 en ledende skikkelse hos milliardinvestoren Balderton Capital. Han er stadig tilknyttet flere af de danske selskaber, han var med til at investere i hos venturefonden. Det drejer sig om The Org, Labster og Vivino | Foto: Stine Bidstrup
Lars Fjeldsøe-Nielsen var fra 2015 til 2021 en ledende skikkelse hos milliardinvestoren Balderton Capital. Han er stadig tilknyttet flere af de danske selskaber, han var med til at investere i hos venturefonden. Det drejer sig om The Org, Labster og Vivino | Foto: Stine Bidstrup

En optælling foretaget af ITWatch viser, at Balderton har lavet omkring 12-15 nye investeringer om året siden 2021. 

Som tidligere nævnt er ventureinvestorens primære fokus på europæiske tech-selskaber, men Balderton har også investeret i selskaber på den anden side af Atlanten.

Ifølge Suranga Chandratillake er det i inden for software (saas), klimateknologi og i krydsfeltet mellem life science og nye teknologier, at danske startups gør sig gældende.

”Når alt kommer til alt, så er vi stadig meget begejstrede for det, der bliver bygget i det danske økosystem, og vi håber på endnu en dansk investering inden alt for længe,” skriver han og tilføjer:

”Vi har tilfældigvis ikke lavet en ny investering i Danmark, siden vi investerede i Forecast, men det kan sagtens ændre sig i år.”

Ikke nok bare at være til stede

Hos Dansk Vækstkapital ser Ole Hauskov frem til, at Balderton får gang i investeringerne i Danmark igen.

Ifølge DVK’s hjemmeside har den seneste fond i DVK-samarbejdet stadig ca. 300 mio. kr. tilbage at investere for, mens der på vandrørene går rygter om, at Balderton er i gang med at stable en ny fond på benene.

”Det er svært at etablere fonde i Danmark med den størrelse, som Baldertons har, og med den professionalisme og den viden, de med deres team på 70 mennesker, kan bibringe. Men det er ikke nok, at de bare er til stede i Danmark,” siger han og tilføjer:

”Hvis de bliver ved med ikke at lave investeringer i Danmark, så tror jeg, at vi vil begynde at kigge efter andre, som gør, og det ved de også godt.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også