ITWatch

Klumme: 5G vil forbinde alt i vores hverdag – men husk at beskytte netværket

5G-netværket vil stille nye krav til it-sikkerheden, påpeger Johan Broman fra AWS. Virksomheder skal fremover vænne sig til tænke end-to-end-sikkerhed på tværs af hele netværket, mener han.

Foto: AWS/PR

5G – den femte generation af trådløse mobilnetværk – kommer til at bliver en hjørnesten, der i den kommende år skal gøre en række teknologiske landvindinger til mainstream. Det gælder lige fra selvkørende biler til en hastigt voksende række af ​​Internet of Things-enheder.

Mobiloperatørorganisationen GSMA anslår, at hele 1,4 milliarder mennesker vil have adgang til 5G-netværk i 2025.

I takt med udbredelsen af 5G skal en lang række organisationer uddanne deres kunder, ansatte og brancher i fordelene ved den nye standard. Men de skal samtidig også gøre det tydeligt, at den øgede datamængde stiller højere krav til de sikkerhedsforanstaltninger, der skal beskytte de data, der flyttes.

Lad os se nærmere på, hvorfor 5G vil påvirke cybersikkerheden også i danske virksomheder.

IoT driver efterspørgslen efter 5G

Mobilteknologi er en integreret del af hele vores hverdag, og 5G er den næste fase i det mobile netværks udvikling. 5G tilbyder op til 100 gange hurtigere overførselshastighed og en tiendedel latency (forsinkelse) sammenlignet med forgængeren 4G. Derudover er 5G i stand til at understøtte flere forbindelser – uden det tab i båndbredde, som vi kender fra lavfrekvente netværk som 3G.

Ved lanceringen forventes 5G at være op til fem gange hurtigere end de bedste 4G-netværk, det vil forlænge batterilevetiden på en typisk enhed med en faktor på 10 og reducere det grundlæggende netværksforbrug med op til 90 procent.

Business casen både for 5G som teknologi og for etableringen af 5G-netværk i hele Europa er især båret af forventninger til Internet of Things (IoT), hvor både slutbrugere og organisationer får brug for bedre netværksydelse og flere datadrevne tjenester. Behovet er blevet tydeligt over de seneste måneder, efter at schweiziske Swisscom som det første europæiske selskab aktiverede sin 5G-service. Engelske EE fulgte efter i maj, og siden har også Vodafone tændt sit 5G-netværk, ikke kun i England, men også i Spanien og Italien.

Helt nye muligheder

5G vil blive et springbræt til et væld af nye kommercielle muligheder. Det giver for eksempel kapacitet og båndbredde til udvikling af helt nye applikationer inden for områder som virtual reality, augmented reality og kunstig intelligens. Det bliver den allerførste variant af mobilnetværk, som kan understøtte kommunikation fra maskine til maskine og levere nye tjenester til realtime dataanalyse og IoT.

Selvkørende biler er et klart eksempel på, at 5G kan omdanne en hel industri. 5G-teknologien er afgørende for at kunne sikre den båndbredde, der skal til, hvis et større antal tilsluttede køretøjer på vejene skal kunne kommunikere med hinanden og med omverdenen – lige fra trafiklys til kort- og rutetjenester eller endda fodgængere.

Et lignende eksempel ser vi på sundhedsområdet, hvor 5G giver kapacitet til hurtigt at kunne overføre store patientfiler, udføre fjernkirurgi og overvåge patienters helbred.

Hvad betyder det for dit netværk?

Mens netværksudbyderne udbygger infrastrukturen, der skal bære 5G, er mobilproducenterne samtidig godt på vej med de enheder, der kan understøtte brug af teknologien. Med IoT åbner vi op for en række nye, innovative forretningsmodeller. Mange applikationer vil være fuldstændigt afhængige af en 5G-forbindelse, for eksempel når teknologien bruges til smart beklædning, intelligente proteser eller forbundne hjem.

Af samme grund skal vi være bevidste om, at trussellandskabet ved 5G adskiller sig væsentligt fra 4G, alene fordi datamængden øges markant. Derfor skal sikkerhed have tilsvarende højere prioritet. De virksomheder, der tager teknologien i brug, skal være særligt opmærksomme – og de skal have nye sikkerhedsstrategier, der kan tilpasses og skaleres til at beskytte mod alt fra strømafbrydelse til uønsket overvågning.

Beskyt dine data

Med den øgede forbundethed skal vi vænne os til tænke end-to-end-sikkerhed på tværs af hele netværket – og her spiller kryptering en afgørende rolle. Hver data-bit, der går gennem netværket, skal krypteres og overvåges – både under opbevaring og overførsel. Ellers løber vi en stor risiko for misbrug.

Det er næppe nogen tvivl om, at 5G vil give et væld at nye muligheder - og det vil bringe os i retning af en meget mere forbundet hverdag. Men vi skal hele tiden afbalancere de nye muligheder med en tilsvarende udvikling i de sikkerhedsløsninger, der skal beskytte alle data, der flyder gennem netværket.

Hos Amazon Web Services (AWS) står vi klar til at samarbejde med organisationer, der gerne vil bruge 5G som afsæt for ny vækst, men samtidig sikre, at de ikke går på kompromis med sikkerheden i forretningen. I AWS har vi som grundprincip, at sikkerheden skal bages ind i kernen af alle cloud-tjenester – og 5G er ingen undtagelse. Også her handler det om at vælge en cloud-udbyder, der kan skalere i takt med din virksomhed og beskytte kundernes data. Så er du klar til en sikker, forbundet hverdag med 5G.

Klumme: Cyberkriminalitet er ikke et it-problem

Klumme: Ny teknologi skal bane vejen for fremtidens smarte grønne byer

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger